Jag träffade Harry Potter häromveckan. Det var ingen hallucination. Han spankulerade vid Röda Sten, medan långtradarna smällde i Älvsborgsbron över våra huvuden, och han lyfte lätt på kepsen så att det Z-formade ärret var synligt. Sedan tog han sin kvast av modellen ”Nimbus 2000” och gjorde en liten sväng runt gamla sockerbruket innan han satte fart mot Torslanda.
Nej, detta är förstås inte sant. Naturligtvis träffade jag inte Harry Potter. Men jag var tvungen att göra en jämförelse så att Göteborgs-Postens yngre läsare kan hänga med.
Jag såg inte Harry Potter. Men jag såg en litterär gestalt av – nästan – Harry Potters kaliber.
Det var mycket riktigt en förmiddag i Klippan, vid Ångbåtsbryggan bakom Sjömagasinet. Ett sommarregn hade just blåst förbi.
Det var en stark känsla av overklighet att göra denna upptäckt vid ångbåtsbryggan.
Det kändes som om jag lika gärna hade kunnat se Kalle Anka eller min favoritmusketör Porthos från ”De tre musketörerna”. (Det inledande exemplet med Harry Potter valde jag mest för att nå den unga läsekrets som inte är bekant med historiska litterära gestalter som Kalle Anka eller Porthos.)
Ty vid Ångbåtsbryggan i Klippan ligger alltså Fritiof Nilsson Piratens ”Balaklava”.
Det är den koster som seglar genom hans berättelser om resorna med skepparen John Mars. Det är några av Piratens finaste skrönor. Vid ett tillfälle lyckas ”Balaklava” tvinga oceanångaren ”Mauretania” ur kurs i Engelska kanalen. En annan gång iscensätter John Mars och Piraten ett brutalt practical joke genom att lägga en kokt hummer i en hummertina.
Det finns också historier om norska läkare som skriver ut whisky på recept i Oslo.
Det är Piraten när han är som bäst.
Förebilden till John Mars var Fritiof Nilsson Piratens vän Rolf Hallgren. ”Balaklava” var i verkligheten Öresundskostern ”Akka”. Rolf Hallgren var provinsialläkare i Hälleviksstrand, berömd för att att ha anlänt till sin första tjänstedag på nyårsafton 1932, seglande med ”Akka” från Helsingborg, med ett piano surrat på däck.
Det hade räckt om han hade tittat ut genom sitt eget fönster.
Och häromdagen stod jag alltså öga mot öga – eller snarare ansikte mot akter – med provinsialläkare Hallgrens tjänstekoster ”Akka”/”Balaklava” vid ångbåtsbryggan i Klippan. Det blåste salt från Älvmynningen. En bunkerbåt väsnades i Skarvikshamnen. Vid några av båtarna i Klippan finns anspråkslösa informationsskyltar.
På en av dessa skyltar stod det ”Akka”.
”Akka” är 31 fot. Enligt skylten har hon 28 gånger seglat över Nordsjön.
En pikant redaktionsintern detalj för Göteborgs-Postens medarbetare är att ”Akka” därmed ligger sisådär hundra meter från tidningstecknaren Ulf Sveningsons hem.
Ulf Sveningson har annars i åratal väsnats om att han har undrat vart ”Akka” har tagit vägen. Han har kastat ut propåer på Facebook och frågat alla han känner. Han har varit väldigt besvärlig.
Det hade räckt om han hade tittat ut genom sitt eget fönster.
På det glada 1980-talet gjorde Ulf Sveningson och reportern Gert Malmberg en intervju med Rolf Hallgrens familj. Då låg ”Akka” i Ängeviken i Bohuslän. Rolf Hallgren – förebilden till novellernas John Mars – var då inte längre i livet, men enligt anförvanter hade han alltid framhållit att Piraten var en lögnhals.
Det ska inte nödvändigtvis uppfattas som kritik.
För Piratens supportrar har detta självfallet ingen betydelse. ”Balaklava” ligger i Göteborg. Det räcker.
Det var behagligt att stå i den ljumma blåsten från älven, intill ångbåten ”Eduard Melin”, och betrakta ”Akka”.
Hon ser anspråkslös ut, med grånat däck och kapell. Hon har den rundade kosterform som en annan lögnare än Piraten – Vingapojken Evert Taube – beskrev som ett versalt O sett från ovan.
Någon annan ”Öresundskoster” än ”Akka” finns nog inte.
Det är väl bara en tidsfråga innan Klippans ångbåtsbrygga fylls av Piratens supportrar. Jag har träffat åtskilliga. Det är i regel skånska och galna. Först kan de förresten gå till Henriksberg i Stigbergsliden. Där satt Piraten sommaren 1932 och skrev ”Bombi Bitt och jag”. Kära Piratenturister, Göteborg börjar bli redo för er. Drick en lättgrogg på Henriksberg. Vandra till Klippan. Säg hej till ”Balaklava”. Kom hit.
Missa inget från GP Världens gång!
Nu kan du få alla kåserier och skämtteckningar som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Världens Gång. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.