Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Londonmöte om Libyens öde

Striderna fortsätter i Libyen, trots omvärldens ingripande. Omvärldens planer för Libyen har varit osäkra, men på tisdagen hölls i Storbritannien konferensen som ska avgöra Libyens öde.

Misrata, oppositionens sista fäste i västra Libyen, har under de senaste veckorna belägrats av Muammar Gaddafis trupper. På tisdagen uppgav rebeller i staden att regimen trappat upp angreppen ännu en gång, med urskillningslösa bombangrepp och flera dödsoffer som följd.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Samtidigt inledde Storbritanniens premiärminister David Cameron den konferens i London som väntades få avgörande betydelse för Libyens öde, och han var tydlig med att omvärldens ingripande behövts.

– Det är ingen tvekan om att aktionen räddat liv i Benghazi, sade han.

Cameron slog fast att Gaddafi fortsätter att bryta mot FN-resolutionerna och markerade att det är viktigt att övriga världen signalerar sitt stöd för FN:s säkerhetsråds resolutioner 1970 och 1973.

Exil övervägs

Spekulationer kring möjligheten att Gaddafi erbjuds en diskret sorti till ett annat land har förekommit, bland annat har Spanien och även Storbritanniens utrikesminister William Hague antytt att exil kan vara ett alternativ. Den libyska oppositionen däremot kräver att Gaddafi ställs till svars för brott mot mänskligheten och inte erbjuds en tillflyktsort i utlandet.

– Han måste ställas inför rätta för sina brott mot det libyska folket, sade Shamsuddin Abdulmolah, talesperson för rådet, till nyhetsbyrån AFP.

Både Frankrike och USA uppgav på tisdagen att de utsett "ambassadörer" till oppositionens fäste Benghazi i östra Libyen.

"Dåraktigt"

En talesman för aktivistgruppen Libya Watch i Storbritannien förutskickade på telefon till TT att frågan om exil för Gaddafi naturligtvis skulle tas upp under konferensen, men han varnade för att Gaddafi och hans regim inte är att lita på:

– De har ljugit sedan början av denna konflikt och de har ljugit i över fyra decennier.

Libya Watch ser inte heller att oppositionen kan komma att förhandla med Gaddafi, efter hårda strider och löften om vapenvila som inte infriats.

– Det vore dåraktigt för några oppositionella som offrat så mycket och förlorat så många liv att sätta sig ned med tyrannen eller hans son – naturligtvis finns det inget utrymme för förhandlingar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.