Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Ystra systrar som vill pyssla och inspirera

De älskar att pyssla, drömmer om ett eget tv-program och lever efter devisen att allt är möjligt. Men mest av allt brinner systrarna Batoul och Jara Raad för att genom sitt pysslande inspirera andra.

En burk blackboard paint, ett par träbitar, penslar och kritor. 
– Vi tänkte att ni skulle få pyssla lite!
Det är en solig men blåsig dag när vi träffar systrarna Batoul och Jara Raad vid Rosenkaféet i Trädgårdsföreningen. Båda brinner för att pyssla, de driver Youtubekanalen ”DIY with Batts and Jara”, har producerat pysselvideos för barnkanalen Nickelodeon och erbjuder workshops och pysselevents av olika slag.  
– Vårt mål är ett eget tv-program – ett pysselprogram – där vi kan sprida vår kreativitet, säger Jara. Det är vår dröm, att få dela med oss av det vi kan och inspirera andra. 

Det hela började när Batoul, den äldre av systrarna, gick i femman och eleverna en dag skulle visa upp sina hobbys för resten av klassen. 
– Jag har alltid älskat att pyssla och hade med mig en skokartong som jag gjort om till ett minihus, minns Batoul. 
– Fröken frågade ”Gör du det här på din fritid?” och jag svarade att jag hade en pysselklubb hemma hos mig. 
Batoul skrattar när hon fortsätter: 
– Jag hittade på det i stunden men sedan blev jag ju tvungen att starta en pysselklubb hemma i köket. 
– Och lillasyster fick vara med, fyller Jara i och ler lite. 

Systrarna Jara (till vänster) och Batoul Raad. Bild: Anna Edlund

Pysselklubben utvecklades sedan till ”Ale Pyssel och Kultur-förening” och Batoul och Jara, då tolv och nio år gamla, började pyssla med yngre barn i en lokal de fick låna av hyresgästföreningen i Nödinge där de växte upp. 
– Det började som en rolig grej men blev snabbt mer seriöst, säger Batoul. Vuxna i området upptäckte pysselklubben och frågade om de fick skicka ner sina barn, ibland för att de var stökiga. Även fritidsledaren började skicka ner barn från fritidsgården. 
Jara konstaterar att det betydde mycket att de vuxna trodde på dem. 
– Ingen vuxen såg någonsin ner på oss. Vi upplevde aldrig att någon tänkte ”De är ju bara barn”. Att föräldrar vågade släppa ner sina barn till oss – till andra barn – det kändes bra. 
När Batoul och Jara sedan blev lite äldre, och inte längre hade möjlighet att ha pysselklubben öppen lika ofta som tidigare, startade de sin pysselkanal på Youtube. 
– Ofta använder vi enkla grejer som sugrör och sådant, förklarar Batoul. 
– Det ska inte vara ett problem att man inte har råd att köpa dyrt pysselmaterial, fyller Jara i. 

Hon lutar sig tillbaka och berättar sedan om hur de under den första tiden med pysselklubben la mycket tid på att söka olika stipendier. 
– Vi vill inte att barnen som kommer till klubben ska behöva betala. Allt är alltid gratis. 
– Det förgyller verkligen deras vardag, säger Batoul med ett litet leende. ”Får man verkligen ta hem det här?” kan de fråga. 
Med tiden började folk höra av sig för att anlita Batoul och Jara för workshops och i början av året startade systrarna företaget Pyssla med Batts & Jara. 
– Sedan dess har vi fått många uppdrag, berättar Batoul. Vi har pysslat på sportevents och hyrts in för barnkalas. 
– Och i höst har vi också ett samarbete med Friskis & Svettis planerat. 
– Det är roligt att se hur barnens kreativitet speglas i deras verk, säger Jara. Och när barn kommer fram och vill krama oss, då känner vi oss verkligen uppskattade. Det känns så kul!
– Ja, det är det bästa, utbrister Batoul. Lätt!

Men Jara påpekar att man inte behöver vara barn för att gilla att pyssla. 
– Många, som först tyckt att det verkat töntigt att pyssla, blir förvånade. När man väl sätter igång vill man inte sluta. Jag har haft vänner som kommit till lokalen för att hälsa på eller för att vänta på mig – och så har de börjat pyssla lite och sedan har de inte kunnat sluta. Det finns ingen åldersgräns för att pyssla. Det handlar bara om kreativitet. 
Hon gör en kort paus innan hon lägger till: 
– Det var Batoul som fick mig att börja älska pyssel. Hon är min förebild och har fått mig att växa inom det här. Det finns så mycket man kan göra, bara av sådant som man redan har hemma.
– Ja, jag älskar att göra om gamla saker, fortsätter Batoul. 
Hon pekar på kaffekoppen på bordet.
– En sådan här kopp till exempel, den kan man skriva något på. 

Förutom att de genom pysselklubben och på Youtube vill fungera som bra förebilder och inspirera andra, är systrarna Raads vilja att ge något tillbaka till samhället – bland annat som tack för att de fick chansen att vara i hyresgästföreningens lokal och för att folk trott på dem och uppmuntrat dem.  
– Alla kan göra något för att förbättra samhället, konstaterar Batoul. Allt är möjligt. Det här var vår hobby från början men nu har det nästan blivit en livsstil. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.