Temperaturvariation.
Temperaturvariation. Bild: Cissi Welin

Nu pratar vi inte om vädret - vi pratar om sjukdomar

Kan det verkligen räknas som en funktionsvariation att vara blind?

Det här är ett kåseri. Eventuella ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Förr i tiden när jag träffade bekanta i min egen ålder talade vi om vädret, numera handlar det uteslutande om sjukdomar.

Det är ändå ett betydligt mer intressant ämne. Det finns fler sjukdomar än väder. Om ni visste hur många sjukdomar det finns! För att inte tala om prognoser.

Själv räknade jag ut att jag har tolv olika sjukdomar och åkommor, varav fem presumtivt allvarliga. Då har man lite i bakfickan att dra fram om den man talar med klagar på sin portvinstå.

Sjukdomar är inget att skämta om, det kan vara allvarliga saker. Men kanske just därför måste det finnas utrymme till den distans som humorn ger. Yttrandefriheten gäller även sjukdomar.

ANNONS

Sedan finns det alltid somliga som slår lovar, går omvägar och vill lägga dimridåer. De säger ”funktionsvariation”.

Variation på vad då? Okej, när det till exempel gäller synen finns det olika variationer på seende mellan den som ser helt perfekt och den som är blind.

Det borde vara ett svårt handikapp för en politiker att inte kunna svara på en fråga.

Men om nu en person är helt blind är det då inget handikapp? Ska man säga att den här personen har en variation på seende? ”Du ska inte tro att du är något bara för att du inte kan se, vi har väl alla våra funktionsvariationer, själv kan jag inte läsa en rad i en tidning utan läsglasögon.”

Jag tror att det är samma personer som fått butikerna att kalla blodapelsin för ”röd apelsin”. Snart kan vi även köpa ”rödpudding”.

Vad ska man då säga om våra politiker, vilken funktionsvariation har de?

Det borde vara ett svårt handikapp för en politiker att inte kunna svara på en fråga. Men så tycker de tydligen inte själva, för dem handlar det om olika variationer av sanning.

Borde inte den främsta uppgiften för ett lands riksdag och regering vara att se till att befolkningen kan leva i ett samhälle som fungerar? Att de viktiga grundfunktionerna inte varierar i allt för stor grad: infrastruktur, sjukvård, utbildning, försvar, polis och domstolar för att inte nämna elförsörjning.

ANNONS

När det gäller elektriciteten, som vi är mer beroende av idag än någonsin, verkar uppgiften vara dem övermäktig. De har överlåtit strömförsörjningen till giriga bolag som vill ha så mycket vinst som möjligt. I stället för att tala om en omorganisation av hela systemet ägnar politikerna all kraft(!) åt att ge el-bidrag till befolkningen.

Det är inte utan att man kommer att tänka på den gamla vänsterslagdängan Staten och Kapitalet: ”Kapitalet höjer hyrorna och staten bostadsbidragen --- och till och med betala mindre i lön än priset för mat och för hyra för staten skjuter så gärna till om levnadsomkostnaderna blivit allt för dyra.”

De sitter i samma båt. Och även vi andra. Om vi ändå kunde ro (åt ett annat håll) – men de har inte ens lyckats få fram åror åt alla.

Och när det gäller den organiserade brottsligheten talar de bara om fler poliser och strängare straff. Inte om hur vi ska bli av med eländet på lång sikt.

Om samhället blir allt mer dysfunktionellt måste politikerna ägna all tid åt det akuta. Det vill säga olika variationer av brandkårsutryckningar.

Tallyho!

Missa inget från GP Världens gång!

Nu kan du få alla kåserier och skämtteckningar som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Världens gång. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS