Ute på banan. Vem kan motstå sådana stiletter? Bilden togs i London. Flygplatsen dominerades i övrigt av bilder på drottning Elisabeth, som kan ha tantskor  och vara allra mäktigast ändå.
Ute på banan. Vem kan motstå sådana stiletter? Bilden togs i London. Flygplatsen dominerades i övrigt av bilder på drottning Elisabeth, som kan ha tantskor och vara allra mäktigast ändå. Bild: Pia Naurin

Pia Naurin: Hur höga klackar får en tant ha?

Drottningen kan numera alltså med ålderns rätt välja taxklack även till galaklänning.

Det här är ett kåseri. Eventuella ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Drottning Silvias rara ansikte dök upp i huvudet, och plötsligt hade jag kopplat hennes lilla leende med partiledarnas högklackade skor: min hjärnas associationsbanor är spretiga och oförutsägbara.

Det kan ha med åldern att göra.

Hela livet har med åldern att göra.

Där går det an att sätta punkt för gott.

Men jag tar på mig skorna igen. Drottningen kan numera alltså med ålderns rätt välja taxklack även till galaklänning. Taxklack var skomodellen unga flickor hade förr. Konfirmationen utgjorde taxklackpremiär, den var en sorts milstolpe på min tid, en tid som, vill jag påstå, pågår fortfarande.

Halvhög klack markerade en utvecklingsfas som pågick tills flickorna ansågs mogna nog att kliva upp på de riktigt höga, de som signalerar erotisk och numera även politisk kompetens, och som Busch, Lööf och Sabuni bär med självklar elegans - liksom förstås Silvias döttrar.

ANNONS

I tabloiderna syns prinsessornas decimeterhöga stilettklackar skymta nertill på bilderna och upptill lyser deras ständigt glada leenden.

Kombon höga klackar och figurnära klänning syns på maktkvinnor framförallt i USA men blir allt vanligare också här.

De ler större än Silvia. Kan ha med tänderna att göra. Med modern tandblekningsteknik kan alla unna sig jätteleenden, en del ler så fruktansvärt stort att man tror de ska sluka en. Det är svårt att kontra med ett likadant, lika vitt, i alla fall när man uppnått viss ålder, där var den igen, åldern. Eller vaddå omöjligt, alla kan väl bleka. Passar blixtrande vita tänder till rynkor? Det går att fylla rynkorna med botox. Eller fillers, injicera fyllmedel.

Och ta på sig klackskorna?

Decimeterhöga signalerar fertilitet – att man är kvar på banan, att man är ”fuckable” som det heter i USA. Man har kraft och mandat och blir längre dessutom, tar mer plats, vet jag som alltid varit en liten plutt, och som sedan tonåren önskat mig långa, slanka ben.

Jag kompenserade med höga klackar. Jag har sparat de röda från 80-talet. Då blev det okej att ha höga till jeansen, efter 70-talets politiskt korrekta näbbkänge-period.

De ligger på vinden.

Jag vet i vilken låda.

Så mycket roligt jag haft i de skorna, så mycket roligt jag haft överhuvudtaget, blir nästa tanke: bilden togs i London, före pandemin. Det gick fortfarande an att nöjesresa då.

ANNONS

Samma år fyllde drottning Elisabeth 90. Vi såg hennes kortege samt på museum Churchills pyjamas, en slags overall, sådana som bebisar har men större.

Elizabeth är mäktig oavsett. Det finns förstås fler som inte behöver ta till high heels för att imponera, som kan ge fullständigt fan i ungdoms- och fertilitetskulturen. Jag tänker naturligtvis nu på Kerstin Ekman, som vid 88 års ålder gjort succe med den utsökta berättelsen om vår tid, ”Löpa varg” och även på den ett år äldre Kerstin Strandberg vars senaste sparsmakade roman höjs till skyarna ”…ett litet underverk”.

Kombon höga klackar och figurnära klänning syns på maktkvinnor framförallt i USA men blir allt vanligare också här.

Är de svenska politikernas stylister USA-influerade kanske? Ett antal mediakvinnor, med flera i offentligheten, har antagit utmaningen. Det krävs en hel del fysisk träning för att bära upp slimmade fodral, men man jobbar tydligen enligt mottot: kvinnor ska helst hålla både hjärna och kropp i bästa trim.

Man kan undra, det kan man alltid, hur det blev så. Var det bättre förr? Birgitta Dahl till exempel, vad för sorts skor hade hon: se svt-dokumentären om henne, förresten. Svensk nutidshistoria. Som hon fick kämpa.

Missa inget från GP Världens gång!

Nu kan du få alla kåserier och skämtteckningar som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Världens gång. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS