Bakad manchegoomelett med svamp och granatäpple
Fluffiga omelettsnittar toppade med tryffeldoftande svampfräs och persilja.
6-8 bufféportioner
Tid 35 minuter
8 ägg
1 dl vatten
0,5 tsk havssalt
150 gram manchegoost
300 gram blandad svamp (exempelvis ostronskivling och skogschampinjoner)
1 tsk tryffelolja
1 kruka kruspersilja
1 litet granatäpple
1 msk rapsolja
flingsalt och nymalen svartpeppar
Topping:
syrad schalottenlök (recept på nästa sida)
färsk tryffel (valfritt)
GÖR SÅ HÄR.
Värm ugnen till 200 grader. Riv osten. Vispa samman ägg, vatten och salt med en gaffel. Blanda ner osten. Klä en liten ugnsform, cirka 26x20 cm, med bakplåtspapper och häll över äggvispet. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter, tills omeletten stannat. Låt svalna.
Dela och kärna ur granatäpplet. Rensa svampen och skär i mindre bitar. Fräs svampen i 1 msk rapsolja tills den blivit mjuk och fått färg. Ta av från värmen.
Grovhacka persiljan och blanda ner i svampfräset tillsammans med granatäppelkärnorna och tryffeloljan. Smaka av med salt och peppar.
Stansa ut små ringar i omeletten med hjälp av en pepparkaksform eller litet glas. Toppa varje bit med svampfräs och syrad schalottenlök. Riv eventuellt lite färsk tryffel över.
Morotsoppa med avokado, palsternackschips och krasse
En matig och fräsch minisoppa är perfekt som buffémat. Toppa med snygga rotfruktschips för gott krisp!
6-8 bufféportioner
Tid 25 minuter
500 gram morötter
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 cm färsk ingefära
ett strå citrongräs
1 förpackning (á 400 ml) kokosmjölk
2 dl vatten
1 tsk äppelcidervinäger
1 msk kallpressad kokosolja
flingsalt och nymalen svartpeppar
Topping:
2 palsternackor
1 msk kallpressad kokosolja
1 avokado
smörgåskrasse
GÖR SÅ HÄR.
Värm ugnen till 150 grader. Skala och skär palsternackorna tunt på bredden, gärna med mandolin. Blanda med 1 msk smält kokosolja och en nypa flingsalt. Placera på en plåt klädd med bakplåtspapper, utan att de nuddar varandra, och rosta i 10-12 minuter tills de är helt torra.
Skrubba morötterna och skär i slantar. Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära. Slå sönder citrongräset med en träslev och finhacka sedan. Fräs lök, vitlök, ingefära och citrongräs i 1 msk kokosolja tills mjuka. Blanda ner morot, kokosmjölk och vatten. Låt småputtra i 20 minuter, tills moroten är helt mjuk. Mixa helt slätt med stavmixer. Blanda ner vinäger. Smaka av med salt och peppar.
Tärna avokadon. Servera soppan toppad med avokado, palsternackschips och krasse.
Surdegsbröd med getost, äppelkompott och snabbsyrad schalottenlök
Små snittar eller rejäla mackor, kombon getost, äppelkompott och syrad lök blir en hit i alla format!
6-8 bufféportioner
Tid 25 minuter
1 surdegsbröd
2 röda äpplen
6 torkade aprikoser
2 msk vatten
1 tsk rödvinsvinäger
200 gram getost
70 gram ruccola
1 kruka mynta
flingsalt
Syrad schalottenlök:
3 schalottenlökar
1 dl vatten
3 msk vitvinsvinäger
GÖR SÅ HÄR.
Riv äpplena grovt. Finhacka aprikoserna. Koka ihop äpple, aprikoser och vatten till en bitig kompott. Rör ner vinäger och smaka av med salt. Låt svalna.
Skala och skär löken i tunna skivor på bredden. Koka upp vatten och vinäger. Ta av från plattan, lägg ner löken i den varma vätskan och sätt på ett lock. Låt stå i 20 minuter, häll sedan av vätskan.
Skär brödet i skivor, och eventuellt i mindre snittar. Lägg ruccola ovanpå brödbitarna, smula över getosten och fördela äppelkompotten ovanpå. Toppa med schalottenlöken och garnera med färsk mynta.
Tips! Testa att byta ut brödet mot mandelknäcke (recept hittar du på nästa sida) för en glutenfri variant.
Krossad kulpotatis med havre fraîche och pumpapesto
Utsökta munsbitar på timjanrostad potatis toppade med sval havre fraîche och örtig pumpapesto.
6-8 bufféportioner
Tid 40 minuter
500 gram kulpotatis (eller små färskpotatisar)
1 msk rapsolja
0,5 tsk flingsalt
1 tsk torkad timjan
Pumpapesto:
0,5 dl pumpakärnor
2 dl blandade färska örter (exempelvis basilika och persilja)
1 liten vitlöksklyfta
1 dl kallpressad olivolja av god kvalité
zest från en halv ekologisk citron + 1 msk färskpressad citronsaft
flingsalt och nymalen svartpeppar
Topping:
1 dl havre fraîche
smörgåskrasse
GÖR SÅ HÄR.
Värm ugnen till 200 grader. Tvätta potatisen noga. Lägg på en bakplåt och blanda med 1 msk rapsolja, flingsalt och timjan. Rosta mitt i ugnen i 30 minuter, tills potatisen är mjuk och skalet fått fin gyllene färg.
Rosta under tiden pumpakärnorna i en torr, het stekpanna tills de blir lätt gyllene (detta steg kan uteslutas, men det ger peston en lite nötigare ton). Låt svalna. Mixa samman pumpakärnor, örter, finhackad vitlök, olivolja och citron. Smaka av med salt och svartpeppar.
Lägg ut potatisarna på ett serveringsfat och krossa dem lätt med en gaffel. Toppa med havre fraîche och pesto. Avsluta med att strö över lite smörgåskrasse.
Tips! Havre fraîche är en växtbaserad variant av créme fraîche gjord på havre. Naturligtvis går det bra att använda även créme fraîche.
Mandelknäcke med sötpotatis- och rostad paprikastomp
Krämigt och smakrikt stomp på krispigt knäcke, toppat med färsk timjan, blir garanterat en favorit!
6-8 bufféportioner
Tid mandelknäcke 1 h 15 minuter + stomp 35 minuter
2 dl mandelmjöl
1 dl vita sesamfrön
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
0,5 dl hela linfrön
3 msk psylliumhusk
0,5 tsk havssalt + flingsalt att strö över
2,5 dl hett vatten
Stomp:
400 gram sötpotatis
3 spetspaprikor
2 msk rapsolja
100 gram babyspenat
flingsalt och nymalen svartpeppar
1 kruka timjan
GÖR SÅ HÄR.
Värm ugnen till 150 grader. Blanda de torra ingredienserna. Koka upp vattnet och häll över, blanda väl. Kavla ut halva degen tunt mellan två bakplåtspapper. Gör likadant med andra halvan. Strö över flingsalt. Låt stå i minst 30 minuter. Grädda mitt i ugnen 30 minuter, vänd knäcket och grädda i ytterligare cirka 20 minuter, tills torrt och krispigt.
Värm ugnen till 200 grader. Skrubba och skär potatisen i tärningar. Dela och kärna ur paprikorna. Blanda med olja, lägg på en plåt och rosta i 25 minuter. Skala och strimla paprikorna. Blanda med sötpotatisen till ett stomp. Lägg spenaten i en sil. Koka upp vatten, häll över spenaten och låt rinna av. Blanda ner i stompet. Smaka av med salt och peppar.
Bryt knäcket i mindre bitar. Toppa med stompet, garnera med timjan.
Tips! Knäcket går bra att förbereda innan. Förvara överblivet knäcke i en burk med tätslutande lock. Med varmluftsugn kan du baka båda plåtarna samtidigt, sänk då värmen till 125 grader.
Choklad- och hasselnötsmousse med färska hallon
Len chokladdröm gjord på avokado, kakao och dadlar. Extra lyxigt blir det med en smak av hasselnötter.
6-8 bufféportioner
Tid 15 minuter
3 väl mogna avokador
5 medjooldadlar (eller 10 färska dadlar)
2 msk hasselnötssmör
4 msk kokosgrädde
1 dl kakao av god kvalitét
2 krm flingsalt + extra att strö över
Topping:
0,5 dl rostade hasselnötter utan skal
färska hallon
GÖR SÅ HÄR.
Dela, kärna ut och gröp ur avokadorna. Kärna ur dadlarna. Mixa alla ingredienser tills helt slätt i matberedare eller blender, detta tar några minuter beroende på hur stark maskin du har. Smaka av med en onödigt stor sked. Fördela moussen i små portionsglas och låt stå i kylen i minst 1 timme innan servering.
Hacka hasselnötterna grovt. Toppa moussen med hasselnötter, eventuellt lite extra flingsalt och till sist färska hallon.
Tips! Testa att servera vispad kokosgrädde till. Är du, eller någon du ska bjuda, allergisk mot nötter går det bra att utesluta hasselnötterna och i stället toppa med valfria rostade fröer.