Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Viasatan så dåligt!

Världens gång-kåsören Tyko läser lusen av OS-sändningarna.

Det sägs att OS-intresset är ljumt. Möjligen kan det ha något att göra med att det mest spännande i tävlingarna försiggår mitt i natten.
Viasat gör heller inte mycket för att öka intresset. De sänder visserligen allt som går att sända i alla tillgängliga kanaler (för dem som har dessa) men den allra viktigaste sändningen misslyckas de skändligen med.
Vi som inte tittar på OS klockan tre på natten - och vi är antagligen en stor majoritet - vill ha ett sammandrag på morgonen.

Och det får vi, klockan åtta varje morgon i TV3. Det är här misslyckandet kommer. När klockan är åtta talar de om allt viktigt som hänt under natten. Talar. 
Viasat har glömt det grundläggande: att de sysslar med ett visuellt medium. Man talar om resultaten i stället för att visa dem.
Vi vill inte ha ett kort sammandrag med en speakerröst till musik(!) - det är som om de visade bilder från ett annat OS.

Om Sarah Sjöström summit en final under natten vill vi se hela loppet - innan någon berättat hur det gick. Med, märk väl, det autentiska referatet. Vi vill se det, uppleva det, inte få det referat av en oengagerad anonym röst.
Vilka är de stora idrottsupplevelserna framför tv? Det är de med de klassiska referaten vi minns: ”Ta en rak backhand för den är han säker på! Ta en rak backhand... Han gör det igen! Han gör det igen!” 
Och ni minns säkert den här: ”Östtyskland faller! Gorbatjov spurtar mot mål! Nytt världsrekord!” eller hur det var. 

En klassiker från Amsterdam 1928: ”Med sin eleganta stil och med det svenska stålet i sina fasta nypor erhåller han medaljen i ädlaste valör. I sanning ett hjältedåd som heter duga!” (Brottaren och söndagsskolläraren Johan ”Snövit” Richthoff, guld i fristil.)
Rysögonblicken är många och under ett OS kan de bli fler än normalt på kort tid. Det är synd att Viasat inte begriper detta, att man avdramatiserar det dramatiska och berättar det som ska visas. 

Nu får man nöja sig med annan dramatik i rutan som när Jonas Gardell kom ut som Busterklubbsmedlem i senaste soffprogrammet med Richard Olsson (varför blir man alltid nervös när han öppnar munnen?). Eller det oupphörligt spännande programmet Nasalsång på Liseberg. Samt Skallgång på Skansen, där de letar bortsprungna Pokemonbjörnar. 
Frågan är om inte Pokemon blir en OS-gren om fyra år. Men då vill jag helst slippa se sammandraget.
Tallyho!

Tyko

Fotnot: Fotografiet föreställer inte någon av Viasats företrädare, utan brottaren Richthoff.  

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.