Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Magdalena Andersson statsminister Bild: Håkan Johansson
Magdalena Andersson statsminister Bild: Håkan Johansson

Tyko: När kommer partybilderna på Magdalena Andersson?

Partierna saluför stora förpackningar. Men innehållet räcker knappt över valdagen.

Det här är ett kåseri. Eventuella ställningstaganden är skribentens egna.

I förra veckan gick vi till vallokalen, en urtima röstning. Vi är inte hemma på valdagen och sällade oss därför till förtidsröstarna. Kan kännas bra att man för en gångs skull är före sin tid.

Annars tycker makan och jag om att gå med röstkorten på valdagen. Det är högtidligt på något sätt.

En gång hängde jag på låset och fick den stora äran att granska att valurnorna var tomma. En medborgerlig insats. Där fanns bara lite urnaska sedan förra valet.

Nu är det i alla fall röstat. Sedan är det ju så att man får ångra sig på valdagen om man vill. Över måttan generöst. Vore det i så fall inte bättre om man fick ångra sig efter valet. Någon kanske känner sig kränkt för att partiet man röstade på förlorade.

När valsedlarna redan är lämnade kan man följa valrörelsen lite mer avslappnat. Jag tycker mig se någon slags omvänd krympflation i den. Vallöftena blir större och större men innehållet allt mindre trovärdigt.

Partierna saluför stora förpackningar. Men innehållet räcker knappt över valdagen. Det är inte bara Europas floder som är uttorkade.

En sak kan vi vara säkra på, det kommer att bli plågsamma regeringsbildningsförsök efter valet. Och det blir inte lättare av att så många partier går in i förhandlingarna med bundna händer. V kräver ministerposter, L lovar polarna SD att inte släppa fram Andersson och C vill inte ha med V att göra och så vidare. Ansvaret för landets bästa försvinner i valångorna.

Det är mycket psykiskt påfrestande att ena dagen vara glad och nästa se bekymmersam ut.

Enkla lösningar är modellen. Gängkriminaliteten ska lösas snabbt med strängare straff. Ingen har någon bred tioårsplan som skulle vara mer realistisk.

Eftersom jag redan röstat tänkte jag svara på frågor från villrådiga läsare.

Fråga: Valdagen är den 11 september. Jag tycker att det är ett olycksbådande datum. Lite kusligt. Därför har jag bestämt mig för att poströsta. När är sista datumet?

Svar: 1 september 2018. Postnord delar bara ut röstbrev vartannat val.

Fråga: Måste man ta emot valpropaganda vid dörrknackning?

Svar: Ja, men man har rätt att stänga dörren och be dem skicka in broschyrerna i dörrspringan.

Fråga: Får partierna lova precis vad som helst?

Svar: Nej, EU har i år infört röstfiskekvoter. Hör med din lokala röstfiskeförening.

Fråga: När kommer partybilderna på Magdalena Andersson?

Svar: Det finns inga. På Sagerska palatset måste man lämna mobiltelefonen till städerskan i foajén, annars får man ingen drinkbiljett.

Fråga: Varför tar ingen upp de viktigaste samhällsproblemen till exempel telefonförsäljare?

Svar: Jag frågade samtliga partier om deras inställning. Alla svarade: Hårdare straff.

Fråga: Är det ingen som kan hejda denna orgie i opinionsmätningar som pågår?

Svar: Partiledarna är också kritiska till detta. Det är mycket psykiskt påfrestande att ena dagen vara glad och nästa se bekymmersam ut. Den 11 september sker dock en större lite mer pålitlig opinionsmätning.

Tallyho!

Missa inget från GP Världens gång!

Nu kan du få alla kåserier och skämtteckningar som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Världens gång. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.