Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Viktor har återvänt till paradgatan i Paris

När det nyligen var Viktor Baillot Sommars födelsedag, var det inte han som blev uppvaktad på jobbet. "Här i Paris är det tvärtom. Det är jag som tar med mig något gott till kontoret", berättar Viktor som köpte med lyxiga chokladpraliner.

Nyligen fyllde Viktor Baillot Sommar 26 år. Dagen firade han i sin nygamla hemstad Paris.
– I den här butiken köpte jag god choklad på min födelsedag. Det blev praliner till kollegorna på kontoret, säger Viktor Baillot Sommar och stannar till utanför en chokladaffär inte långt från Champs-Elysées i Paris. 
Husen är ståtliga och så gott som alla är gamla.
Men eftersom det var din födelsedag, borde inte dina kollegor då ha uppvaktat dig istället?
– Ja, så skulle man tycka i Sverige. När jag berättade för ett par kompisar i Göteborg, att det är jag som fyller år men bjuder andra, blev de förvånade.

Det är en fransk tradition att man på sin födelsedag ofta bjuder kollegorna på choklad, tårta eller vin, ett festligt avbrott i arbetsmiljön.
– Jag tycker det är en bra idé att dela med sig till kollegorna och det bidrar nog till att folk inte blir så bortskämda här, tror han.
Värmen är på topp denna höstdag. Fönstret är öppet och man ser rakt in i chokladateljén.
– Ja, här har dom en massa go’bitar och så tillverkar de chokladen själva på plats, förklarar Viktor under det att chokladtillverkarna lägger upp nylagade praliner på brickor.
 

Från sin arbetsplats har Viktor Baillot Sommar en fantastiskt fin utsikt över hustaken i Paris. Bild: Johan Tollgerdt
Från sin arbetsplats har Viktor Baillot Sommar en fantastiskt fin utsikt över hustaken i Paris. Bild: Johan Tollgerdt

Viktor Baillot Sommar föddes 1991 strax utanför Paris av en svensk mamma och en fransk pappa. I tonåren kom han till Sverige och bodde i många år i mammans hemstad Göteborg. 
Sedan i höstas är han tillbaka i den franska huvudstaden.
– Det är alltså en nygammal känsla att vara här igen.
Minnena från barndomen är många. De i Frankrike viktiga torgmarknaderna är ett exempel. De är mycket mer utbredda än i Sverige.
– Det var en fröjd att se blommorna med alla sina färger och känna doften av nygrillad kyckling eller camembertost. Pappa, mamma, min syster och jag, hela familjen gick nog dit varje vecka, berättar Viktor och ler.
Men plötsligt ser han lite fundersam ut.
– När jag och min syster var små, tyckte vi kanske inte alltid att det var så roligt att behöva hänga med. Fast nu när jag är vuxen ser jag bara positivt på torgbesöken. Det är lustigt vad man förändras med tiden!

På tal om att bli vuxen. Det var därför Viktor flyttade tillbaka till Paris.
– Efter examen på Handelshögskolan i Göteborg hade det varit enklare att bo kvar på Västkusten. Jag bodde i Olskroken och trivdes gott där, säger han.
Viktor berättar att han ville ta sig ur sin "komfortzon", utmana sig själv och se om han skulle klara sig i Paris som han lämnade vid 16 års ålder.
– Alla bygger dock upp stora förväntningar om att det ska bli så kul att flytta utomlands. Men när jag kom till Paris kände jag en stor tomhet och det pirrade i magen, erkänner han.
Mycket har förändrats på de tio år Viktor varit borta. Dessutom bosatte han sig i ett nytt kvarter och då gällde det att skaffa nya vanor.
– Jag hade ångrat mig om jag inte åkt iväg. Jag är ju ändå hälften parisare och hälften göteborgare.

I Paris arbetar Viktor Baillot Sommar på Svenska Handelskammaren. Han ansvarar för att utveckla den digitala delen av kontoret och dess nya tjänster riktade mot start-up bolag och tillväxtbolag.
– Jag kände att jag ville använda mina svensk-franska kompetenser. Dessutom ville jag fundera över i vilket land jag ska bo resten av livet. Sverige eller Frankrike är den stora frågan.
Det finns även många olika vanor mellan svenskar och fransmän.
– I Frankrike uttrycker man ofta sitt missnöje, vilket ibland kan orsaka konflikter. Men samtidigt säger man ifrån här vilket är bra, tycker Viktor.
Han berättar om studietiden i Göteborg och där det blev gnäll under ett grupparbete.
– En av kompisarna ansåg att hon fick jobba mer än vi andra i gruppen. Men hon sa inget förrän efteråt och blev riktigt less på oss andra. Då blev allting mycket värre. Så hon skulle ha sagt till från början, som man ofta gör här i Paris, säger han.

Mamma Marie bor numera i Nice och syster Astrid i Malmö. Pappa Jean-Louis bor i sin tur i Frankrikes tredje största stad, Lyon. Från Paris är det nästan lika långt dit som mellan Göteborg och Stockholm.
– Fast tack vare fransmännens snabbtåg TGV tar sträckan knappa två timmar. Dessutom kommer de flesta tågen i tid här – om det inte är strejk!
Till jul ska Viktor Baillot Sommar flyga till Göteborg. Då kommer det att finnas en hel del franska julklappar i bagaget.
– Det blir nog bland annat rött Côtes-du-rhône vin. Fast jag är lite rädd för att köpa med mig franska ostar. De kanske luktar på planet, säger han och skrattar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.