Bild: NICKLAS ELMRIN

Viljan att lyfta fram det vackra och intressanta i människors liv

Nya bostadsområden på tidigare åkrar och ängar är anonyma historielösa samhällen. Ingen minns längre de som tidigare levt sina liv där och slitet för överlevnaden i tysthet. "Det är dessa människor jag vill lyfta fram med min utställning Jorden skall minnas dig", säger Lena Brorsson Alminger.

ANNONS
|

Lena tycker om kontraster.

– Det är i kontrasterna som nya tankar skapas. Det gäller både miljöer och människor. Gamla, gärna lite slitna, miljöer berättar något om den värld vi kommer ifrån, en värld som inte bara är ny, fräsch och modern utan bygger på generationers uppfinningsrikedom, slit och prövningar. Det är viktigt att spara några glimtar av detta vårt förflutna - både människor och miljöer - för att förstå våra livsvillkor.

Äggadagny och skärsliparna

I utställningen har hon samlat bilder och fakta om ett 20-tal Kungsbackaprofiler från 1900-talet. De är bland andra bonddottern Tilda Andersson från Vallda som tidigt blev traktens fotograf, Dagny Börjesson från Fjärås, Äggadagny kallad, som i alla år sålde ägg och grönsaker på Kungsbacka torg, Lilly Rolfö, bondhustru på ett småbruk med sju barn, skärsliparna Holger och Folke Svedlund som på somrarna bodde i ladorna hos bönderna de fick uppdrag för, Mildred Jonsson från Alslöv som sålde bär och blommor på Kungstorget i Göteborg. Det är också företagare som Fredrik Willaume som 1918 startade Willaumes Herr- och Damekipering och den egensinnige redaktören för lokaltidningen Norra Hallands Veckoblad Karl-Arvid Andersson.

ANNONS

Viljan att lyfta fram det vackra och intressanta i människors liv och vardagsmiljöerna föddes tidigt. Likaså tanken och viljan att bidra till en bättre och vackrare värld.

– Jag var ingen som busade, pallade äpplen eller hängde i rökrutor. Jag gillade skolan, särskilt språk och idrott, tyckte om vackra möbler, gillade tidigt att träna mycket. Jag uppskattade tidigt det lite originella, både människor och saker, de egensinniga som gick sin egen väg utan att fråga om det passade.

Kärleken till det udda

Kärleken till det lite udda och originella fick hon hemifrån.

– Min pappa Arne Andersson var en mycket speciell person. Han jobbade på Hjelmfors Garnfabrik i Kungsbacka större delen av sitt liv men hade också ett stort intresse för språk och andra länder. Han lärde sig på egen hand åtta språk och han reste till länderna för att använda sina kunskaper.

Om Arne Andersson har hon skrivit i boken Jorden ska minnas dig så som den minns gräset och skogarna. Titeln är hämtad från en dikt av Pär Lagerkvist. Där berättar hon om hur Arne packar bilen full med tält, konserver och en massa visum för att resa till Tbilisi i dåvarande Sovjetunionen med familjen. Ofta reste han ensam i sin SAAB och hörde inte av sig på många veckor. Han var ytterst sparsam, använde bara second-hand kläder och hade inte mer koppar och bestick än han behövde dagligen i hemmet i Vallda. Boken är ingen kronologisk berättelse, snarare en rad korta tänkvärda reflektioner kring en mycket älskad persons liv.

ANNONS

Tävlade i medeldistans

– Hans syster Madden var också en säregen person, mycket intelligent och pratsam men skygg och bodde största delen av livet med sin mamma på gården. Men jag älskade henne, hon var både rolig och inspirerande.

Intresset för idrott och tävlingar präglade tidigt Lenas liv. Hon tävlade i medel- och långdistans i svenska eliten, tränade mycket i fjällen, jobbade på Vålådalens hotell och studerade friskvård vid Åredalens folkhögskola. Sedan följde år av fortsatt intensivt tävlande parallellt med jobb i hälsokostaffärer och Löplabbet där hon testade och sålde skor till löparkollegor. Hon läste också svenska på universitetet i Göteborg.

– Jag hade alltid tyckt om att skriva så jag tog kontakt med en idrottstidning. Sedan 90-talet är jag frilansskribent och föreläsare på heltid.

Det har blivit 20-talet böcker, dels barnböcker, dels bak- och kokböcker och böcker om hur man hanterar stress och skapar balans i sitt liv genom rätt motion och mat. Lilla Lila är en barnbok om hur man ska våga vara modig och följa sin moraliska kompass. Hon var en av de första som skrev böcker om vegetarisk julmat och hon skrev även en julmatsbok till ett tyskt förlag. På tyska kom också Schwedisch backen ( Att baka på svenska) där hon presenterar svenska recept med hälsokoststuk – råsocker och ekologiska ingredienser och mycket om svensk fikakultur.

ANNONS

– Jag blev tidigt vegetarian och intresserad av sund och naturlig mat. Det känns självklart att värna djurens rätt och jordens framtid och inte använda skadliga kemikalier i vår mat.

Att baka sundare

Förlaget SEMIC hängde på och gav ut böcker som Att baka sundare, Fyllda Bröd och Mackor och Vegetarisk Julmat. 2013 kom också Kakpoesi, en blandning av ekologiska kak- och brödrecept varvade med filosofiska reflektioner om valen vi gör i vardagen och om miljön.

Lenas engagemang för djurens rätt tar sig också uttryck i olika projekt för att rädda utsatta elefanter.

– De är så fantastiska djur och far så illa genom tjuvskytte och genom att plågas till disciplin för att bli en del av underhållning för turister. Jag har arrangerat stora välgörenhetskonserter - Elephant Aid och Cat Aid - i kyrkor med kända musiker som ställt upp gratis. Det kanske ser ut som att mitt liv spretar åt många olika håll men i min värld hänger allt ihop och handlar om vilja att göra världen lite bättre och visa respekt för allt levande.

Men nu är det alltså intressanta personligheter i Kungsbacka trakten som gäller.

– Jag hoppas att många besökare ska kunna känna respekt för de personer jag lyfter fram. Och jag hoppas också att det ska leda till tankar om tacksamhet och ödmjukhet för det liv vi kan leva idag som alla dessa alltför ofta nu bortglömda varit med om att bygga upp.

ANNONS

Lena Brorsson Alminger

Bor: Älvsåker, Kungsbacka

Familj: Gift med Anders; kattorna Signe och Tindra

Yrke: Författare, frilansskribent, friskvårdare

Aktuell: Visar utställningen Jorden ska minnas dig på Kulturhuset Fyren 22/11 – 5/12 med vernissage den 28 november.

Kuriosa: Tränar två timmar varje dag före frukost.

ANNONS