Karljohansvamp och andra soppar i en korg.
Det går att äta nästan alla soppar, vilket gör dem tacksamma för nybörjaren. Bild: Yvonne Åsell / SvD / TT

”Vad ska jag göra med all svamp?”

Såhär års snackas det mycket om kantareller men skogen är också full av soppar. Alexandra Zazzi tipsar om sitt bästa recept på crêpes med karljohansvamp och västerbottenost.

ANNONS
|

Hej Alexandra Zazzi och GP!

Jag är en man i övre medelåldern som upptäckt skogen på gamla dar och har nu äntligen börjat plocka hem allt gott man kan hitta helt gratis och förgylla bordet med. Vilken lycka!

Till min hjälp har jag min granne som tålmodigt visat mig de underbara ätliga sopparna. De kröns av den kungliga karljohansvampen men har många andra avknoppningar som slinker ner i min korg. De är lättplockade och en amatör kan egentligen inte plocka fel. Men hur kan jag bäst förvara och förädla svampen? Man kommer hem med fulla korgar och kan ju bara äta litegrann av överflödet.

ANNONS

Bästa,

Folke

Hej Folke,

Äntligen någon som inte bara pratar om kantareller som skogens guld. Jag är helt på din sida, underbara ljuvliga soppar! Man fyller korgen med massor av matsvamp och kan sedan fylla frysen och skafferiet med smakrik mat för hela vintern.

Karljohan är en favorit men när man är ute hittar man ofta även aspsopp, björksopp, och smörsopp. Som du nämner är soppen perfekt för nybörjare. Det är svårt att plocka fel då alla soppar har sporer under hatten, inte lameller som de flesta andra. Dessutom finns det bara 1-2 giftiga soppar, dels den otroligt sällsynta djävulssoppen som endast verkar finnas på Öland och på Gotland och dels eldsoppen som är giftig som rå och kan vara svårsmält men anses ätlig om den tillagas väl. Båda ser lite djävulska ut och som tumregel kan man tänka på att inte plocka soppar med rosa eller röda rörmynningar.

Sedan finns det två luringar som inte är giftiga men kan förstöra en hel kväll genom att smaka hemskt. Dels pepparsoppen som gör så att det känns som om du tappat pepparkvarnen i grytan, dels gallsoppen som gör att anrättningen smakar beskt. Bästa sättet att känna igen dem är att smaka – man känner direkt om något är fel.

ANNONS

Torkad svamp håller längre

Nu till lagring och förvaring. Plockar du mycket soppar kan det finnas ett värde i att köpa en enkel svamptork, finns att köpa av hyfsad kvalitet från 300 kronor och uppåt. Dessutom kan man torka frukt i den. Ett alternativ är att sätta varmluftsugnen på 50 grader, lägga ut tunt skivad svamp på galler, sätta en trägaffel i luckan så att den glipar lite och torka över natten. Svamp kan även torka i rumstemperatur över en längre period, tunna skivor och luftigt är det viktiga. Förvara sedan din svamp torrt i skafferiet. Lägg gärna lite ris i botten på burken så suger den åt sig eventuell fukt.

Jag förvarar även en del av svampen i små paket i frysen. Jag brukar skära ned i ätvänliga bitar och torrosta i panna ett tiotal minuter tills det mesta av fukten försvunnit. Ska jag förvara dem länge lägger jag in dem utan tillsatser, om inte slänger jag i en stor klick smör, salt och peppar och paketerar i små burkar. Perfekt när det vankas risotto eller köttfärslimpa.

Här kommer ett gott recept som du kan bjuda din granne på som tack för hjälpen. Som ytterligare ett tips vill jag säga att karljohan och skaldjur är goda vänner, så en liten kokt hummerstjärt eller kanske en havskräfta eller två kan med fördel serveras till dina crêpes.

ANNONS

Skulle du inte hitta karljohansvamp är detta recept även gott med skogschampinjoner!

Hoppas det smakar!

Alexandra Zazzi gör sina crêpes på en lyxig pannkakssmet med både mjölk och grädde.
Alexandra Zazzi gör sina crêpes på en lyxig pannkakssmet med både mjölk och grädde. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Crêpes med karljohansvamp och västerbottenost

Cirka 8 stycken

Crêpes

  • 1 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 3 ägg
  • 1 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • smör till stekning

Fyllning

  • 4-5 dl rensad och tärnad karljohansvamp eller blandad skogssvamp
  • En stor klick smör
  • 1 dl vispgrädde
  • Salt och peppar

Topping

  • 1 dl riven västerbottenost
  • 2 msk fint hackad gräslök

Gör gärna så här:

  1. Crêpes: Vispa samman alla ingredienserna till smeten och stek pannkakorna i smör. Lägg på en flat tallrik.
  2. Fyllning: Stek svampen i het panna utan fett så att den får färg och torkar.
  3. Tag av från spisen, salta och peppra och rör i smör, ställ på spisen igen och häll i grädden och vänd ihop. Tag av från spisen så fort det börjar tjockna.
  4. Sätt ugnen på 200 grader
  5. Bred ut en klick fyllning på varje crêpe, rulla ihop och lägg i en ugnsfast form. Strö över osten och gratinera i 8-10 minuter tills osten smält och fått färg.
  6. Strö över hackad gräslök och servera gärna med sallad.
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS