Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Lokala skolbudgeten ska fredas

Folkpartiet kräver att det nya läraravtalet finansieras centralt och att de lokala skolbudgetarna fredas. Annars är risken uppenbar att det nya avtalet kommer att finansieras genom besparingar, skriver Helene Odenjung (FP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Göteborg måste ta ansvar som arbetsgivare. Därför kräver vi svar från Socialdemokraterna i kommunfullmäktige. Forskningen är tydlig. Läraren är avgörande för elevernas resultat och kvaliteten på skolan kan helt enkelt inte bli bättre än kvaliteten hos dess lärare. Enkelt sagt, vi får vad vi betalar för. Höjda lärarlöner, ökad lönespridning och bättre karriärmöjligheter är ett måste för att lyfta yrkets status.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Halkat efter i decennier

Under flera decennier har lärarnas löneutveckling halkat efter andra jämförbara yrkesgrupper och det har skett med många politikers goda minne. Det nya läraravtalet mellan SKL och lärarfacken möjliggör nu ett långsiktigt arbete för Göteborgs stad att lyfta läraryrkets status och lärarnas löner. Avtalet kräver att vi arbetar strategiskt och långsikt med att förbättra villkoren för stadens lärare.

Det nya avtalet som innebär löneökningar på 4,2 procent ligger under den budgeterade lönekompensationen för 2012 och 2013. Därför menar vi att avtalet ska finansieras centralt och att det tillförs nya pengar för att finansiera lönelyftet. Annars tvingas stadsdelsnämnder och fackförvaltningar att spara på andra verksamheter eller kvaliteten i klassrummen. Det är inte okej. Lärarnas lönehöjningar ska inte stå tillbaka för att budgeten ska gå ihop lokalt eller konkurrera med andra behov. Nu är det lärarnas tur.

Tydlig signal till lärarna

Folkpartiet har som enda parti i fullmäktige avsatt pengar till generella löneökningar utöver gällande avtal. Senast i våras förstärkte vi vår lärarlönesatsning med ytterligare 30 miljoner. Det har varit en tydlig signal till stadens lärare att vi är beredda att höja lönerna. Det är viktigt att nu se till att det nya avtalet inte blir ett tak – utan ett golv, vilket Lärarnas riksförbund också påpekar. En väg att underlätta den utvecklingen är att inrätta karriärtjänster inom yrket vilket staten finansierar merkostnaden för. Genom att inrätta förstelärartjänster och lektorat i Göteborg kan lönen höjas med 5 000 kronor per månad för en förstelärare och 10 000 kronor per månad för en lektor. Det ger möjligheten för bra lärare att göra karriär i yrket och därmed förbättra undervisningen.

Vi vill att Göteborgs stad redan kommande vår börjar rekrytera till de nya tjänsterna, så att vi från start kan ta del av regeringens stora satsning på lärare. Kan vi inte locka nya studenter till lärarutbildningarna och behålla de lärare vi redan har kommer vi aldrig kunna vända vikande kunskapsresultat i Göteborg.

Helene Odenjung (FP)

kommunalråd och vice partiordförande