Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tyko: Putin och Potter i makternas skrämmande spel

Alla dessa sammanträffanden - varför inträffar de?

Det här är ett kåseri. Eventuella ställningstaganden är skribentens egna.

Häromdagen satt jag vid mitt skrivbord och slölyssnade på en Spotifylista. Bland annat dök Marie Bergman upp med den gamla låten ”Ingen kommer undan politiken”.

Dagen efter slår jag upp morgontidningen och ser en rubrik över ett upplag: ”Ingen kommer undan politiken”.

En annan gång talade jag med någon i bilen om den sydafrikanska marmeladen KOO, strax därpå hamnade vi bakom en bil vid rödljuset som hade KOO på registreringsskylten.

När jag löste korsord stod det ”Rysk stad” på fyra bokstäver. Det blev TVER. Aldrig hört talas om denna stad. Samma dag läste jag ett reportage om Putin. Där stod att hans mormor sköts under kriget i staden… Tver.

Sådana här tillfälligheters spel kan ju gå en på nerverna. Man tappar självförtroendet fullständigt. Det är som om någon drev med en, man känner sig förlöjligad och maktlös.

Men vem är denne ”någon”. Gud själv har väl viktigare saker att göra än att spela människorna dumma spratt.

Djävulen kanske, som vill psykbryta ner mig och göra mig till ett viljelöst mähä.

Eller är det de vanliga diffusa makterna. Vad är det som händer i makternas korridorer egentligen? Här är det upplagt för hur mycket konspirationsteorier som helst.

Dessa små oförklarliga sammanträffanden kan vara bagatellartade, som när jag talar med en forskare på universitetet i mobilen och strax därpå letar i bokhyllan efter en bok som inte har något med henne att göra, vad dyker upp istället: hennes avhandling som jag inte hade en aning om att jag hade.

Det är ett känt faktum att om man till exempel funderar på att köpa en bil av ett speciellt märke så ser man plötsligt sådana bilar överallt.

Men det kan också vara lite mer komplexa maktspel.

Jag drömde att jag lämnade en kyrka där en högmässa pågick. En vaktmästare i vit overall kom fram och tog mig i armen och pekade: ”Du ska gå ut den vägen. Den kallas Diagon-porten.”

Det första jag gjorde när jag klev ur sängen på morgonen var att googla på ”diagon”. Jag tänkte att om det betyder kyrkdörr så smäller jag av.

Men det gjorde det inte. Det första som kom upp var ”Diagongränden” som figurerar i Harry Potter. Har inte läst Potter men kvällen innan hade jag tittat på frågeprogrammet På spåret och där fanns en fråga om namn på olika figurer i Harry Potter.

Fanns alltså Harry Potter i huvudet när jag somnade? Men hur kunde jag associera till Diagongränden när jag inte vet något om Potter?

Det är ett känt faktum att om man till exempel funderar på att köpa en bil av ett speciellt märke så ser man plötsligt sådana bilar överallt. Medvetandet har blivit inställt på just den bilen.

Men alla dessa omedvetna sammanträffanden? Varför inträffar de?

Hör bara den senaste: Jag vaknade, låg och tänkte på en kulturprofil men kunde inte komma på hans namn. När hustrun vaknade hjälpte hon mig genom att googla honom.

Just det, så hette han! Jag sa att jag alltid hade svårt att komma ihåg vissa namn och jag nämnde begreppet Alzheimer. ”Det är konstigt”, sa hon. ”Här står det att han faktiskt fick Alzheimer.”

Märkligt, men ännu märkligare blev det när jag kom ner i köket och satte på radion. Det första jag hörde var: ”… Alzheimers sjukdom…”

Det var vetenskapsradion som pratade om forskning.

Sådana kusliga sammanträffanden vill man helst glömma.

Tallyho!

Missa inget från GP Världens gång!

Nu kan du få alla kåserier och skämtteckningar som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Världens gång. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.