Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ljussättning som får människan att må bättre

Där många aktörer väljer att fokusera på de tekniska aspekterna av belysning i offentliga lokaler är det ljuset och dess effekter på människan som spelar roll för medarbetarna på Svenska Ljusgrossisten.

– Vi är intresserade av det ljus som träffar ytan – att uppnå rätt känsla eller effekt – och där skiljer vi oss i vår kompetens, säger Jan Svannäs, grundare och VD. 

Svenska Ljusgrossisten har många års erfarenhet av, och specialistkompetens inom, belysning av konsthallar, kontor, hotell och skolor. Genom ett nära samarbete med en av världens största tillverkare inom belysning, Sylvania, kan Svenska Ljusgrossisten erbjuda ett oerhört brett sortiment, samtidigt som företaget har en djup och bred kompetens inom området. 

– Vi kan ljussättning och mekanismerna bakom den. Det gör att vi förstår hur det påverkar människor och vilken upplevelse som skapas av det vi belyser, även om det ibland kan vara svårt för våra kunder att sätta fingret på vilken känsla de är ute efter. Resultatet blir att kunderna får ut ett mervärde av sin belysningsanläggning, konstaterar Jan.

Belysning och ljussättning är en spännande, rörlig bransch; produkternas halveringstid är kort, vilket innebär att det ständigt dyker upp nya produkter och innovationer.

– Alla människor är i behov av belysning, så marknaden och potentialen med vårt arbete är enorm. De allra flesta projekt vi arbetar med har dock en tydlig budget, så vår uppgift är att skapa en god och spännande ljusmiljö som ryms där inom. Det är en kombination av tekniskt kunnande och en klar insikt i hur objekt tar emot ljus. 

Bristande kunskap om belysningsmiljöer

Jan berättar att det som i synnerhet ligger Svenska Ljusgrossisten varmt om hjärtat är utbildningslokaler. Han betonar att utbildningsväsendet är Sveriges största arbetsplats, men att det inte är ovanligt med ljusförhållandena i lokalerna som inte skulle accepteras på ett kontor. 

– Ändå skickar vi barn och ungdomar till den miljön. Generellt handlar det om bristande kunskap för hur man skapar en bra belysningsmiljö som också uppfyller de lagkrav som ställs på ljusmängd och bländning. Detta är trots att ljussättningen blir allt viktigare i och med den ökade användningen av datorer. 

Skapar dynamik med enkla grepp

Problemet ligger sällan hos upphandlarna, som ofta har mycket god kunskap om vilka lagar som gäller. Istället händer det att kedjan brister längre fram i processen, då företag som utför installationen helt enkelt väljer andra armaturer och anläggningar än vad som angavs i upphandlingen. Eftersom det saknas kompetens uppmärksammas inte skillnaderna under slutbesiktningen av lokalen, vilket innebär att man ovetande har accepterat undermålig belysning med exempelvis otillåtet bländvärde. 

–Detta är dock väldigt basala saker när det gäller belysning av miljöer. Kärnan är i förlängningen att hitta och skapa en ljusmiljö som inspirerar till lärande och skapande. Ofta kan man med relativt enkla grepp skapa dynamik i ljussättningen, till exempel genom att använda spel med skuggor eller bara bryta upp ljusmattan i ett rum. De miljöer vi befinner oss i varje dag påverkar oss, så det är centralt att göra dem intressanta och energigivande. Då mår helt enkelt människan bättre, avslutar Jan.