Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gaffelkakor och kaffe.
Alexandra Zazzis recept på gaffelkakor kommer från Kornö. Bild: Jurek Holzer / SvD / TT

Zazzi tipsar om goda småkakor

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept. I veckans spalt går hon loss på småkakor.

Hej Alexandra,

Du som kan allt, har du recept på gaffelkakor? Minns från min farmors kafferep att hon alltid bjöd på dem. Jag har provat olika på nätet men jag tycker att de är mer kompakta än jag minns dem. Kanske du vet?

Tacksam för svar

Vänligen

AnnChristine

Hej AnnChristine,

Åh, jag kan verkligen inte allt, ju mer jag lär mig om mat desto mer inser jag att jag skulle vilja kunna. Det är just charmen med matlagning, det finns alltid något nytt att lära sig. Och nu till din fråga.

Härliga små gaffelkakor, spröda och milda i smaken. Jag håller med dig – nuförtiden kan de vara ganska kompakta och lite tråkiga mot de frasiga godbitarna man fick förr. Jag har ett recept som jag använder mig av och det har jag fått från bekanta på Kornö. Hoppas det stämmer med hur du minns att de skall smaka. Skillnaden med detta recept och många på nätet idag är att detta innehåller en ansenlig mängd potatismjöl och det är troligtvis det som gör dem spröda och fina. Skriv gärna tillbaka och berätta hur det har gått.

Mor Lisas gaffelkakor

ger ca 30 stycken

  • 200 g potatismjöl
  • 200 g vetemjöl
  • 100 g socker
  • 200 g smör

Gör gärna så här:

  1. Blanda potatismjöl och vetemjöl.
  2. Vispa socker och smör med elvisp tills det är fluffigt.
  3. Blanda med mjölblandningen med en träslev.
  4. Rulla snabbt i handen till bollar, lägg ut på en ugnsplåt fodrad med ugnspapper och markera med en gaffel.
  5. Lägg in i kylskåp 30 minuter innan du gräddar i mitten av ugnen på 200 grader i ca 15-18 minuter tills de blivit spröda och gyllene. Tag ut en och bryt i mitten.
Alexandra har svårt att välja bland alla goda småkakor. Bild: Heiko Junge
Alexandra har svårt att välja bland alla goda småkakor. Bild: Heiko Junge

Hej Alexandra,

Tack för alla dina mattips. Nu är jag sötsugen och undrar över något du skulle vilja rekommendera i bakväg. Bara en liten skön kaka. Med andra ord!

Har du tips på någon annorlunda, god kaka du bara måste dela med dig till oss? Jag är ute efter en småkaka att lägga till min bakrepertoar.

Tack o bock,

Ludde

Hej Ludde,

Så härligt och svårt när jag får välja. Jag har ju så många olika kakor som jag gillar. Spontant hade jag kanske valt en god italiensk biscotto (cantuccino) men det har jag skrivit om förut. Men denna tror jag inte jag någonsin gett ifrån mig, jag fick den av amerikanska vänner på 1990-talet. Definitivt en goding som passar i sommarvärmen och det går att byta ut persikor mot nektariner eller plommon. Tack för att du påminde mig om den. Nu skall här bakas!

Amerikanska pekannöts- och persikokakor

ger ca 30 stycken

  • 3 persikor
  • 1 vaniljstång
  • 1,25 dl socker (till persikor)
  • 5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk kanel, malen
  • 150 g pekannötter eller valnötter
  • 125 g smör, osaltat
  • 2 dl socker (till smeten)
  • 1 ägg

Gör gärna så här:

  1. Kärna ur persikorna och hacka fint med kniv eller matberedare. Blanda med sockret, den urgröpta vaniljstången och vaniljkärnorna i en kastrull.
  2. Låt sjuda försiktigt tills knappt 2 dl återstår.
  3. Ställ undan att svalna ordentligt, lyft ur vaniljstången.
  4. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och kanel i en bunke (sikta om du har möjlighet). Vänd i nötterna, grovt hackade.
  5. I en annan bunke: vispa socker och smör vitt med hjälp av en elvisp. Vispa i ägget och slutligen i persikoblandningen. OBS! Den får inte vara varm.
  6. Blanda i mjöl- och nötblandningen med hjälp av en slickepott.
  7. Klicka ut på en bakpappersklädd plåt och grädda i ugn på 200 grader i cirka 12-15 minuter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.