Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Zackaris - två träningsviljor under samma tak

Den ene har blivit Sveriges kanske störste träningsprofil. Den andra har just skrivit färdigt en bok om att hon hatar träning. Så hur får paret Zackari Wahlström vardagen att gå ihop?

Kanske är det fördomsfullt, men det är lätt att se framför sig att alla hippa mediepar bor i flashiga vindsvåningar på Östermalm. Därför är det också skönt att inse att verkligheten kan vara annorlunda. Vi befinner oss söder om Söder, som de säger i Stockholm. Närmare bestämt i ett radhusområde i Skarpnäck med det lätt ekivoka namnet Pungpinan.

Det är fredag förmiddag och utomhus är det stilla i radhuslängan. Men längst in på gatan, i det lilla suterränghuset som Brita Zackari beskriver som en avokado – ”fult utanpå men jättefint inuti” – är det mer liv. Där försöker Kalle Zackari Wahlström göra i ordning kaffe och lyckas till slut, efter att hans mockabryggare under en stund har sprutat ut kokhet ånga över halva köket. På golvet springer två hundar runt, en tredje har precis körts till veterinären, och mitt i allt pågår ett intensivt arbete för att få den elva månader gamla dottern Essa att inte stoppa allt hon kommer över i munnen.
Kort sagt: det är mycket nu för paret Zackari Wahlström. Både den här dagen, men också i livet i stort. Kalle spelar in ett nytt, hemligt, tv-program, som efter succéerna med Svett och Etikett, Träna med Kalle och Gympaläraren i SVT för en gångs skull inte ska handla om träning. Brita syns allt oftare i olika tv-produktioner och redan i morgon gör hon det igen då hon sänder live i SVT hela dagen som åkande reporter på Vasaloppet. Dessutom är båda bokaktuella. Brita har precis skrivit klart utkastet till sin första bok, och Kalle släpper om två veckor sin andra träningsbok Starkare som en björn, snabbare som en örn.
– Jag var väldigt glad över min förra bok. Sen skulle jag läsa in den som ljudbok, och det var helt ärligt första gången jag läste den. Och då tänkte jag direkt att jag måste skriva en till, säger Kalle.
– Nu har jag gjort tv om träning i flera år och föreläst om träning. Jag har helt enkelt tänkt väldigt mycket på träning, och längs vägen har jag kommit på mycket bra saker som jag vill dela med mig av.

Det är inte så svårt att förstå varför Brita Zackari och Kalle Zackari Wahlström passar så bra tillsammans. De är båda kvicktänkta och roliga, med ironi och snabba punchlines som viktiga delar av sina personliga varumärken. Båda har en bakgrund i reklamvärlden och kan både skriva och prata framför en filmkamera på ett sätt som gör att läsaren eller tittaren inte kan slita sig.
Men på ett annat plan är de helt olika. Och det är det planet som just nu utgör en väsentlig del av bådas karriärer: Träning.
Kalles insatser för folkhälsan har bland annat belönats med Svenska barnidrottspriset och han har i skrivande stund 110 000 följare på Instagram som dagligen får se honom utföra det som han brukar kalla ”träning – fast kul”. I dagsläget kan man med gott samvete påstå att han är Sveriges största träningsprofil.
– Det känns bra att vara en sådan profil, för jag anser att jag har ett sunt sätt att se på träning, säger han.
– Folk tror att det enda jag gör är att träna. Ibland skriver någon ’kan du inte bara ta en öl?’ Men om de bara visste hur mycket öl jag dricker skulle de säga: ’tränar du aldrig?’.
För Brita står träning inte lika högt i kurs. Tvärtom. Visserligen tränar hon med jämna mellanrum eftersom hon vet att den fysiska ansträngningen är viktig för hälsan, men för en tid sedan startade hon också Instagramkontot @i.hate.working.out. I dag har kontot över 50 000 följare och har utvecklats till ett slags inspirerande träningskonto för personer som hatar träning. För även om Brita som barn var flitig idrottare – ”säg en sport och jag har gått i den” – nådde hon en viss insikt i de övre tonåren. Nämligen att hon inte gillar att träna.
– Jag hamnade i ett tjejgäng på gymnasiet som höll på med träning, berättar Brita. Jag gick med dem på gym och tänkte att det är så här man ska vara om man är tjej. Men jag hatade det ju. En gång tränade jag bodypump så hårt att jag kräktes ut genom fönstret när jag kom hem. Det rann längs fasaden där det sedan frös fast så att min pappa fick skrubba bort det.
– Så mycket har du aldrig tagit i när vi har tränat, säger Kalle med höjda ögonbryn.

Den vakne läsaren börjar här ana en liten vardagskonflikt. När den enes karriär är fokuserad på att älska träningen, och den andras på att hata den, kan det uppstå lite gnabb.
– När vi försöker träna tillsammans börjar vi bråka hundra procent av gångerna. Det är verkligen så, säger Brita innan Kalle flikar in:
– Ska man försöka förklara det djupare så brukar det vara ungefär så här: Jag hittar på ett pass som jag vill att vi ska göra. Men då tycker Brita att det är för mäktigt att genomföra. Och då blir hon lite stött. Men då känner jag mig kritiserad för att hon inte vill göra mitt pass. Och så där håller det på.
I grund och botten delar paret dock sina värderingar och tankar kring träning. Kort sammanfattat kan det beskrivas som att alla ju behöver träna, men att det gäller att hitta rätt väg för att träningen ska bli av.
– Vi tycker båda att det måste finnas utrymme för fler olika typer av människor inom träningsvärlden, säger Brita. – Den kan inte bara bestå av sådana som älskar proteinshakes och dricker äggulor…
– Äggvitor. De dricker äggvitor, avbryter Kalle.
– Gör de? Hur som helst står vi ju på samma sida. Men Kalle har liksom ett större behov av att träna, rent kemiskt i kroppen. Jag kan låta bli att träna i tre månader och det märks inte. Jag är också helt lugn med det. Men Kalle får som en manlig PMS om han inte tränar. Det är nog vår största skillnad.
Kalle beskriver det själv som att han måste bli trött i kroppen först, om han ska kunna bli lugn. Detaljer i hemmet vittnar också om hur det kan gå till när detta ska ske. I trappan hänger gymnastikringar som alltid är redo för några snabba chin-ups och väggarna är fulla med troféer från Kalles andra stora intresse: jakt.
– Har man väl upptäckt hur bra kroppen mår av att bli trött är det svårt att låta bli att trötta ut den. Om det sedan sker genom att jag välter däck i trädgården eller jagar i skogen spelar inte så stor roll, det viktiga är att jag blir trött.

Den som har sett Svett och etikett vet att Kalle gillar att träna tungt genom att lyfta allt från stenar och däck till skivstänger och kettlebells. Han gillar att prestera och har också som mål att i princip slå personligt rekord varje gång han tränar.
För Brita är det precis tvärtom. Hon beskriver sin träning som ett nödvändigt ont, hon vet att kroppen behöver röra på sig och att hon mår bra av att göra det. Och hon slår gärna ett slag för att träning inte behöver vara så avancerad – den kan faktiskt genomföras i soffan medan man tittar på tv.
– Jag har fått ett annat mål sedan jag startade Instagramkontot. Och det är att jag vill sänka träningsribban för väldigt många andra. Om jag inte tränar får jag dåligt samvete för att 50 000 följare säger 'du skulle ju visa att träning är enkelt'. Jättemånga vågar inte gå till gymmet för att alla andra är så bra och då kommer de att stirra. Där är ju en grej att jag är tjej och Kalle är kille. Vi har från början olika förhållanden till våra kroppar och vilket utrymme vi får ta om vi inte kan så mycket. Och det är så synd. Det heter ju att träna, inte att kunna.
Träningsolikheter till trots, så var det faktiskt på gymmet som Kalle och Brita hade sin första dejt för åtta år sedan. Båda jobbade inom reklamvärlden och hade så smått börjat få upp ögonen för varandra. Och vips var de på dejt, under ett cirkelträningspass på ett gym vid Stureplan.
Träningsdejten verkar ha varit en bra idé, för det slog snabbt gnistor om paret. I dag har de ett gemensamt barn, tre hundar, ett lantställe – där de också gifte sig 2011 – och radhuset, där bilen måste parkeras ute på gatan eftersom Kalle har byggt ett gym i garaget. Paret driver också ett produktionsbolag ihop, där de gör sina respektive tv-program.
– Brita brukar ju vara med i mina program, men i hennes är det som om hon låtsas att jag inte finns, säger Kalle. Men vi jobbar faktiskt mycket ihop, även om det inte syns utåt. Och eftersom vi hänger väldigt mycket använder vi varandra som bollplank hela tiden. Om jag ska föreläsa kollar jag alltid av med Brita innan. Vi har ett väldigt bra utbyte av varandra.

Det är lätt att se framför sig att en tv-inköpares våta dröm 2017 är ett program som Kalle och Brita leder tillsammans, och det är inte omöjligt att det någon gång blir verklighet. När Kalles program Svett och etikett pitchades var tanken att Brita skulle vara med, men då trodde ingen på duon.
– Jag tror att det skulle fungera bra att göra tv ihop någon gång, säger Brita.
– Vi har båda något vi kallar för på-knappen. När produktionen är igång skärper vi till oss och blir lite bättre varianter av oss själva. Det tänker jag är en skön vila från allt vardagligt harvande. Jag har upplevt att det är bra för oss att jobba ihop. För även om man sekunden innan bråkat om tvätten, kan man då lägga det åt sidan och gå vidare.
När intervjun börjar gå mot sitt slut är det dags för fotografering, som tar plats i garaget. Kalle byter glatt om till träningskläder och råkar i en bisats avslöja att hans ”dolda agenda” vid fotograferingen är att få till ett träningspass.
Garaget är en fascinerande plats, egentligen avsedd för en mindre personbil men med total avsaknad av motorrelaterade saker. Däremot väl fyllt av allt från vikter, skivstänger och kettlebells till hockeyhandskar, sovsäckar, vandringsryggsäckar och medaljer. Det är här Kalle utför i princip all sin träning.
Snart visar sig också det som Brita beskriver som Kalles manliga PMS. Den här typen av fotograferingar brukar kunna dra ut lite på tiden, då olika vinklar och ljussättningar måste testas för att bilden ska bli så bra som möjligt, och det märks att det är frustrerande för Kalle att posera med skivstången i stället för att svinga den. Han håller god min men det är svårt att undgå hur tonen dämpas och meningarna blir allt kortare hos en i övrigt karismatisk människa. Brita sammanfattar det hela i en diskret viskning:
– Nu behöver Kalle träna …
Vi packar ihop, tackar för oss och lämnar Skarpnäck. Ett par timmar senare finns en ny film på Kalles Instagramkonto där han lyfter 135 kilo i marklyft. 30 gånger i rad. På 30 sekunder.
Sedan är han trött.
Och lugn.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.