Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Vårliga snittar till påskbuffén

En shot soppa, en fylld minipotatis eller en munsbit av mandelknäcke med krämigt stomp – en snitt kan se ut på många sätt. Inspireras av en växtbaserad buffé av snittar fulla av färger och smaker.

Påsken är en av mina favorithögtider. Den ger en föraning om att våren är på väg, dessutom är kraven på påsken ofta är låga eller inga alls. Långa promenaden i soligt vårväder, tid att varva ner och en lyckad påskäggsjakt så är de flesta nöjda. Och så något gott att äta också, så klart. I år serverar jag en buffé av snittar - festligt, enkelt och väldigt gott! 

Hur ser då den perfekta snitten ut? Den bör i de allra flesta fall kunna ätas med en hand (med undantag för soppa eller mousse, insåg jag när jag åt upp resterna från fotograferingen samtidigt som jag skrev det här), och alla snittens smaker ska gärna rymmas i samma tugga. Att servera snittar känns festligt, samtidigt som det ofta bidrar till en avslappnad stämning. Och eftersom man ofta kan stå upp och äta behövs det inte så mycket plats. Rum att klämma in fler vänner, alltså. Servera snittar som välkomstplock på den stora festen, på högtidsmiddagen eller varför inte till fredagsmyset?

När jag komponerar snittar försöker jag, som alltid när jag lagar mat, tänka på hur olika texturer och smaker kan matchas på bästa vis. Jag utgår ifrån en råvara jag är sugen på och bygger upp en snitt kring den. Och så tänker jag variation. En soppa, något utan bröd, något med bröd. Något kallt, något ljummet. Gärna några helt växtbaserade, och kanske någon med animaliskt protein för dem som önskar det. Utan någon extra ansträngning skapar variationen en ytterligare dimension.

På min påskbuffé finns ett krispigt mandelknäcke som blir extra gott med en krämig och smakrik topping av bland annat rostad sötpotatis och spetspaprika. Krispigt plus krämigt är en träffsäker kombo. Den lena morotssoppan toppas med avokado, vilket passar fint till citrus- och ingefärssmaken. För att få till den där texturskillnaden (och för att det är snyggt!) toppas den med rostade palsternackschips. Ställ en skål med chips bredvid de upphällda sopporna, och låt gästerna toppa själva, så håller de sig krispiga längre. Rostade och halvt krossade kulpotatisar blir perfekta munsbitar. Sval havre fraîche blir god ovanpå, och hemgjord pumpapesto är sedan gammalt gott på allt.

Surdegsbröd toppat med pepprig ruccola, salt getost, söt äppelkompott med aprikoser och syrad lök funkar lika bra på snitten som utflyktsmackan. En simpel omelett får nytt liv och känns lyxig toppad med svampfräs, massvis med persilja, fruktigt granatäpple och tryffelolja. Chokladmoussen mixas ihop på ingen tid alls, och att nyttig avokado gömmer sig där i är svårt att lista ut ...

Glad påsk!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.