Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Varje tallrik blir till konst för Patrik

Mat, hållbarhet och speciella smaker är en viktig del i Patrik Sewerins liv. Nu delar han med sig av årets skörd till gästerna på Gunnebo slott när de får närodlade smaker på julbordet.

Den 46-årige kökschefen är uppväxt i Mullsjö utanför Jönköping, men bor sedan några år tillbaka i Onsala med sin familj. Patrik Sewerin var en musikälskande möbelsnickare med blick för estetik, men sadlade om och i dag är han köksmästare på Gunnebo slott, där han låter varje tallrik bli till ett konstverk.
– Det började egentligen med att jag behövde laga mat till mig själv för att ha råd att köpa skivor när jag inte tjänade så mycket pengar. Jag är också en person som blir jäkligt intresserad av olika saker när jag väl börjar, så jag gick verkligen in för att hitta vackra och goda rätter, berättar Patrik.

Just berättandet är också något han brinner för och när matgästerna har satt sig till bords för att bli serverade mat på Gunnebo brukar de få en utförlig historia kring vad de har på tallriken, hur det växer och varför det har hamnat där tillsammans med de olika ingredienserna. Nu är det fokus på julbord och Patrik har satt ihop en meny med smaker från Gunnebos egna trädgårdar, råvaror som torkats, saftats, syltats, rökts.
– Det är inget traditionellt julbord utan tanken är att det ska spegla året här på Gunnebo, vad de olika skördarna har gett utefter vad som växer häromkring. Kardborreroten till exempel, jag hatade den verkligen från början och hade ingen aning om vad jag skulle göra med den, men jag fick lära mig eftersom den växer här och ska användas. 
Att jobba med hållbarhet som ledord har Patrik gjort länge. Han fick en plats i köket på ett behandlingshem för blandmissbrukare och snart fick han en idé.
– Jag stod i köket och såg när folk var på väg över för att äta. De gick raka vägen till matsalen, åt och sedan tillbaka till sina rum. Jag ville få dem att reagera på något, väcka deras sinnen. Jag tog hjälp av Simon Irvine.

Bild: Tommy Holl
Bild: Tommy Holl

Tillsammans med den uppskattade svensk-engelske trädgårdsmästaren planterade han odlingar mitt i vägen med en förhoppning om att det skulle väcka engagemang hos hans matgäster.
– Många blev intresserade av att vara med i odlingsprojektet också och vi hade skördefester, testade olika örter eller vad det nu kunde vara och det är en väldigt go' känsla i det. Det är något högtidligt i att äta det du själv har odlat, säger Patrik.
Han jobbade på behandlingshemmet i tio år innan han gick vidare och via en kort vända till några kök i Göteborg hamnade han ganska snart på Gunnebo, där han i dag stortrivs som kökschef.
– Det var kocken Rune Kalf-Hansen som ringde och frågade om jag var intresserad av att börja jobba här. Han hade hört talas om mig via Simon Irvine och ville ha någon med mitt råvarotänk som passade in med hur de ville jobba med maten på Gunnebo. Det är en enormt rolig utmaning att ta vara på det den egna trädgården ger, säger han.

Patrik lagar gärna mat hemma också, men inte alltid till familjens, hustrun Camilla och sönerna Casper och Hampus, stora glädje. 
– Haha, ofta finns det ingen sluttid när jag väl börjar laga mat, jag vet inte när det blir klart helt enkelt och det kan vara jobbigt för den som är hungrig kanske. 
Han njuter av stunden i köket och lyssnar gärna på musik under tiden han lagar mat. Är det inga gäster i lokalerna på Gunnebo skruvar han gärna upp volymen på jobbet också.
– Det finns så mycket du kan göra med en råvara, jag älskar att vrida och vända på det, leka med tanken på vad man exempelvis kan göra med morötter eller selleri. Det finns så många olika sätt att tillaga allt, jag blir väldigt engagerad och när gästerna kommer är mitt mål att de bara ska sitta ner, det ska inte vara någon stress och sedan ska de bara njuta av allt gott.

När Patrik går långa skogspromenader med hunden Milo brukar mat också finnas i tanken, han plockar gärna med sig det han hittar hem till sitt kök, bär, svamp, rötter, han söker nya vägar att tillaga maten på nätet.
– Jag gillar att läsa om vad som händer i andra länder, hur trenderna går i olika kök och sedan skapar jag mina egna recept utefter vad jag har omkring mig.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.