Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

LO föreslår särskilda välfärdsbolag

En ny bolagsform för välfärden med begränsade vinstuttag, föreslår LO:s första vice ordförande Tobias Baudin och ledare i 14 LO-förbund.Svenskt Näringslivs vd "satte kaffet i vrångstrupen" och socialministern kallar förslaget "förödande".

Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström tar i med storsläggan mot förslaget.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Det här måste nog sägas vara den största attacken på företagsamheten i Sverige sedan 1970-talet, säger han till TT.

Han anser att LO-förslaget i praktiken innebär ett förbud mot privat verksamhet inom välfärdssektorn och att förslaget kommer att påverka relationerna på svensk arbetsmarknad.

Socialminister Göran Hägglund (KD) är också kritisk.

-Det finns två saker i LO:s förslag som både överraskar och gör mig beklämd. Det ena är bolagskonstruktionen (samhällsbolag) som har prövats redan och det finns inget vårdbolag i dag som drivs i den formen. Det är i princip omöjligt att driva en långsiktig verksamhet i den bolagsformen, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på arbetsgivarorganisationen Vårdföretagarna. -Det andra som gör mig bekymrad är att LO vill avskaffa Lov (lagen om valfrihetssystem). Det finns ingen reform som har uppmuntrat små bolag inom vård och omsorg så mycket som Lov.

Lena Hallengren, socialpolitisk talesperson för Socialdemokraterna, tycker att LO:s förslag i grund och botten är bra. Hon understryker att S vill se mångfald och att de samhällsbolag LO talar om kan vara ett inslag i den mångfalden.

När Socialdemokraternas ledning, partistyrelsen, i oktober presenterade sitt förslag om vilka villkor som ska gälla för företag i vård, skola och omsorg sade LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson att LO ställt sig bakom förslaget.

Dagarna före jul kom regeringen med sina direktiv till den utredare som ska se över företagens verksamhet i välfärdssektorn. Den går inte alls in på vinstfrågan, mer än att i förbigående konstatera att det har varit mycket debatt om just vinster i välfärden. Mest kraft ägnas åt hur fler, och inte bara stora företag, ska ta över helt som aktörer.

-Det vi har sett i vissa branscher är att riskkapitalbolagen har blivit helt dominerande. Det är det man skulle vilja undvika i framtiden, sade finansmarknadsminister Peter Norman (M), som ansvarar för regeringens direktiv till utredaren, till TT när direktiven kom.

Utredningen ska vara klar till sista februari 2014.

LO-förslaget säger att så kallade samhällsbolag ska vara huvudformen för att driva bolag i välfärden. Det ska dock gå att göra undantag om en kommun vill. Då skriver kommunen lokala avtal med utförare. Vinstuttagen liksom värdeöverföringar blir begränsade till motsvarande statslåneräntan plus en procent.

Dessa nya företag bygger på en bolagsform som redan finns i aktiebolagslagen, SVB, som har särskilda vinstbegränsningar. Enligt LO:s förste vice ordförande Tobias Baudin var LO-styrelsen enig i sitt beslut om synen på vinst i välfärden.

-Delar av vårt förslag går mycket väl ihop med det socialdemokratiska förslaget, sedan finns det bitar som inte gör det, säger han.

TT: Men LO:s ordförande sade ju att LO stod bakom S-förslaget när det presenterades?

-Vi stod bakom S-förslaget men vi sade då att vår utredning i LO fortsätter och att vi ska presentera vårt förslag när det är färdigt. Nu är det färdigt och vi ska försöka få genomslag för det i den borgerliga regeringen men också i det socialdemokratiska partiet, säger Baudin.