Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Londoninspirerad designmarknad i Göteborg

90 designers ställde ut alltifrån monster till lampor på Konserthuset när à la London anordnades för nionde gången.

– Vi startade för att vi saknade den här typen av marknad i Göteborg. Vi åkte mycket till London och gillade marknaderna de hade där. Då föddes idén att försöka skapa något liknande i Göteborg, säger Therese Aronsson, som är en av arrangörerna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Designmarknaden dök upp första gången 2010 och har vuxit stadigt varje år. I fjol ställde 60 oetablerade designers ut på marknaden som besöktes av över 3 000 personer. I år hoppas arrangörerna slå det antalet och har flyttat till Konserthuset för att få plats för fler.

– I år har vi samlat 90 designers som ställer ut alltifrån kläder, konst, smycken, möbler och lampor. Allt möjligt som kan säljas över ett bord, säger Therese Aronsson.

Det är mestadels lokala designers som ställde ut men det fanns även några som åkt till Göteborg från Danmark och England.

– Vi vill gärna ha personer som är up and coming och som inte varit med tidigare. Vi var lite oroliga att vi inte skulle hitta fler efter att vi anordnat marknaden så många gånger men intresset från utställare har varit stort, säger Therese Aronsson.

En av de som ställer ut för första gången är Yvette Gustafsson som tillverkar mjuka monster.

– Det började med att vi gjorde ett monster till en kompis. Det var så många som tyckte om det att vi fortsatte, säger hon.

Tillsammans med Maie Wisur har hon tillverkat monster sedan 2007. Emma Ingvarsson ställer också ut för första gången på à la London. För ett drygt år sedan tillverkade hon en kökslampa av delar från en trasig värmepanna. Det var början på en serie egentillverkade lampor.

- Det är svårt att nå ut själv. Det här är väldigt bra chans för personer att visa upp sig för en större publik, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.