Vad är egentligen en “after work”? Rent språkligt är det lätt att få för sig att det är något som händer efter jobbet. Så enkelt är det inte huvudstaden.
Här är aldrig något enkelt.
Låt mig förklara.
Utanför krogar i Stockhom lockar skyltar med vad som tyvärr nu för tiden är låga priser. “After work!” står det i glada bokstäver. “49 kronor för en stor stark! 69 kronor för ett glas cava!”. Mer än en gång har jag gått på det. Släntrat in efter jobbet och beställt en Norrlands Guld till mig själv och en vän. Sträckt fram fram kreditkortet för att blippa in pengarna i maskinen.
Det är samma visa varje gång: istället för en human summa möts man av ett skräckpris. Efter att försynt påpeka felet för bartendern svarar de alltid triumferande, som om det var det självklaraste i världen:
“Aha, after work? Det är ju mellan 14-17”.
Blicken man får från andra siden bardisken är tydlig. Det är ingen mening att ens försöka invända att det väl inte är så värst många vars work slutar direkt after lunch. På riktigt extrema ställen börjar den dessutom 11, alltså lagom till andra koppen kaffe.
Det är såhär med after work nu. Du ska bara fatta.
Jag förstår inte.
Jag ställer frågan till Frasse Levinsson, nybliven chefredaktör på Nöjesguiden. Han har också sett skyltarna. Han svarar:
– Du fattar Björn. Du fattar.
Det gör jag inte.
Begreppet “after work” verkar, i en bredare bemärkelse, nämligen fortfarande tydligt förankrat i språket. Jag säger ofta så till någon jag vill träffa mitt i veckan: “Ska vi ta en AW?”. Än så länge har ingen tagit det som en invit att ses strax efter frukost. Ändå är det uppenbart att en begreppsförskjutning håller på att ske, i alla fall i Stockholm. Krogarna vill av någon anledning inbilla sina kunder om att jobbet – det upphör klockan två.
Det kan vara så att stockholmare helt enkelt slutar jobba mycket tidigare än alla andra. Många ägnar sig åt sådant som flexibelt arbete, digitala möten, hemmajobb och förtroendetid. Kanske har det inneburit det som HR-anställda och mellanchefer fruktat ända sedan pandemin: att ingen lyfter ett finger utan bara sitter och häckar på krogen istället?
Det kan också vara så att after work inte längre, egentligen, betyder after work, utan något annat. Något en smula mörkare.
Det känns märkligt att slå sig ner på en bar denna udda tid på dygnet.
Lite som den after work jag brukade gå till som mindre bemedlad student på Andra Långgatan varje tisdag på Kings Head när 2000-talet var ungt. Där var det ingen som jobbade, förutom personalen. Vi andra framhärdade genom sunkbarernas tidiga dofter: den efter sur utspilld öl från kvällen innan och syntetiska blommor från rengöringsmedlet på toaletten. I en mörk del av baren hägrade den så kallade, “after work-buffén”: Håglöst upptinade kycklingvingar, en rinnig köttfärssås, någon sorts nudlar, pizzasallad och en stor burk med ananas. Det var billigt. Man blev mätt. Det var hela saken.
Det var en after work för personer utan work. Är det detta som håller på att ske? Ett försök att göra billighetsbegreppet happy hour lite mer rumsrent?
Jag frågar Frasse igen. Han erkänner att han egentligen inte heller vet, egentligen. Han tuffade sig bara. Frasse erbjuder sig att följa med för att undersöka saken närmare. Klockan 11 är för magstarkt för oss, men framåt 15 en eftermiddag i augusti ger vi oss ut på Drottninggatan (i Stockholm, alltså) på jakt efter svar.
Det känns märkligt att slå sig ner på en bar denna udda tid på dygnet. Lite som att gå upp mitt i natten och äta frukost. Det verkar de få gäster, uteslutande i pensionsålder, som tagit plats på restaurang Hubertus uteservering också tycka. Kanske även personalen. De tar sig an vår lilla beställning med illa dold irritation. När vi når nästa ställe, den inte helt anrika “Burgers and Beer”, har en viss normalitet börjat lägga sig över sammanhanget. Tre semestrande italienare sitter i ett hörn. Två gamla män med stora skägg ställer sig tätt bredvid oss och ropar till varandra som om de stod på varsin sida av ett stort torg.
Ingenting av det vi ser pekar på att en enda person vid något tillfälle har varit på en arbetsplats den senaste dagen. Kanske inte ens det senaste året.
Jo, jag är medveten om att detta är en journalistisk granskning med vissa brister i såväl genomförande och bredd. Samtidigt hoppas jag att mina observationer stämmer. Inte nog med att nya rön gör gällande att alkoholen har större skadeverkningar på kroppen än vi tidigare trodde. Det finns också aktuella indicier om, vad som händer om personer från ett lands maktcentrum får i sig för många glas tillsammans. Nordstream sprängdes trots allt, enligt trovärdiga källor, efter en ovanligt blöt AW mellan ukrainska affärsmän och militärer.
Missa inget från GP Världens gång!
Nu kan du få alla kåserier och skämtteckningar som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Världens Gång. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.