Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vikten av att vara aktiv som äldre

Nyss fyllda 96 år bor hon själv i huset med utsikt över Laholmsbukten och sköter det mesta själv. På fritiden broderar hon till sina syskonbarn och håller dessemellan igång med flera aktiviteter. Ella Olofsson vill gärna påpeka vikten av att vara aktiv som äldre.

En närstående till Ella berättade om ett minne från andra världskriget, då många barn fick flytta från storstäder som Göteborg till landet. Hon mindes hur Ella Olofsson, som då var tonåring passade de små och hur de satt där i mörkläggning under fotogenlampans sken i Rävlanda och spelade kort.

– Det minns jag väldigt väl och jag kommer ihåg att vi spelade 500. Jag var i tonåren och var anställd som jungfru, med ansvar för barnen som skulle sättas i säkerhet på landet. Det var ju krigstider med mörkläggning och allt.

Läste till sjuksköterska

Ella ler åt minnet. Vid den tiden bodde hon i Rävlanda där hon också är uppväxt. Strax efter krigsslutet började hon läsa på sjuksköterskeskolan.

– Jag hade bestämt mig att det var det jag ville jobba med. Så jag tog sjuksköterskeexamen men arbetade sedan på ett laboratorium där jag undervisade i Klinisk kemi, på Sahlgrenska sjukhuset. Jag lärde ut laboratoriekunskap om hur man analyserar och provar i ett laboratorium.

Hon arbetade därefter på olika ställen i landet, träffade sin man och bodde ett tag i Spanien under vintrarna. Hennes man var hängiven golfspelare så Ella åkte med på resorna runt i Europa. De hade först ett fritidshus i Båstad och flyttade dit permanent 1985. För fem år sedan gick hennes man bort efter en period med demens.

– Det var väldigt sorgligt. Men även om det kan kännas jobbigt ibland, så är det viktigt att man ser till att ha intressen. Sådant som gör att man trivs och inte bara tycker att man är ensam och har tråkigt, menar Ella.

Idag bor Ella kvar själv i huset. Hon har hjälp med städning och trädgård, annars klarar hon vardagen själv. Vi har tagit oss ut på hennes balkong och tittar ut över Laholmsbukten. Ella ger ett energiskt intryck där hon står, rak i ryggen och klar blick.

– Jag handlar ju fortfarande själv men kan bli lite trött efteråt, särskilt om jag burit upp många kassar från bilen.

Du tar bilen ut och handlar?

– Jodå, men jag kör aldrig ut på motorvägen, det blir att jag tar mig ner till den lokala affären och handlar. Sen kör jag fram och tillbaka och till broderiet. Det blir kortare sträckor och än så länge fungerar det bra.

Hon påpekar flera gångar vikten av att man särskilt som äldre måste våga prova på nya saker, att företa sig något, att på det viset hålla sig aktiv.

Raggsocksklubben

– Det har jag alltid gjort. Jag är till exempel med i en stickklubb, Raggsocksklubben, hos grannen på torsdagarna. Det är väldigt roligt. I stället för att sitta här och tycka att man har tråkigt och att ingen bryr sig om en, så ska man ta de där tillfällena som öppnar upp för något annat.

Ella pekar på trenden med påbjuden motion, som att cykla eller gå till jobbet.

– Den där vardagsmotionen rekommenderar man ju att alla ska göra idag. Men sådant har jag alltid gjort, som ett sätt att hålla mig igång.

En annan aktivitet som tar upp mycket av Ellas liv är skånskt yllebroderi, där hon broderar efter äldre mönster från olika skånska härader. Hon har broderat flera kuddar till sina syskonbarn och fler är på gång. Ella reser sig upp från fåtöljen och går fram till soffan och lyfter upp en färggrann kudde med mönster från 1700-talet, med namnet Spelman till häst.

Spelmannen rider före

– Den här spelmannen rider före ett brudfölje och man vet att han är ogift. Men han har också en fjäder i hatten, vilket talar om att han är förlovad. Det är det som är så roligt med gamla broderier, de har också en historia, menar Ella.

Hur gör du annars för att hålla dig i form, tränar du eller har du några rutiner på dagarna?

– Nu har det varit dåligt under pandemin. Men tidigare var jag med i något som heter 90 plus, där 90-åringar gymnastiserar. Det var väldigt trevligt, så det ska jag försöka fortsätta med. Sedan så håller jag också på med vattengympa varje torsdag, det är väldigt bra för kroppen.

Hon har alltid ätit mycket grönsaker och frukt. Unnar sig både ett glas vin och godis emellanåt. Till frukost blir det fil, yoghurt, müsli, banan, apelsinjuice och kaffe.

Följer inga trender

– Jag har aldrig följt några trender. Utan ätit det jag har mått bra av. Fisk äter jag flera gånger i veckan, sen tar jag alltid frukt till efterrätt, ofta äpplen. Jag älskar äpplen, jag är nog äppeloman, skrattar Ella.

Den mentala delen får sitt när hon löser korsord och plöjer igenom morgontidningen.

Jag frågar vad hon har för tips till äldre för att behålla energin.

– Det är att vara aktiv och att ha sysselsättningar som man är intresserad av. Som jag då jag håller på och stickar och broderar. Det upptar ganska mycket av min tid. Därför är jag alltid sysselsatt och därför har jag heller inte tråkigt, förklarar Ella.

Du fyllde nyligen 96 år. Firade du på något speciellt sätt? Ella skrattar.

– Ja, som jag har blivit firad. På lördagen bjöd min syster och svåger mig på lunch, sen ringde en god vän på Bjärehalvön, så på kvällen var jag där på en trevlig tillställning. På söndagen bjöd grannarna på lunch, sedan var jag hos min syster och svåger och drack champagne, det var en hel dag fylld med firandet. Så jag kan säga att jag har det bra. Det är ett rikt socialt liv som det är just nu och det är väldigt viktigt att ha, säger Ella Olofsson.

Ella Olofsson

Ålder: Fyllde 96 år den 12 september

Yrke: Pensionär, tidigare sjukvårdslärare

Bor: Båstad

Aktuell: Fyller dagligen sitt liv med mening

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.