Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lokala hjältar som lyfter Linnéstan

Från Järntorget sträcker sig Linnéstan majestätiskt upp mot Slottsskogen. Människor från runt om i stan blandas med gästande turister, restauranger och butiker längst fasaderna. Kort och gott är det en plats för möten och ideér att spridas och sprudla. Men vilka är egentligen entreprenörerna innanför väggarna?

Linnégatan2

Per Mivér har i snart 9 år tillsammans med sitt gäng byggt upp en herrekiperingsbutik med starkt fokus på kvalité och unika plagg. Företagsnamnet talar för sig själv och symboliserar den ultralokala känslan av att finnas här - på Linnégatan.

- Ja vi vill inte vara som alla andra butiker och se ut som Hong Kong eller New York. Vi arbetar med några av världens bästa klädmärken. Men vi gör det här, i Göteborg. Vi vill vara Göteborg.

Per berättar hur han helst ser en värld där kvalité går före kvantitet. En filosofi som förmedlas till kunderna genom allt. Från tillverkningstekniker på skor till hur knapphålet på en skjorta sys ihop för hand.

- Målet är ju att vi har en butik med fantastiska, tidlösa produkter. Vi ser hellre att de som kommer till oss har en garderob fylld med plagg som har möjligheten att finnas där länge. Att använda bättre material, men färre - det är en passion vi har. Att hitta klassisk kvalité igenom alla trender.

 

Per Mivér kikar på vårens trendigaste plagg: taxichaffisjackan
Per Mivér kikar på vårens trendigaste plagg: taxichaffisjackan

 

Och trendigast i vår då, vad är det?

- Jo men trendigast i vår kommer vara taxichaffisjackan. En fantastisk produkt baserad på en jacka från amerikanska armén. Men i detta fallet skapad i mocka, med två fickor. En sån alla taxichaffisar har, säger Per och skrattar. Eftersom materialet här är mocka ger plagget en avslappnad känsla men formen stimulerar på många sätt den efterfrågan på uppkläddhet vi vill förmedla, avslutar Per Mivér.

Walk in the park

Walk in the park är restaurangen på Linnégatan som med sitt namn anspelar på parken gatan leder upp till: Slottsskogen. Känslan att sitta i en park med sina vänner och äta en pizza. Precis den känslan finns fångad i Walk in the park. Tillsammans har 7 personer från alla håll och kanter inom restaurangvärlden byggt upp restaurangen med dess vackra parkmiljöer och grönska – allt inomhus. 

Elin Fredriksson har tillsammans med ett team om 7 personer byggt upp Walk in the park
Elin Fredriksson har tillsammans med ett team om 7 personer byggt upp Walk in the park

- Allt började med pizzan. Det är så spännande, för den har blivit vår symbol men även vår knutpunkt. Vår puffiga pizza med det smått omöjliga namnet Scrocchiarella har blivit väldigt väldigt populär, säger Elin Fredriksson på Walk in the park

Det känns som att snabbmatstrenden håller i sig men att pizzan kanske börjar stiga till toppen nu?

- Ja det håller jag verkligen med om.

Så vilken är då vårens mest klockrena pizza?
- Det måste vara den vi inför våren valt att kalla för Skärhamn. En riktigt härlig pizza med bland annat crème fraiche, tryffelchips och löjrom. Den är helt fantastisk! 

Kastello

Namnet Kastello kom till när Jens Modig tog över lokalerna för att starta en kaffebar. Några missförstånd ledde till att en vän påpekade att namnet borde vara Kastello eftersom lokalen låg på... Kastellgatan. Så var ju inte fallet men namnet behöll han. Egentligen var det inte tänkt att Jens skulle jobba med kaffe alls.

Jens Modig framför espressomaskinen
Jens Modig framför espressomaskinen

- Alltså, det började med att jag egentligen var sugen på att ta över frisörsalongen här bredvid för att starta något eget. Men av en tillfällighet blev det inte så. I stället fick jag den här platsen, denna baren som jag tänkte göra till min. Gissa om dom tappade hakan när jag ringde hem och berättade att jag köpt en kaffebar? 

Jens Modig har inga svårigheter med att kalla sig själv för entreprenör. Tankarna på att starta en egen salong blev snabbt omvända till att bli barista.

- Det handlar ju om att jag älskar det här. Människor som träffas. Tjötet. Det är fantastiskt. Det kommer så otroligt mycket glädje ur att driva en kaffebar på det här sättet. Linnégatan lyckas dessutom leverera en härlig avslappnad stämning. Det är lugnt och skönt och många fantastiska människor, avslutar en leende Jens Modig.