Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Lillbrorsan Lennart hade en gitarr och när han sedan bildade ett band behövde de en sångare'. Det var så allt började”, minns Claes-Göran Hederström, som nu fyller 75 år. Bild: Johan Ekfeldt
”Lillbrorsan Lennart hade en gitarr och när han sedan bildade ett band behövde de en sångare'. Det var så allt började”, minns Claes-Göran Hederström, som nu fyller 75 år. Bild: Johan Ekfeldt

Vinnarlåten har påverkat hela Hederströms liv – banne mig!

Claes-Göran Hederström tänkte inte alls bli sångare. Men sångrösten fanns där och efter att han sjungit det vinnande bidraget i Melodifestivalen 1968 blev inget sig likt igen. Låten har ackompanjerat hans liv ända sedan dess.

Hemma hos Claes-Göran Hederström pryds väggarna med konst, gärna i stort format. Det tar en stund innan man lägger märke till den lilla inramade guldskivan ovanför pianot, den han fick för låten ”Det börjar verka kärlek banne mig”.

Femma i finalen

Han sjöng den i Melodifestivalen 1968, vann och kom sedan femma i Eurovision Song Contest i London. Skivan må se liten ut på väggen men låten har haft stor betydelse för sångaren.

– Ja, utan ”Banne mig” hade det ju inte funnits någon anledning till intervju över huvud taget, säger Claes-Göran Hederström och skrattar.

Melodin har hängt med genom åren. Det är inte många gånger han har stått på en scen utan att ha sjungit den. Senast framförde han den under ett schlagerpotpurri under Melodifestivalens ”Andra chansen”.

Claes-Göran Hederström stod på scenen under Andra chansen i Melodifestivalen i Eskilstuna tidigare i år. Bild: Naina Helén Jåma
Claes-Göran Hederström stod på scenen under Andra chansen i Melodifestivalen i Eskilstuna tidigare i år. Bild: Naina Helén Jåma

Men Claes-Göran Hederström sökte sig egentligen aldrig till musikbranschen, det var den som sökte upp honom.

– Mycket har varit en slump. Det är tillfälligheter som styr, sedan kan man välja att säga ja eller nej till saker, säger han.

Uppvuxen i Danderyd

Det stod ett piano i villan hemma i Danderyd men så värst musikalisk var inte familjen.

– Lillbrorsan Lennart hade en gitarr och när han sedan bildade ett band behövde de en sångare, så han frågade mig. Vi höll till i garaget.

Inspirerade av tidens popmusik i mitten på 1960-talet övade de in en repertoar och fick spelningar. Claes-Göran arbetade då på en bilfirma och en av försäljarna tyckte att de lät så bra att han kontaktade skivbolagsmannen Mats Olsson, som kom och lyssnade.

Viss förvåning

Mats Olsson var ett stort namn i musikens Sverige och bland annat arrangör och kapellmästare för bidragen i Melodifestivalen. Han insåg att unge Hederström kunde sjunga och ordnade ett flertal skivinspelningar åt honom.

Artisten själv tog det hela med viss förvåning.

– Jag hade ingen aning om att jag sjöng bra. Men visst, jag sjöng ju jämt med i låtarna jag lyssnade på hemma. Så man kan väl säga att det var Elvis förtjänst!

Claes-Göran Hederström sjöng Sveriges bidrag "Det börjar verka kärlek banne mig" i Eurovision Song Contest i London 1968. Bild: UPI
Claes-Göran Hederström sjöng Sveriges bidrag "Det börjar verka kärlek banne mig" i Eurovision Song Contest i London 1968. Bild: UPI

Till Melodifestivalen 1968 hade kompositören Peter Himmelstrand skrivit några bidrag och 22-årige Claes-Göran Hederström valdes ut att sjunga ”Det börjar verka kärlek banne mig”. Det var första gången en ren poplåt vann tävlingen och den unge sångaren förvandlades till tonårsidol. Telefonen ringde och ringde och familjen fick skaffa hemligt nummer.

Framgången ledde till att han fick spela in fler låtar – svenska versioner av engelska original men också nyskrivet material.

– Sedan kom en tid när jag frågade mig om det var det här jag skulle hålla på med. Jag sjöng de låtar jag blev tillsagd att sjunga men de var inte så roliga.

På turné igen

Några år in på 1970-talet flyttade han till Norrköping efter att ha gått med i dansbandet Max Rogers. När han tröttnade även på det slutade han med allt vad musik hette och började jobba som stuveriarbetare i hamnen, lärarvikarie och möbelförsäljare, bland annat.

Claes-Göran Hederström tog inte en ton på många år.

Men i början på 1990-talet ringde de från dansbandet Sten & Stanley. Kunde Claes-Göran hoppa in på en spelning? Det kunde han. Och så drog det igång igen med turnéer och framträdanden och nästan alltid med ”Det börjar verka kärlek banne mig” som obligatoriskt inslag i repertoaren.

– Jo, nu kan jag den utantill, säger Claes-Göran Hederström och skrattar.

Eventuellt Melodifestivalen 2021

Han blir märkbart förvånad när han får se antalet strömningar på Spotify. Låten har spelats drygt 2,4 miljoner gånger. Han lyssnar sällan på sig själv, sätter han på något blir det mest blues eller klassiskt.

Men vi andra kan få tillfälle att både se och höra Claes-Göran Hederström framöver. Han sjunger nämligen på ett av bidragen som skickats in till Melodifestivalen 2021.

– Det är ju inte garanterat att den kommer med, men det vore roligt. Det är bara en enkel låt, men man vet ju aldrig.

Claes-Göran Hederström

Ålder: Fyller 75 år den 20 oktober.

Gör: Pensionär och sångare.

Bor: Norrköping.

Familj: Två döttrar, tre barnbarn och en särbo. Hemma finns också katten Gösta F Persson.

Ett urval av låtar han sjungit: ”Nånting fånigt” 1967 (efter Frank och Nancy Sinatras original ”Something stupid”), ”Här ute på landet” 1972 och ”Historien om en vän”, som gav en åttondeplats i Melodifestivalen 1973.

Så firar han födelsedagen: ”Inte alls. Jag brukar inte fira mina födelsedagar.”

Om att fylla 75: ”Jag tänker inte så mycket på åldern men det knakar ju här och var, det gör det.”

Om pianot hemma: ”Jag spelar till husbehov. Jag kan lura någon som inte själv spelar, men en riktig pianist kan jag inte lura.”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.