Westernintresset är något som genomsyrar Håkan Bergs liv.
Westernintresset är något som genomsyrar Håkan Bergs liv. Bild: Gustaf östberg

Westernliv och cowboys –livsstil och förhållningssätt

Håkan Berg fipplar lite irriterat med plattan. Han får inte musiken att strömma ut i westernbutiken i Trollhättan som tänkt.
– Här har jag jobbat som scentekniker på några av de största showerna i Sverige och så får jag inte detta att funka. Jag känner mig nästan lite kränkt. Jag ger upp, säger han och skrattar.

ANNONS
|

Butiken är tom för tillfället, det är tidigt på morgonen och inga kunder har hittat hit ännu. Håkan Berg flyttade sin butik från Göta längs med E45 för knappt ett år sedan, utrymmesbristen blev för stor och när en lokal på Överby i Trollhättan blev ledig slog han till. I dag satsar han främst på e-handel, men för den som vill känna och klämma på varorna finns butiken som ett komplement.

– Jag har skickat runt 4 000 paket i år, så försäljningen har verkligen exploderat, säger han.

Håkan Berg lever som han lär. Ända sedan han var barn har han fascinerats av westernkulturen och den genomsyrar hela hans liv idag. När han var liten och bodde i Småland hade han en cowboyklubb och han gjorde faktatidningar om cowboys och indianer som han sålde till grannarna.

ANNONS

– 1988 började jag sommarjobba som skådespelare på High Chaparral, westernstaden i Småland. Då var jag 13 år gammal och det var paradiset. Vi levde som i ett kollektiv där alla tog hand om alla, visst var det mycket skit också, men också en enorm gemenskap, berättar han.

Klär sig i westernkläder och cowboyboots till vardags

Intresset för westernlivet släppte inte taget och under flera år köpte han in westernhästar som han utbildade, tävlade med i olika westerngrenar och sen sålde vidare. Hans kropp är tatuerad med olika westernmotiv och på armarna har han en diligens, ett ånglok och naturligtvis Clint Eastwood från filmen ”Pale Rider” stilrent avbildad. Han klär sig i westernkläder och cowboyboots till vardags och bär cowboyhatt vid behov. Westernlivet är inte en gimmick eller kul grej, utan något att vara stolt över.

För knappt två år sedan arbetade han bland annat som ljustekniker på många av Sveriges största shower och han var också teknisk chef på Regionteater Väst. Men när coronapandemin stoppade all evenemangsverksamhet våren 2020 började Håkan Berg tänka om.

– Helt plötsligt förvann möjligheten att fakturera. Vi skulle precis köra igång med GES där jag var produktionschef och tanken var att jag skulle kliva av efter tre säsonger. Vi hade precis lossat av utrustningen från lastbilen när allt stängde ner, berättar han.

ANNONS

Resultatet blev att han istället fick möjlighet att satsa heltid på sin westernbutik som nu hade vuxit ordentligt.

– Det var en slump som så mycket annat i mitt liv. Och det blev riktigt bra, säger han.

Westernvärlden är liten

Det plingar vid butiksdörren och in kommer några kunder iklädda cowboyhattar och cowboyboots. Westernvärlden är ganska liten i Sverige och Håkan Berg hälsar glatt igenkännande på kunderna. Alla känner alla, på gott och ont.

Han säger att han aldrig blivit ifrågasatt eller illa bemött på grund av sitt intresse för westernkulturen. Men så har han aldrig heller skämts för den han är och det han står för.

– Inte ens mina tonåriga söner skäms för mig. De tycker snarare det är coolt när jag kommer och hämtar dem och deras vänner vid skolan med min stora pickup. Fast en gång hade jag köpt ett par snygga chaps som jag var tvungen att prova direkt utanpå gympabrallorna. Sonen kom in, tittade på mig länge och sa sen, du går väl inte ut så där eller? säger han och skrattar högt.

Han funderar en stund på frågan om hur reaktionen brukar bli från nya bekantskaper, när man möts för första gången.

En fullvuxen man som kör hela paketet

– Ja, hur berättar man? Här har ni en fullvuxen man som kör hela paketet. Min bil, inredningen i mitt hus, mina kläder. Allt är i westernstil, säger han.

ANNONS

Håkan Berg har också ett stort intresse för den historiska eran av vilda västern, som utspelade sig i slutet av 1800-talet i USA. Flera gånger om året åker han till High Chaparral, iklädd autentiska klädslar, noga utvalda och ibland uppsydda av sömmerskor. Han är dessutom medlem i en privat westernstad i Skåne, där den autentiska stilen är mycket strikt och inga moderniteter är tillåtna.

– En dag när jag var där satt jag och slappade på en veranda. Stan var öde och tyst. Då kom ut en kvinna från ett annat hus och sopade med en kvast. Plötsligt tappade jag närvaron och tiden, var jag med i en film, var det på riktigt? berättar han.

Han kan inte direkt förklara sin fascination för vilda västern och dess kultur. Den bara är där och är en del av honom. Han nämner de för honom viktiga cowboykoderna. Ärlighet. Hårt arbete. Fokus på familjen. Sunt förnuft.

– Det är en livsstil och ett förhållningssätt. Kanske är det också för att det är en levande kultur som ju levs varje dag i USA, på rancher runt om i landet. Det är faktiskt lite coolt också, säger han.

Håkan Berg

Ålder: 47 år

Bor: Hjärtum

Familj: Två söner och en hund

Gör: Cowboy och driver westernbutik i Trollhättan

Antal westernboots i garderoben: Nio par

Motto: “You called down the thunder, well now you’ve got it” från westernfilmen Tombstone.

ANNONS