Inredningskonstnären Virvla Janehags kyssar fick Andreas Kleerup att tända till. Nu har de inlett ett samarbete och snart är det dags för en utställning i Stockholm. "Nästa verk kommer att bli Andreas gamla instrument, som det är meningen att vi ska göra en installation av", berättar hon.
Inredningskonstnären Virvla Janehags kyssar fick Andreas Kleerup att tända till. Nu har de inlett ett samarbete och snart är det dags för en utställning i Stockholm. "Nästa verk kommer att bli Andreas gamla instrument, som det är meningen att vi ska göra en installation av", berättar hon. Bild: Lars Pehrson

Virvla virvlar fram som inredningskonstnär

Virvla Janehag lämnade krogmiljön och inledde i stället en karriär som inredningskonstnär. Det som började med en korktavla ledde fram till dagens samarbete med artisten Andreas Kleerup.

ANNONS
|

Hennes bakgrund inom restaurangbranschen innebar bland annat tjänsten som platschef på Oscar Niteclub i Varberg. Men obekväma arbetstider gjorde att Virvla till slut kände sig färdig med kroglivet och började jobba som säljare med kontorstider.

– Det blev ju en omställning. Tidigare hade man nästan jobbat dygnet runt och nu blev det en massa tid över under eftermiddagarna. För en rastlös person som mig blev det jättekonstigt med en stor lägenhet och så mycket ledighet, berättar Virvla.

Kreativiteten fick utlopp

Men kreativiteten fick snart utlopp. Under tiden i restaurangbranschen hade Virvla samlat på sig en mängd korkar och samtidigt fanns det tomma väggar i lägenheten som behövde fyllas med något.

ANNONS

– Jag har ju alltid gillat inredning och kände att jag ville inreda lägenheten på något sätt. Så jag började limma korkarna på tavlor och lade sedan upp bilder på Instagram och märkte att det blev en väldigt bra respons på det.

Bild: Jan Larsson

Virvla kände att detta var något som hon kunde bygga vidare på, så hon började experimentera med olika bruksföremål och fick en idé om att hänga upp gamla urverk i en ställning av armeringsjärn.

– Jag hade ju den här idén i huvudet, men kunde inte tillverka ställningen själv, så jag åkte hem till pappa som är gammal plåtslagare och bad honom hjälpa mig att sätta ihop en ställning. Sedan la vi ut dem och märkte att det var många som ville ha sådana.

Plåt och metall

De kom snart fram till att det kunde tillverkas mer i plåt och metall.

– Jag fick en idé om att göra stora kyssar i metall bestående av en mun på en tavla. Pappa gjorde en prototyp i mässing och plåt till mig och sen var vi igång.

Artisten Andreas Kleerup.
Artisten Andreas Kleerup. Bild: Lars Pehrson

Artisten Andreas Kleerup, som Virvla hade kontakt med redan för tio år sedan i Båstad hade följt Virvla en lång tid på sociala medier. Nu hörde han plötsligt av sig och ville köpa en av hennes kyssar. Sedan ångrade han sig och föreslog i stället att de skulle göra en kollektion ihop.

ANNONS

– Det var ju oerhört kul. Jag svarade naturligtvis ja. Jag har alltid gillat Kleerup och lyssnat på hans musik. Sedan har vi haft lite kontakt genom åren. Det är ju roligt att det just är hans idé, jag själv hade inte en tanke på att han kunde tänka sig göra något sådant.

Kyss i marmor och koppar

Designintresset går i arv, då pappa Bosse också har ett stort intresse för hantverk och design. Han har bland annat tillverkat köket i föräldrahemmet med en blandning av marmor och koppar i detaljerna.

– Det är därför ena kollektionen med Kleerup är en kyss i marmor och koppar som vi har i köket. Pappa har alltid varit intresserad av detta och nu fick han en kanal för att göra det han alltid velat göra.

Bild: Jan Larsson

Inspiration till sina verk kan hon hitta i mönster från naturen. Oftast är det Virvla som kläcker idéerna och pappan som står för hantverket.

– Det som är bra är att han är väldigt noggrann och duktig på sitt hantverk och inte minst väldigt realistisk. Jag är orealistisk, superkreativ och alltid rastlös i mig själv. Den där kombinationen blir väldigt bra ihop.

Utställning i Stockholm

Datum för utställningen i Stockholm med Kleerup är ännu inte spikad. Men utöver kyssarna i plåt är det fler projekt på gång.

ANNONS

– Nästa verk kommer att bli Andreas gamla instrument, som det är meningen att vi ska göra en installation av, berättar Virvla.

Hur var det nu med ditt namn?

– Det är taget ifrån en tv-serie som hette Ebba och Didrik, Jag älskade den serien. Didrik blev ju förälskad i Yrla och gör en sång till henne, där han sjunger Yrla, virvla, virvelflicka.

– Jag kommer ihåg att jag redan då tyckte att Virvla lät som ett väldigt fint namn, så jag sa till mamma att det vill jag heta. Så när jag fyllde 18 döpte jag om mig. Det är ett väldigt bra namn även för mina produkter. Under min uppväxt beskrev man alltid mig som en tornado, men det ville jag ju inte heta, men Virvla känns helt rätt.

Virvla Janehag

Ålder: 34 år

Yrke: Designer

Bor: Varberg.

Familj: Sambon Martin. Franska bulldogen Freja

Hemsida: www.virvlas.com

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS