Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Van var hemlös – fick flytta in hos Bo som blivit änkling

Van Huyhn behövde någonstans att bo efter många års hemlöshet. Bo Stenmark längtade efter sällskap i villan som ekade tom efter kärestans bortgång i cancer. Nu är de sambos och lagar mat och kollar fotboll ihop.

Bo Stenmark är 81 år gammal och har bott i Utby hela sitt liv. År 1970 byggde han själv villan där han bor än idag och i 23 år delade han den och vardagen med sin älskade sambo. Men för sex år sedan gick hon bort i cancer.

– Först var det en riktigt jobbig period när hon var sjuk. Sen när hon gick bort blev det så väldigt tomt i huset, jag längtade verkligen efter sällskap.

Efter några försök med inneboende som det inte riktigt fungerade med tog han kontakt med Räddningsmissionen och deras projekt Hjärterum. Det är ett samarbete med Göteborgs stad och Boplats Göteborg där man kopplar samman hemlösa göteborgare med personer som har plats över.

Via Hjärterum matchades Bo med Van Huyhn. För drygt fem år sedan kom han till Göteborg, men att hitta en bostad här visade sig svårare än han trodde. Istället har han flyttat runt mellan soffor hos vänner och bekanta, och sovit på räddningsmissionens jourboende.

– Det var jobbigt, det är skönt att ha någonstans att bo nu, säger han.

GP:s julkalender

Julen år 2020 kommer inte att bli som andra jular. Men även om vi journalister skriver mycket om isolering, smittspridning och nedstängning så är det viktigt att vi inte glömmer att det finns mycket att glädjas åt. Människor som ställer upp för varandra och sprider julglädje, familje- och vänskapsband som knyts starkare och ett samhälle som står starkt under denna prövning. För att sprida värme i jultid kommer GP varje dag, från den första till tjugofjärde december, öppna en lucka med en positiv nyhet.

Nu har han och Bo bott tillsammans i 1,5 år och trivs väldigt bra ihop. Till en början hade de Hjärterum som mellanhand, men nu har de skrivit kontrakt direkt mellan varandra. Van jobbar som kock på en restaurang och är inte hemma så mycket. Nu under pandemin har de fått vara extra noga med hygienen så att inte Van ska råka dra hem smitta till Bo.

– Vi kör med mycket handtvätt här hemma nu, och Van har mask när han rör sig i kollektivtrafiken, säger Bo.

Sedan ett och ett halvt år tillbaka bor Van Huyhn hos Bo Stenmark. De brukar laga mat till varandra och kolla fotboll ihop. Bild: Lisa Thanner
Sedan ett och ett halvt år tillbaka bor Van Huyhn hos Bo Stenmark. De brukar laga mat till varandra och kolla fotboll ihop. Bild: Lisa Thanner

Bo lever ett rätt stillsamt pensionärsliv och uppskattar att ha sällskap när Van kommer hem från jobbet. Före Corona reste han en hel del, bland annat i Asien, och då kändes det skönt att Van kunde passa huset. När de väl är hemma båda två brukar de turas om att laga mat till varandra eller laga tillsammans. Och så kollar de mycket fotboll ihop, ett intresse de båda delar. Bo Stenmark är nöjd med att han tog steget att höra av sig till Hjärterum.

– Det blev så himla bra det här. Jag tänkte att jag som har det så bra kan väl öppna upp för någon annan. Det har jag inte ångrat.

LÄS MER: Hon lämnades ensam med fyra barnen när maken tog sitt liv

Hjärterum

Projekt där personer som har ett rum, ett hus eller ett attefallshus över kan hyra ut till andra som saknar hem.

Räddningsmissionen står på kontraktet och hjälper till med matchningen.

Sedan starten 2017 har 250 personer fått ett hem via Hjärterum.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.