Utställningsansvarige Tomas Asplund Gustafsson vid Skövde konsthall, konstnären Olle Essvik i mitten och kontrollmätare Lars Börjesson från lantmäteriet i Skövde kommun tillsammans med några workshopdeltagare bevittnar när världsrekordmätningen genomfördes i Skövde konsthall under fredagen.
Utställningsansvarige Tomas Asplund Gustafsson vid Skövde konsthall, konstnären Olle Essvik i mitten och kontrollmätare Lars Börjesson från lantmäteriet i Skövde kommun tillsammans med några workshopdeltagare bevittnar när världsrekordmätningen genomfördes i Skövde konsthall under fredagen. Bild: Magnus Sundberg

Världsrekordförsök – världens tjockaste bok

Konstnären Olle Essvik har gjort världens tjockaste bok, tror han. Den mäter 535 centimeter mellan pärmarna. Om några veckor får han veta om han kommer med i Guinness rekordbok eller inte.

ANNONS
|

Plötsligt kommer Lars Börjesson från lantmäteriet i Skövde kommun in i Konsthallen för att kontrollmäta boken som aspirerar att komma in i Guinness rekordbok.

Utrustad med klassificerade måttband 1 och 2 så mäts bokens inlaga till hela 535 centimeter.

Det är inte varje dag som han som tjänsteman får rycka ut och medverka till att sätta världsrekord.

– Det vore kul om det blir Skövdes första världsrekord säger Lars Börjesson.

– Rekordet ligger tidigare på 462 centimeter så jag hoppas att ingen håller på samtidigt som jag nu, säger Olle Essvik som är märkbart glad över kontrollmätningens resultat. Vi har varit i kontakt med Guinness rekordbok sedan i maj. Nu får de ta ställning till materialet, säger han.

ANNONS

Men egentligen spelar det inte så stor roll om boken blir tjockast i världen.

– Min bok är i alla fall tjockast och dessutom läst av befolkningen i Skövde kommun, säger Olle.

Utgallringen - The Deselection

Boken är sammansatt av drygt 200 utgallrade och kasserade böcker i från Skövde Stadsbibliotek. Liggandes på golvet i en specialbyggd vagga har böckerna bundits ihop och fått en hårdpärm omkring sig.

– Boken heter The Deselection eller Utgallringen. Jag tycker det är fint med återbruk. Jag tar gamla böcker och återbrukar dem, säger Olle Essvik.

Han fortsätter:

– Det började som ett skämt men jag tycker också det är vackert med de gamla lästa böckerna, en samling av allt som blir bortvalt, säger Olle Essvik.

Boken har tillkommit parallellt med utställningen, Länge leve döden, som Olle Essvik visar i Skövde.

– Allt handlar egentligen om medier som håller på att försvinna. Jag har länge jobbat med böcker och algoritmer. Det är en metod för mig att göra remakes på gammalt material.

Han fortsätter:

– Jag tröttnade på att sitta framför datorn. 2006 gick jag och utbildade mig i bokbinderi på ABF och sedan dess har jag gjort böcker och har ett förlag ihop med en kollega, berättar Olle Essvik.

ANNONS

Ligger på rygg med vackert kodmönster

Den drygt fem meter långa boken ligger på rygg och visar upp sitt vackra mönster.

– Sedan jag skar av sidorna så framträder bokstavstrycket i snittet. Det är något som man aldrig ser annars. Hur bläcket sjunker ner i pappret och bildar ett kodliknande mönster, säger Olle Essvik.

Olle Essvik arbetar med programmering i kombination med skulptur, papper och bokbinderi, verk som utgår från berättelser kring vår vardag där upprepning, tid och minnen är återkommande teman.

Många av verken i utställningen kretsar kring ämnen som natur, tid, död och arkiv. Verken bortsett från den tjocka boken, är självgenererande. Boksidor skapas och skrivs ut för att sammanfogas till nya böcker.

I ett av verken, AINSECTS, som är artificiell intelligens, AI, genererade skapas bilder av tusentals påhittade insekter där algoritmer skapar nya insekter utifrån äldre illustrationer i naturböcker som blir till en ny slump­mässig atlas.

Digital bokmal äter boksidor

Insekterna får vingar, ben, kropp och huvuden som är ihopsatta helt slumpmässigt. I ett annat verk, The Eaten Books, äter en digital bokmal upp boksidor i böcker av Ludwig Wittgenstein, August Strindberg, Karl Marx, Charles Darwin med flera. När insekterna ätit upp boken skjuts digitala sidrester ut ur en pappersmatare som sedan binds ihop till nya fragmentariska böcker.

ANNONS

Fragmenten kommer igen i Olle Essviks verk.

– Fragmenten är minnesbärare. De kan innehålla en hel berättelse. Saker man glömt kan återaktiveras och bli verkliga igen. Det är fint, säger Olle Essvik.

Men vad är det med böcker som fascinerar dig?

– Det är materialet och hantverket. Jag tror inte på någon bokdöd. Jag ser inte boken nödvändigtvis som en konstform utan mer som ett objekt.

Inom den konstnärliga fakulteten där Olle Essvik jobbar så är det allt fler som intresserar sig för att göra böcker. Det ser han som en tydlig trend. Fler och fler studenter vill göra böcker.

Efterfrågan har medfört att det numera finns ett bokbinderi på Valand och där Olle Essvik regelbundet har workshops.

– Vi lever i den postdigitala tiden. Vi befinner oss i en dialog mellan det digitala och det analoga. Det finns något fint i att samla ihop sitt material för att få något konkret. Att få ett objekt som finns kvar, en slutprodukt, säger Olle Essvik.

Om några veckor får Olle Essvik reda på om han kommer med i Guinness rekordbok. Provmätningar ska undertecknas och mätningen som filmades skickas in som bevis att allt gått rätt till.

– Skulle någon i detta nu göra en lika tjock bok som jag har gjort gör det inte så mycket. Det finns något fint i misslyckade också. Jag tycker det låter fint med Världsrekordförsök, säger Olle Essvik och skrattar.

ANNONS

Olle Essvik

Ålder. 44 år

Yrke: Konstnär och universitetslektor vid HDK och Valand.

Familj: Sambo och två barn.

Aktuell: Utställning vid Skövde Konsthall till den 22 mars 2022. Världs­rekordförsök i att binda in världens tjockaste bok.

Intressen: Böcker, att läsa skönlitterära böcker och bokbinderi.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS