Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Manilla Bergström, präst och krönikör. Bild: Per Wahlberg

Manilla Bergström: Vi ska inte låta rädslan förlama oss

Prästen Manilla Bergström försöker skänka mod och tröst i en tid när människor oroar sig mer än vanligt. ”Det är en stor skillnad på att vara försiktig och att vara rädd. Nu utmanas vi i vårt tålamod och måste fortsätta vara försiktiga. Men vi ska inte låta rädslan förlama oss och hindra oss från att göra gott”, skriver hon i sin krönika.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Vi människor oroar oss för så mycket. Ibland med rätta och ibland i onödan. Vi oroar oss för nya saker och det som är okänt. Ibland oroar vi oss för att sådant som vi varit med om ska upprepas igen. Självklart är vi rädda för smärta så vi oroar oss för allt möjligt i livet och vi oroar oss för döden.

Året 2020 kommer nog att gå till historien som ett orons år med rädsla för det osynliga hotet som är som kvicksilver som inte går att fånga in. Vi oroar oss för sjukdom och död. Vi oroar oss på riktigt över det som ingen människa kan ta kontroll över och som nu kontrollerar oss alla, var vi än är, vem du än är. Jag tänker ofta på att detta, som är svårt att kontrollera, ska hjälpa oss att vara försiktiga så att vi lever förståndigt – men att det inte får hindra oss att leva.

Det är en stor skillnad på att vara försiktig och att vara rädd. Nu utmanas vi i vårt tålamod och måste fortsätta vara försiktiga, inte minst i vår omsorg om varandra. Men vi ska inte låta rädslan förlama oss och hindra oss från att göra gott. Visst kan vår rädsla för döden hindra oss att ta vara på livet? När jag ser en inskription vid en kyrkogård där det står "Tänk på döden", så brukar jag för mig själv lägga till fortsättningen …så att du tar vara på livet medan du lever!

I bibeln skildras människors gråt, rädsla, oro och bekymmer och det är lätt att känna igen sig i dessa verkliga situationer och mänskliga reaktioner. Men Jesus uppmanar oss att tro och att hoppas! Han säger: "Var inte rädd". Jag vet inte om något annat uttryck förekommer så många gånger i Bibelns olika böcker som just "Var inte rädd". Räknar du efter så kommer du nog upp i åtminstone 400 ställen där det står "Var inte rädd".

Änglar som sänds med bud säger det. Jesus säger det i sina möten med olika människor. Gud säger det till sitt folk och till sina profeter. Och även vi får läsa och höra de viktiga orden som en påminnelse. "Var inte rädd". Även om vår oro är verklig och rädslan högst rimlig så ska inte rädslan få total makt över oss. Allting är en del av det liv som vi lever. Bekymmer och glädje, tro och tvivel, oro och hopp, vår familj och våra medmänniskor, döden och livet, du och jag.

Allt det där är en del av livets väg. Men kom ihåg: Du går aldrig ensam.

Ylva Eggehorn Skriver i psalm 256 i psalmboken: "Var inte rädd. Det finns ett hemligt tecken, ett namn som skyddar dig nu när du går. Din ensamhet har stränder in mot ljuset. Var inte rädd. I sanden finns det spår".