Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Agnes Wold, professor vid Göteborgs universitet, forskar om allergier.
Agnes Wold, professor vid Göteborgs universitet, forskar om allergier. "Jag passar verkligen på ett universitet. Jag är fri att gå min egen väg och har ingen chef som ska bedöma hur bra eller dålig jag är", säger hon inför sin 65-årsdag. Bild: Thomas Johansson

Wold fortsätter opponera sig i stället för att pensionera sig

Agnes Wold är känd för att ifrågasätta våra invanda föreställningar om hälsa och renlighet. Men att gå på tvären kräver självförtroende och det har hon som tur är gott om.

Agnes Wold blev tvungen att skjuta fram vår intervju en timme eftersom det visade sig att hon bokat en frisörtid.

– Jag var säker på att jag skulle till frissan klockan ett, men när jag kom dit sa hon att jag var tidig. Mycket riktigt, jag hade skrivit klockan två i min kalender och även fått påminnelse-sms med rätt tid. Men när man har sin uppfattning klar är man inte mottaglig för fakta, säger Agnes Wold.

Hon skrattar lite åt sig själv. Som professor i klinisk bakteriologi är hon inte precis van att se sig själv i de faktaresistentas läger. Tvärtom brukar hon gå till storms mot vad hon menar är myter, fördomar och missuppfattningar, både inom vården och i vår vardag.

Inte ohälsosamt med lite damm

Ta det här med städning till exempel. Enligt Agnes Wold är det inte alls ohälsosamt att ha det dammigt hemma. Damm är i princip bakteriefritt eftersom det är torrt, menar hon.

– Du får inte mer allergier eller infektioner av damm. Hela städgrejen är en rent estetisk fråga, ungefär som vilka tavlor man ska ha på väggarna.

Vårt ständiga duschande är en annan sak hon reagerar på. Det kan vara motiverat av sociala eller estetiska skäl för att man inte vill lukta illa, men Agnes Wold menar att studier visat att huden innehåller tusen gånger mer bakterier efter en dusch än före.

Krönikör och expert

Det går att göra en lång lista över allt hon opponerat sig mot, både som krönikör och som expert när media hör av sig: Att amning skyddar mot allergi, att barnet kan skadas om mamman dricker alkohol när hon ammar, att hundar har stelkrampsbakterier i munnen, att handtvätt hjälper mot förkylning och influensa. Och så vidare.

Har du själv gått på någon myt?

– Ja en, och det retar ihjäl mig. När jag hade fått barn sa experterna att barn inte skulle äta mat med salt i. Där stod jag och försökte jag få i barnen den där palsternackspurén som de bara spottade ut. Mat utan salt är ju äckligt.

Agnes Wold är en flitig debattör och har gjort sig känd för att ifrågasätta våra invanda föreställningar om det mesta som har med hälsa och renlighet att göra. Bild: Thomas Johansson
Agnes Wold är en flitig debattör och har gjort sig känd för att ifrågasätta våra invanda föreställningar om det mesta som har med hälsa och renlighet att göra. Bild: Thomas Johansson

När man är i ett utsatt läge är man ändå mottaglig för nonsens, menar hon. En nybliven förälder kan lätt få ångest och dåligt samvete och skräcken för att det ska hända barnet något är större än det sunda förnuftet.

Hon blir lika upphetsad varje gång hon kommer in på sådana här saker. Och det gör hon ofta, antingen hon skriver krönikor i Fokus, föreläser eller pratar med media.

– Jag har alltid varit motvalls. Och aldrig trott på auktoriteter, jag saknar den genen. För mig är det obegripligt att man kan beundra en auktoritet. De enda jag beundrar är ensamstående morsor.

Nobelpriset till morfar

Självförtroendet fick hon tidigt. Både pappa Herman och mamma Anna-Lisa var framstående akademiker och morfar hette Svante Arrhenius. Agnes är uppväxt med historien om hur de etablerade forskarna i Uppsala närmast underkände morfars avhandling om elektriskt laddade joner, den studie som bidrog till att han senare fick nobelpriset i kemi.

– Det har säkert stärkt min tro på mig själv som akademiker. Om andra är emot mig har jag har aldrig någonsin tänkt att det är jag som är dum och de som är smarta.

Den säkerheten var en god tillgång när hon riskerade sin karriär 1995 genom att publicera en debattartikel. Hon och hennes medförfattare hävdade att kvinnor diskriminerades vid tillsättningen av forskartjänster.

– Det blev ett jäkla liv. Vi skulle kastas ut ur den akademiska världen. Men vi fick in en artikel i tidskriften Nature och hade bra relationer till media som ringde hela tiden. Det räddade oss kvar.

Snart klar med ny lärobok

Numera är hon professor vid Göteborgs universitet och forskar om allergier. Hösten har gått åt till att starta en ny utbildning i smittskydd och vårdhygien, och snart är hon förhoppningsvis färdig med en lärobok i immunologi som hon skriver ihop med en kollega.

– Jag passar verkligen på ett universitet. Jag är fri att gå min egen väg och har ingen chef som ska bedöma hur bra eller dålig jag är. Det kan jag göra själv.

Att gå i pension lockar inte, Agnes Wold får arbeta kvar tills hon blir 69 och det tänker hon göra. Och sedan finns det ju böcker att skriva. Och tweets att twittra.

– Jag twittrar mycket. För mig är det som att sitta på puben och prata med folk, men det gör man ju inte i Sverige. Jag är väldigt social.

Agnes Wold

Ålder: Fyller 65 år den 7 januari.

Gör: Professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet. Forskar om allergier.

Bor: Göteborg.

Familj: Maken Lars, vuxna barnen Lydia, Sigrid och Ivar, hunden Gösta.

Så firar hon födelsedagen: ”Jag har aldrig brytt mig mycket om födelsedagar. Jag kommer nog skriva på en bok om immunologi”.

Om att fylla 65: ”Jag börjar nå den ålder då många är som nöjdast. Ingen bankar en i huvudet längre, man kommer inte få sparken och det är för sent att göra något åt sitt utseende”.

Om aktiv dödshjälp: ”Det tycker jag man ska legalisera. Helt absurt att man inte får bestämma om en sådan sak själv”.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.