Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Vårens grönaste nyttoämne nässlan är äntligen här

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept. I veckans spalt djupdyker vi bland vårens läskigaste, nämligen nässlorna.

Hej alla läsare i detta galna, ljusa och emellanåt sköna vårvädret.

Det har ramlat in en hel del tips på hur man lyckas med pajdegen, något vi pratade om förra veckan här i spalten. Här är ett tips från läsaren Cissi som stämmer väldigt bra och verkligen ger ett krispigare skal. Tack för att du tog dig tid att skriva in och dela med dig Cissi!

Hej Alexandra,

Tack för en bra matspalt och tack för tipsen för en lyckad pajdeg. Jag känner igen dem och använder mig av dem. Men det finns ett knep utöver dessa för att få ett frasigt pajskal. Det är att använda sig av en form av plåt, det vill säga inte glas eller porslin som är en vanligt bland pajformar i butikerna. Jag använder en vanlig springform och då blir pajen väldigt frasig.

Mvh,

Cissi

Och nu till nästa fråga i mailskörden.

Hej,

Ang nässlor, jag har hört att man kan äta nässlor råa. Kan det verkligen stämma? Jag har ju inte lust att chansa.

//Kristian

Hej Kristian,

Underbara nässla. Tänk att ett ganska aggressivt ogräs kan ha så många fina egenskaper. Nu tittar nässlorna upp och de är sprängfyllda av godsaker. Mineraler, proteiner, klorofyll och vitaminer i mängder – faktiskt i större mängd än de saker man ofta förknippar med just de näringsämnena.

Nässlor – perfekt till både soppa och smoothie

Nässlor innehåller fyra till fem gånger mer c-vitamin än många citrusfrukter. På våren bränns inte de späda topparna så de kan man lägga dem i sallader. Men känner man sig lite osäker och orolig kan man mixa nässlorna råa i en smoothie, då bränns de inte. Mynta, fryst mango, en skvätt kokosmjölk, lite lime och nässlor är en jättegod mix.

Vill man tillaga dem så kan de användas som spenat, stek i smör och lite vitlök och riv över parmesan. Det är förresten en myt att man bara kan använda nässlor på våren, de går att äta hela året. Även om de första späda bladen är mest näringsrika kan de kraftigare sensommar- och höstbladen både tillagas varmt eller torkas till nässelpulver. Tänk på att använda handskar och att plocka i områden där det inte passerar bilar direkt inpå.

Nässlor förvaras färskt i papperspåse i kylskåp.

Roliga recept med nässlor kommer här:

Nässelolja

 • 5 dl ekologisk olivolja
 • 10 stjälkar nässlor med blad
 • 1 msk färskpressad ekologisk citron

Gör gärna så här:

 1. Lägg de ordentligt avsköljda nässlorna i en kraftigare plastpåse och rulla över med en mortel eller flaska utan att ha sönder påsen.
 2. Häll i oljan i påsen och förslut. Låt stå svalt eller kallt i 5 dagar.
 3. Tag bort stjälkarna från påsen, häll i citron och blanda.
 4. Tappa oljan på flaska och använd som dressing till sallad. Förvara mörkt i kylskåp. Smaken håller i 4 till 5 veckor.

Tips! Om du vill göra kroppsolja av härligheten, lägg inte i citron efter 5 dagar utan häll upp på flaska och använd för att smörja in torra hudpartier över hela kroppen.

Torkade nässlor till te och annat

 • 1 liter nässelblad, sköljda och torkade.

Gör gärna så här:

 1. Sätt ugnen på 50 grader, varmluft
 2. Sprid ut bladen luftigt på flera plåtar.
 3. Ställ in plåtarna i ugnen 4-5 timmar, håll ugnsluckan lite öppen genom att klämma fast en träslev eller liknande så att fukten kommer ut.
 4. Förvara de torkade bladen i burkar, gärna med en matsked ris i botten.

Torkade nässlor strös med fördel på morgonyoghurten eller knäckebrödsmackan eller varför inte lägga en sked i smoothien för att få i sig nyttoämnerna.

Såhär fryser du in nässlor

 1. Skölj nässelbladen ordentligt.
 2. Blanchera i 30 sekunder i kokande vatten.
 3. Lyft ut, låt svalna och frys in i lagom portionspaket.

Obs! Spara vattnet från koket. Drick det avsvalnade avkoket själv eller skäm bort dina krukväxter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.