För barnen kan det kännas skönt att veta att de inte behöver flytta eller eventuellt dela upp sig närmaste tiden, menar Tone Ahlborg.
För barnen kan det kännas skönt att veta att de inte behöver flytta eller eventuellt dela upp sig närmaste tiden, menar Tone Ahlborg. Bild: LIGHTFIELD

Vi ska separera – hur kan vi ändå bo tillsammans?

Hur klarar vi att bo tillsammans efter att vi skiljt oss? Tone Ahlborg är relations- och sexexpert och svarar på läsarnas frågor.

ANNONS

Hej Tone.

Jag och min partner har bestämt att vi ska skilja oss. Det är ömsesidigt då vi inte känner den typen av kärlek för varandra längre. Vi har barn tillsammans och kommer behöva fortsätta bo ihop ett bra tag framöver då vi inte har råd att skaffa nya boenden just nu. Hur klarar vi detta på bästa sätt? Trots att vi är överens kan det ju bli svårt känslomässigt om en av oss träffar någon ny till exempel.

Freedom

Hej!

Det låter ju som ni är vänner och angelägna om familjens välbefinnande, vilket är en bra förutsättning för att kunna bo tillsammans även framöver trots att ni inte längre känner som kärlekspartners. Ni kan göra den här perioden till en bra tid, särskilt för era barn, som då slipper ett uppbrott just nu. Det viktiga är ju att ni försöker undvika konflikter, särskilt i barnens närhet. Ni kan ju trots allt försöka leva i en lugn gemenskap fast ni inte har ett sexuellt samliv längre, lite som vänner som delar boende. Försök att glädjas åt samvaron med era barn och att ni kan stötta varandra som föräldrar.

ANNONS

Det kan ju hända att den nya relationen inte varar och i så fall var det ju onödigt att involvera partnern och barnen.

När det gäller en ny partner, som jag kan förstå att ni är sugna på, så är det nog klokt att inte väldigt aktivt söka någon sådan allra närmaste tiden. Kanske ändå pandemin gör att detta kan dröja lite… Prata ihop er, du och din partner, hur ni ska förhålla er om en av er träffar någon ny. Klokt är ju i så fall att bara träffa den personen utanför hemmet, så både barnen och partnern slipper träffa vederbörande, i alla fall så länge relationen med den nya är färsk. Det kan ju hända att den nya relationen inte varar och i så fall var det ju onödigt att involvera partnern och barnen. Handlar den här perioden om flera år, kommer kanske saken i ny dager. Men även då kan det ju vara klokt att första tiden träffas hos den nya partnern hellre än i den nuvarande bostaden.

Dialog med barn

För barnen kan det kännas skönt att veta att de inte behöver flytta eller eventuellt dela upp sig närmaste tiden. En del som skiljer sig låter ju barnen bo kvar och den förälder som träffat någon ny flyttar ut till en lägenhet men kommer till boendet de veckor den ska ha barnen. Den andra föräldern bor då eventuellt i lägenheten just den veckan. Detta kan vara ett alternativ innan barnen flyttar med till ett nytt boende. Detta blir ju en senare fråga för er. Här är det väldigt bra att fråga barnen hur de vill ha det och försöka hitta en lösning som är minst dålig för alla inblandade. Samtal med öppna frågor som börjar med ”Hur skulle du/ni vilja ha det, när det gäller…?” kan ge möjlighet till en konstruktiv dialog och att barnen får chans att vara med och bestämma och framföra sina önskemål.

ANNONS

Harmonisk övergång

För övrigt är ju god kommunikation mellan er allihop av största betydelse. Tänk på att inte generalisera eller anklaga, utan använd er av så kallade Raka jag-budskap, som innebär att du börjar med dig själv och dina egna önskemål: ”Jag tycker att…” ”Jag skulle vilja…” följt av frågan: ”Vad tycker du?”

Här har ni ju verkligen möjlighet att vara bra förebilder för era barn, när det gäller hur ni samtalar med varandra och med dem. Jag tror att om ni satsar på att göra denna tid så bra ni kan, med en lugn och god kommunikation och gemenskap inom familjen, så kan ni och barnen se tillbaka på den som en harmonisk övergång till ett annorlunda familjeliv med nya bonuskontakter.

Fakta: Tone Ahlborg

grade crossed
Relations- och sexualrådgivare som skrivit boken ”Lust och samliv genom hela livet”. Barnmorska och fil. doktor i folkhälsovetenskap som föreläser om sexologi och som har forskat kring nyblivna föräldrars parrelation. Tidigare lektor vid Göteborgs Universitet.

LÄS MER:Hur vet man när det är dags att skiljas?

LÄS MER:Kan man leva ihop om man uttrycker kärlek på olika sätt?

LÄS MER:Är det bäst att vara lik sin partner?

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS