Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nya Hisingsbron. Bild: Olof Ohlsson
Nya Hisingsbron. Bild: Olof Ohlsson

Tyko: Till papperstidningens lov

Och Hisingsbron är redan behäftad med en skada ...

Det här är ett kåseri. Eventuella ställningstaganden är skribentens egna.

Vad är det som händer? En fråga man hör allt oftare. Folk är inte vana vid oväntade saker längre.

Fast det borde de vara för det mesta som händer är ju inte särskilt oväntat. Ta bara senaste veckans nyheter.

Hisingsbron är invigd och är redan behäftad med en skada. Men det är väl föga förvånande eftersom bron är byggd av den som gav lägsta budet. Hela samhället är för övrigt byggt av den som gav lägsta budet.

Ja, nyheterna rullar på. Inte minst i de asociala medierna. Men jag föredrar gammelmedia, rundradio och tidningar.

Det talas även om att det råder stor brist på halvledare i världen. Brist? Jag tycker det vimlar av halvledare: Orban, Bolsonaro, Trump, Lukasjenko…

Och de senaste vaccinnyheterna säger att om man väntar med Pfizers andra spruta till tolv veckor efter den första så får man 3,5 gånger mer antikroppar.

Underligt eftersom vi fått reda på att Pfizer ger ett 95-procentigt skydd med kortare vaccinintervall. Hur kan det då vara 3,5 gånger mer antikroppar vid tolvveckorsintervall? Skyddar Pfizer mer än hundra procent?

En nyhet som dessvärre är ständigt aktuell är mäns våld mot kvinnor. Ofta frågas det varför en kvinna stannar kvar i ett sådant förhållande. Men ingen frågar varför männen stannar kvar.

Varför vill dessa män fortsätta att leva med en person de hatar, som de tycker gör allting fel och som de måste kontrollera hela tiden? I sanning en gåta.

Ja, nyheterna rullar på. Inte minst i de asociala medierna. Men jag föredrar gammelmedia, rundradio och tidningar.

Jag hör till den försvinnande delen av befolkningen som ännu läser tidningar i pappersform. Man vill ju stödja svensk pappersindustri.

Men numera är det mest på helger. På lördagar har vi faktisk hela fyra dagstidningar. Jag har räknat ut att vi på helgerna, fredag – söndag, har 22 tidningar att läsa med alla bilagor.

Man får gå upp tidigt om man ska hinna med alla.

Apropå tidningspapper kommer jag att tänka på en historia om Nils Ferlin.

Nisse var övergiven av ännu en kvinna. Han gick bedrövad ut från krogen ner mot Strömmen för att dränka sig. Hans gode vän, trubaduren och tonsättaren Gunnar Turesson, insåg vad som var på färde och sprang efter. Gunnar hann upp honom och försökte få Ferlin på andra tankar. Det blir ett häftigt gräl och de börjar slåss med nävarna. Nils Ferlin är ursinnig, ska man inte få gå och dränka sig nu heller?

Kampen avbryts plötsligt av ett dån. Kombattanterna vänder sig om och får se en stor pappersbal komma rullande mot dem på gatan. Den har tappats av en lastbil på väg till en av tidningarna i Klara. Ferlin och Turesson står som förstenade när de med en hårsmån undgår faran som rullar förbi dem.

Nere på Skeppsbron har papperet vecklat ut sig och fångas av vinden, blåser uppåt, kommer i kontakt med spårvagnsledningarna och fattar eld. Skeppsbron står i lågor!

Nisse: Va fan är det som händer?

Tallyho!

Missa inget från GP Världens gång!

Nu kan du få alla kåserier och skämtteckningar som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Världens gång. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.