Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Madelaine Skarin, 30, kastades ut i arbetslöshet och ovisshet när hon fick gå från kexfabriken. Men det vände snart, och nu lever hon drömmen som hundfrisör. Shih-tzun Otto är en av alla stamkunder på salongen.

Varslet ledde Madelaine till drömjobbet

När Madelaine blev uppsagd från kexfabriken vändes livet upp och ned. Men det visade sig vara ett lyckosamt kast. Som arbetslös kom hon på vad hon egentligen ville göra – och nu lever hon drömmen med egen hundsalong.

En rokokogrupp står innanför dörren i foajén, längs hyllorna står salongsschampon och i taket lyser spotlights och kristall-lampor. En frostad glasvägg skiljer butiken från salongen. På andra sidan: gyllenbruna hårtussar i drivor över golvet och frisörvagnar överbelamrade av kammar, borstar och sprayburkar. Madelaine Skarin, salongsinnehavare, är mitt uppe i en behandling på en av sina stamkunder: shih-tzun Otto. 
– Han får sin vanliga nallebjörnsklippning. Det kallas så för frisyren ser ut ungefär som på en nallebjörn, med lite kortare hår på kroppen och längre och fluffigt på huvudet och tassarna, säger Madelaine Skarin där hon står med Otto vid ett av trimborden.

Vi befinner oss alltså inte på en vanlig frisörsalong, utan på hundfrisörsalongen Tassarnas trim och spa i Hisings backa. Fem dagar i veckan står Madelaine här och friserar fyrfotade kunder tillsammans med sin mamma Carina Skarin, som hon driver salongen ihop med. En självklarhet i dag, men för bara några år sedan såg arbetsdagarna helt annorlunda ut. 
– Det är verkligen två skilda världar mot mitt förra jobb! Jag hade aldrig kunnat tänka mig att jag skulle hamna här, men idag kan jag inte tänka mig att göra något annat, säger Madelaine leende. 
Hon har alltid velat jobba med djur, men har tagit vad man kan kalla ”den långa vägen runt”…
Som uppväxt i ett hem med både hundar och katter, och en fritid fylld av hästar och ridning, har djur alltid varit en naturlig del av tillvaron. Hästar blev också linjen under gymnasietiden, då Madelaine gick på gymnasium med islandshästinriktning. 
– Jag ville jobba med djur på något sätt. Veterinär eller ridlärare var det man kunde bli trodde jag, så då siktade jag på att bli ridlärare. 

Men det blev inte som hon hade tänkt sig. Efter examen var allmän behörighet att läsa vidare i princip det enda som utbildningen hade resulterat i. 
– Min klass var den första kullen på islandshästlinjen på skolan och det gav inte de kunskaper som krävdes för att arbeta som ridlärare. Vi fick rida några gånger i veckan på lektionstid, men något mer var det inte. Det kändes trist såklart, som något slags experiment. Jag ville bara komma ut i arbetslivet så då gick vidare med annat.
Efter en tid som lokalvårdare hittade Madelaine snart sin plats och fasta anställning, som degblandare på löpande bandet vid Göteborgs kex-fabriken i Kungälv. 
– Det var mjöl, aromer och vatten i stora blandare hela dagarna, så man kan säga att jag är expert på att göra deg vid det här laget! Jag trivdes bra och det var skönt att äntligen få ett fast jobb med egen inkomst.

Så där rullade det på i sex år. Tills hon en dag fick beskedet som hon hade fruktat länge: varsel. I en handvändning rycktes Madelaines trygghet och stabila inkomst bort.
– Det var tredje varslet på kort tid och jag hade räknat med att få gå, men det kom ändå som en chock. Det var tråkigt men det fanns inget annat att göra än att gå till arbetsförmedlingen.

Först hade Madelaine ingen aning om vad hon skulle göra. Men en dag kom det bara till henne: hundfrisör. Hennes mamma Carina, som själv nyligen hade sadlat om till yrket efter många år inom restaurangbranschen, blev en inspiration.
– Innan min mamma blev hundfrisör hade jag inte ens haft tanken på att man kunde jobba som det. Men när jag gick arbetslös fick jag tid att fundera, och för mig som älskar djur blev det plötsligt bara självklart att det var det jag skulle göra. Jag provade på lite i min mammas salong och jag gillade den kreativa biten, att klippa hundarna och göra dom fina. 
Madelaines mamma erbjöd henne en plats som lärling, och då fanns det inga tvivel längre. 
Genom Arbetsförmedlingens starta eget-kurs fick hon hjälp med att starta sin egen firma.
– I början var det mycket nytt att ta in, både att lära sig klippa alla frisyrer på olika hundraser och alla papper som skulle skötas. Det var mycket jobb, utan betalt, men tack vare starta eget-bidraget klarade jag mig, säger Madelaine. 

Madelaine Skarin – nöjd med tillvaron. Bild: Emilie Aune
Madelaine Skarin – nöjd med tillvaron. Bild: Emilie Aune

Det var ett val som lönade sig. Efter lärlingsperioden fortsatte hundarna att trilla in, och Madelaine slog sig samman med sin mamma Carina i salongen. Efter tre år inom yrket har hon nu arbetat upp ett kundregister som håller henne sysselsatt på heltid – och hon ser fram emot många fler hundår i salongen. 
– Det känns helt underbart, det här är mitt drömjobb och det jag vill göra resten av livet!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.