Efter många stressiga år "i ekorrhjulet" bestämde sig Ylva Alonzo för att lämna sitt jobb som projektledare för att i stället heltidssatsa på att odla grönsaker. "Jag har inte ångrat en dag att jag tog det beslutet", fastslår hon.
Efter många stressiga år "i ekorrhjulet" bestämde sig Ylva Alonzo för att lämna sitt jobb som projektledare för att i stället heltidssatsa på att odla grönsaker. "Jag har inte ångrat en dag att jag tog det beslutet", fastslår hon. Bild: Jan Larsson

Ylva lämnade stressen för att bli ekologisk grönsaksodlare

Mitt i karriären som projektledare tog hon beslutet att kliva av från stressen i kontorsvärlden. Ett av de första stegen till något nytt var att röja bort skog och skapa en odlingsbar åker på tomten. I dag lever Ylva Alonzo i harmoni med sig själv och det ekologiska grönsaksodlandet.

ANNONS
|

Nedanför huset ligger den gamla torvmossen som nu blivit odlingsland med bäddar av vitlök, betor, spenat, sallad, kål och andra grönsaker. Innan växte här skog som avverkades, ett digert arbete.

– Ja, det var en del jobb. Stubbar och rötter behövde rensas bort och sedan skulle marken kalkas. Men nu har det blivit en riktigt fin odlingsjord, berättar Ylva.

Hägn med minigrisar

Vi går vidare över tomten och passerar ett hönshus och hägnet med minigrisar som Ylva har för uppfödning. Hon ser ut över markerna och säger att det på ett sätt är lite märkligt att hon har hamnat där hon är i dag.

ANNONS

– Jag är ju inte någon odlare från början, utan mer en sådan som aldrig lyckades riktigt med mina grönsaker. Men varje gång vi handlade grönt av små lokala grönsaksodlare, då föll tanken över mig, tänk om man kunde leva på det viset.

Bild: Jan Larsson

Som utbildad statsvetare hade hon från början en annan inriktning i yrkeslivet. Hon jobbade inom offentlig och privat sektor som samordnare, handläggare och projektledare. Stressen ökade efterhand och Ylva började fundera över livet och vart hon var på väg.

– Det är ett stressigt tempo överlag i samhället i dag. Är man då ambitiös och vill mycket så är det svårt att hålla balansen. Det blev som ett ekorrhjul som bara snurrade, stress på dagen, jobba, hem, äta och sova.

Bestämde sig för att sluta

Ylva kom till en punkt då hon frågade sig själv om hon ville leva på det sättet. Till slut bestämde hon sig för att sluta som projektledare.

– Jag kände att jag måste göra något annat. Det var enda sättet för mig att komma till ro och få möjlighet att fundera över vad jag skulle göra med mitt liv.

Under tiden hon var hemma började Ylva arbeta med marken kring huset. Intresset för odling växte och hon sökte sig in på en grundläggande trädgårdsutbildning.

ANNONS

– Det var något som hände där under utbildningen. En känsla av att jag var inne på rätt väg. Arbeta med jorden och planera växter, det är detta jag ska göra. Allt kändes så naturligt, lugnt och stabilt i magen.

Trädgårdsutbildning i Fristad

Efter en trädgårdsutbildning på Fristads Folkhögskola, läste hon även en distansutbildning i Småskalig grönsaksproduktion och kände att nu var det dags att satsa vidare. Familjen tog ner skogen och anlitade en grävare för att frilägga marken från rötter.

– Då när vi tagit ner hela skogen kändes det redan som att jag att tagit det slutgiltiga steget in i något nytt. Nu slapp jag stressen och kunde ägna mig åt sådant jag njuter av, något som jag trivs med och mår bra av.

Bild: Jan Larsson

Förutom odlingen på cirka 2000 kvadratmeter finns en köksträdgård och bredvid denna ett tunnelväxthus med allehanda grödor. Arbetsdagen börjar med att mata djuren på morgonen och sen ta hand om bäddarna, plantera ut, omplantering, rensning, gödsling och skörd. Ett tungt arbete kan tyckas.

Hon säger att det var värre för ryggen på kontoret. Dels av stillasittandet, men också stressen.

– Jag hade stora ryggproblem. Läkarna menade att jag hade en kronisk, inflammatorisk ledsjukdom och att arbeta hela dagarna i en odling fanns inte på kartan. Men den smärtan försvann helt när jag slutade på kontoret. Nu arbetar jag hela dagen här i odlingen, visserligen är det tungt, men det funkar.

ANNONS

Butiken har öppnat

Gårdsbutiken har öppnat för sommaren och Ylva ser fram mot mötet med kunderna. Hon återkommer till skiftet i yrkeslivet och vad som avgjorde. Att hon ville ha ett annat liv, ett byte från stressen på kontoret till livet på gården.

– Jag har inte ångrat en dag att jag tog det beslutet. Sedan drivs jag av att få producera lokalodlad mat som en kontrast till mat från andra sidan jordklotet, som ofta är framställt på icke hållbara och icke miljövänliga sätt. Jag vill vara en motpol till det. Mina grönsaker är odlade med hjärtat och med handen utan kemikalier. Det småskaliga, lokala och personliga är otroligt viktigt för mig.

Ylva Alonzo

Ålder: 46 år.

Familj: Maken Frédéric, döttrarna Agnés och Emma.

Bor: Gesebol, ett par mil väster om Borås.

Yrke: Ekologisk grönsaksbonde.

Intressen: Familjens ponny. Yoga.

Hemsida: www.bjorkekullens.com

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS