Segerstedtmonumentet på Vasaplatsen
Segerstedtmonumentet på Vasaplatsen Bild: Anders Ylander

Kristian Wedel: Rör inte Göteborgs vackraste skrivfel

Göteborgs fasader och monument kryllar av skrivfel • Kristian Wedel: ”Det vore en sorg om de korrigerades.”

Det här är ett kåseri. Eventuella ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Jag gick på Gustaf Dalénsgatan nära Kville Saluhall häromdagen och jag fylldes av stilla fröjd. Solen sken snett, ty det var höst. Det var inte kvarterens kavata skyltar om bakelser eller Vuxenkul som muntrade upp mig. Icke heller den joggare som passerade och drack ur en röd ölburk medan han sprang.

Men på Gustaf Dalénsgatan finns alltså ett nytt och vackert hus med en minst tio meter hög glasfasad och i denna glasfasad står tryckt i kraftiga bokstäver, som är synliga för evärderliga tider över Södra Hisingen, att Gustaf Dalén uppfann lustgasen.

Lustgas har väl funnits lika länge som universum, antar jag. Inte ens religiösa auktoriteter har väl avvikande uppfattning. Som partytrick var lustgas populärt på 1790-talet. Gustaf Dalén föddes 1869.

ANNONS

Därmed sällar sig den vackra fasaden på Gustaf Dalénsgatan till kategorin glamorösa skriv- och korrekturfel i den göteborgska stadsbilden.

Fasaden med Gustaf Dalén.
Fasaden med Gustaf Dalén. Bild: Kristian Wedel

Det är mycket glädjande.

De glamorösa korrekturfelen i stadsbilden är annars något som hittills har varit förbehållet Fastlandsgöteborg. Jag menar de riktiga fadäserna. Inte borttappade bokstäver på gatskyltar. Det ska vara rejält – och dyrt att korrigera – för att det ska räknas.

Det finaste exemplet är naturligtvis Gustav Adolf-statyn på Gustaf Adolfs Torg. Det står på marmorsockeln ”af stadens invånare år 1849”. Fogelbergs staty kom på plats 1854. Jag frågade en gång en kommunal funktionär hur detta hängde ihop och fick svaret att den tomma marmorsockeln med texten placerades på torget år 1849 och att texten följaktligen är korrekt. Inskriptionen syftar på sockeln, inte på skulpturen.

Det är ett enastående svar som bara en professionell kommunikatör kan ge.

Jag kände mig allmänt uppiggad av upptäckten på Gustaf Dalénsgatan och beslöt därför att ta spårvagnen till Göteborgs snobbigaste korrekturfel: Segerstedtobelisken på Vasaplatsen.

Där står ”De fria fåglarna plöja sin väg genom rymden …”

Men Torgny Segerstedt skrev i Göteborgs Handels- och Sjöfarts-Tidning den 9 oktober 1940: ”De fria fåglarna plöja sig väg …”

Det är verkligen inte jag som har kommit på det. Jag har träffat mycket allvarsamma Segerstedtsupportrar som framhållit att obelisken måste korrigeras. Jag vet inte riktigt hur det skulle gå till. Text som är huggen i sten är som vore den huggen i sten.

ANNONS
Sockeln på Gustaf Adolfs Torg.
Sockeln på Gustaf Adolfs Torg. Bild: Kristian Wedel

Naturligtvis ska felen vara kvar. De är en del av stadsbildens finaste anekdotiska och folkbildande inslag. Minst två gånger har jag deltagit i (sena) expeditioner där någon i väntan på en nattvagn har fört ett en liten sömnig grupp medborgare från spårvagnshållplatsen till obelisken för att visa att det står ”De fria fåglarna plöja sin …”

Ibland har promenaden föregåtts av vadslagning.

Därmed har korrekturfelet fyllt sin funktion. Vad skulle annars föranleda en expedition till denna sten på Vasaplatsens halkigaste och tommaste punkt.

Jag försökte fotografera skrivfelet på Vasaplatsen. Det gick inte. Någon hade klistrat ett inplastat papper med texten ”SIG” över stenen. En sådan korrekturåtgärd måste betecknas som mer beslutsam än diskret. Men det visar ju – som det heter – att frågan lever.

Klisterlappen på Segerstedtmonumentet.
Klisterlappen på Segerstedtmonumentet. Bild: Kristian Wedel

Fina Q är att vi alla får en anledning att emellanåt prata om både Torgny Segerstedt och Gustav II Adolf – om än ej samtidigt.

Och nu får vi alltså skäl att prata också om Nobelpristagaren och chalmeristen Gustaf Dalén. Jag stod vid hans glasfasad i söndags. Sedan slank jag in på ett konditori och åt en vaniljbulle. Detta kan bara ses som ännu ett tecken på att Hisingen håller på att bli Göteborgs medelpunkt.

ANNONS

Missa inget från GP Världens gång!

Nu kan du få alla kåserier och skämtteckningar som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Världens gång. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS