Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Donald med oturen.  Bild: Evan Vucci
Donald med oturen. Bild: Evan Vucci

Tyko: Var beredd på otur i dag

Men vad som än händer kan du inte ha mer otur än Donald Trump.

Det här är ett kåseri. Eventuella ställningstaganden är skribentens egna.

Vilken tur jag har som fått kåseriet just idag. Ämnet är ju självskrivet: fredagen den 13:e.

Det kan till och med finnas några av er som sjukskrivit sig idag. Eller man kanske inte kan ange paraskavedekatriafobi som sjukdomsorsak? Otur för er i så fall. Det låter ju annars som en ganska allvarlig åkomma, även om det bara handlar om skräck för fredagen den 13:e.

Vi har ju faktiskt redan klarat av en sådan dag i år, den inföll i mars. Då ska vi väl klara den här också.

Det kunde varit värre för vissa år kan det vara upp till tre sådana otursdagar.

Ni tror inte på skrock? Ni har aldrig sagt tvi, tvi, tvi eller peppar, peppar? Ni går gladeligen under stegar och fäller upp paraplyer inomhus? Och ni trampar omkring på vilka brunnslock som helst?

Hur är det den går, den gamla blueslåten, ”Born under a bad sign”? Så här: ”I´ve been down ever since I began to cry, if it wasn´t for bad luck I wouldn´t have no luck at all.”

Det hjälper nog lite att tänka så. Livet har fler uppförsbackar än nedförslut. Inget ska gå smidigt, det är bara att bita ihop… jaha, givetvis gick tanden av. Och se där, så klart att jag tappade mobilen just vid en avloppsbrunn, det är bara i sin ordning.

Ni minns Murphys lag: ”Om något kan gå snett kommer det att gå snett”.

Vi andra måste stå ut i regnet och motvinden. Och om vi kommit ihåg att ta med paraplyet blåser det alltid sönder.

Och den här varianten: ”När någonting som inte kan gå sönder gör det i alla fall, sker det på ett ställe som är omöjligt att komma åt att reparera”.

Men vissa personer råkar faktiskt ut för en osannolik otur. Ta bara den där trumpne killen i USA. Han fick fler röster än någon president fått tidigare. Ändå förlorade han valet.

Han hade oturen att råka ut för ett enormt valfusk som nödvändigt skulle inträffa just vid detta val. Till råga på allt så skickligt utfört att ingen annan upptäckte det.

Nu brukar ju tur och otur jämna ut sig. Han kanske slår hole-in-one på golfbanan hela tiden.

Man kan ta en hel del oturssmällar i livet. Men en sak jag inte kan ta är de där självgoda, försmädligt smilande besserwissrarna som dessutom alltid har tur.

Läste om en psykolog som menar att tur eller otur beror på inställning. De som har tur ser möjligheter hela tiden. De är mer öppna för att vad som helst kan hända.

Otursförföljda ser inte dessa möjligheter och missar många chanser i livet.

En ändrad livssyn kan få otur att bli tur. Se där, ännu ett lukrativt område för livscoachar. Man kan gå en tur-kurs.

Det sägs att just 13 är ett olyckstal därför att de var tretton vid bordet när Jesus åt sista måltiden med sina lärjungar.

Men var inte de alltid tretton vid bordet? En plus tolv. Och någon gång måste det ju vara den sista måltiden.

Man kan ta en hel del oturssmällar i livet. Men en sak jag inte kan ta är de där självgoda, försmädligt smilande besserwissrarna som dessutom alltid har tur.

Alexander Lukas-människorna. De vars nätrullare aldrig hamnar på fel sida, som tajmar en dunderrea precis när de hastigt måste köpa en ny spis, som alltid har spelat på den hästen som vinner med en noslängd, som kommer för sent till tåget just den avgången som är försenad, den som har alla ässen, de längsta stickorna, hittar pengar på gatan, blir uppgraderad, får sexan på tärningen, får de enklaste frågorna i TP, får sista platsen på bilfärjan och som aldrig reflekterat över att det skulle vara något särskilt med fredagen den 13:e.

Vi andra måste stå ut i regnet och motvinden. Och om vi kommit ihåg att ta med paraplyet blåser det alltid sönder.

Men håll ut, nästa fredagen den 13:e infaller inte förrän i augusti nästa år.

Tallyho!