Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Pang på fält och i skog.  Bild: Karin Flodhammar
Pang på fält och i skog. Bild: Karin Flodhammar

Floka : Vad Ulf Lundells låt egentligen handlar om

Oj, vi får göra en liten paus här, det ser ut som elden tjöver sekk, säger Ulf och lämnar henne med brösten kall och ensam på golvet.

Det här är ett kåseri. Eventuella ställningstaganden är skribentens egna.

Antingen skjuter man vildsvin eller så är det en spikpistol. Jag sitter på trappen, det är söndag. Det smäller av skott i fjärran. Jag bor i en bygd där man antingen bygger eller jagar, utom en vecka på våren då man fiskar nors. Annars är det som sagt mest spikpistol. Är det tyst hör man bara korpar, eventuellt en motorsåg i fjärran. Tänker på Ulf Lundells låt ”Söndag” på albumet ”Törst”. Den går ungefär så här:

Söndag långt ifrån stan, hammarslagen ekar nere från stugorna, söndag långt ifrån stan, klockorna ringer bortom åkrarna.

Strax innan dess kommer det jobbiga, man får nästan ta sats vilket jag just gjorde:

Men när min hand fann dina heta bröst under din tröja gav vi upp och hm hm hm så länge vi kunde.

Det gjorde mig alltid generad. Jag klarade av att lyssna på det själv, men jag klarade inte av att någon annan hörde att jag hörde på det, om ni förstår vad jag menar. Den bräckliga relationen föräldrar – tonåringar. Det var också något med uttalet av bröst som förvärrade det hela. Ett liksom rundare, lite tutande sätt att uttala det. Bröst. Det kändes som om Lundell plutade med munnen och höll läpparna som i en liten strut flera takter i tystnaden innan orden ”under din tröja” kommer.

Numera tänker jag: vad i herrans namn gjorde ni därute på åkrarna pöjka? Och drog barken av den gamla eken. Fruktansvärt. Borde vara skottpengar på sådana slynglar som är ute och trampar i leran, spikpistol-skottpengar. Drar man barken av en ek dör den ju. Och det där med tröjan. Pöjka betyder både flickor och pojkar för den delen. Vad gör i i nötabuskarna pöjka? betyder ungefär kom fram och stå inte där och göm er pojkar och flickor. Även det något omodernt.

Det gjorde mig alltid generad. Jag klarade av att lyssna på det själv, men jag klarade inte av att någon annan hörde att jag hörde på det, om ni förstår vad jag menar.

Det var mycket jag inte förstod av Ulf Lundells texter. Jag hoppas han förklarar det i sin senaste bok ”Vardagar”, en riktig tegelsten på 638 sidor skriven i dagboksform. Jag önskar att den hetat ”Söndagar” istället. Då kanske man hade fått veta lite mer om den där promenaden på åkrarna. Om söndagarna, förutom att sitta på trappen och lyssna på motorsågarna i fjärran, sitter jag och plågar mig själv med att minnas den där texten. Ibland bär jag in lite ved och tänder brasan, och då blir det bara ännu värre. I texten till låten står det nämligen att paret Lundell med flickvän, efter de dragit barken av eken och han tagit henne på brösten, går hem och älskar just framför brasan. Och då undrar jag: hur bra var Lundell på att elda? För att tala västgötska: man får hoppas att inte elden kövnade, när de unga tu höll på där framför brasan, antagligen på ett fårskinn. Oj, vi får göra en liten paus här, det ser ut som elden tjöver sekk, säger Ulf och lämnar henne med brösten kall och ensam på golvet. Istället tar han sina bröstvarma händer och börjar spänta ved som han kastar på elden där lågorna flämtar av syrebrist och blir allt rödare. Det blir så när veden får för lite syre. Man har ställt in draget för snålt på luckan. Tjöver sekk är sekunderna just innan elden har kövnat, då är det helt kört, en subtil tidsskillnad. Vad händer? säger damen på golvet. Skit också, elden kövnade, vi får börja om, säger Lundell och går ut till vedbon.

Så håller det på. Jag skulle kunna skriva en alternativ Lundelldagbok, och i så fall skulle den heta just ”Söndagar” och tilldra sig i typ Bälinge, möjligen Hol, och så skulle Ulf och hans tjej bara åka in till stan ibland. Inte som i hans låtar åka till landet ibland och bo i stan.

Det är sådant jag tänker på när jag sitter på trappen.