Men var är fyren?

Månadens GP-fyr i juli 2021: Lilla Köttö

Det här är ett kåseri. Eventuella ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Panoramat tar fullständigt andan ur mig, perspektivet över Fjällbacka skärgård från toppen av höga Vetteberget. ”En översvämmad fjällvärld” kallade Evert Taube den här biten av Bohuslän. Men var finns fyren? Världens sista AGA-fyr, målet för vår resa till ett av Bohusläns hetaste lägen nu i juli.

Jag vet att den ska stå på Lilla Köttö, nästan rakt ut från Badholmen på Fjällbacka.

Jag har seglat förbi Lilla Köttö många gånger, på väg upp eller ner i Bohuslän. Jag har aldrig tänkt särskilt mycket på fyren. Tre öar bortom månadens GP-fyr ligger Dannholmen, Ingrid Bergmans egen ö i sundet mot Lökholmen med statyn av fredsduvan framför huset. Den ön tänker jag ofta på.

ANNONS

Men nu står vi ju åttio meter upp, med Kungsklyftan precis under tårna. Till sist hittar vi fyren på Lilla Köttö till höger i bild. Den ser ut som ett vitt häftstift mot det ljusgrå berget. Fyrplatsen byggdes i början av 1900-talet och fick sitt automatiska AGA-ljus signerat fyrsnillet Gustaf Dalén efter tio år i drift med rovolja och tungt slit för fyrvaktarna.

Det kostar på att ta sig upp på Vetteberget idag. Vi tog vägen genom steniga Kungsklyftan med sina hängande block och lugubra stämning. Trätrappan som vindlar upp längs bergskanten ger mig lite Kebnekajsekänsla. Västkustvindarna river i skägget på skeppshunden, min mörkblå keps är på väg att göra sällskap med en kaja ut mot havet.

Den ser ut som ett vitt häftstift mot det ljusgrå berget.

Vägen ner kräver stadigt tag om den blanknötta handledaren på trappan. Ett steg i taget, försiktigt. Väl nere ser vi ett av Fjällbackas äldsta hus, Lotshuset, strategiskt placerat på toppen av backkrönet. Det här ett hus med historia. Det sattes upp på Väderöarna någon gång i slutet av 1700-talet och hamnade i Fjällbacka runt 1850 via en tillfällig placering på Bringebärsholmen utanför Fjällbacka.

Det var konstruktionen som gjorde det enkelt att flytta gamla hus med timmerstomme. Timret var fästat med dymlingar, träpluggar, som var lätta att slå ut. Timret märktes upp, lastades i båten. Sen flyttade du till nästa plats med ditt hus.

ANNONS

När man renoverade lotshuset på 1980-talet såg man att huset var tätat med gamla tidningar. Jag bytte fasaden på gaveln på vårt hus på en ö i mellersta Bohuslän en gång och såg blåstång intryckt mellan stockarna; tång och tidning, så försökte man hålla draget borta i Bohuslän.

Det var en dramatisk händelse som gjorde att lotshuset flyttades från Storön på Väderöarna till Fjällbacka, och allt fanns återgivet i en informationsskylt på husgaveln. Det här gillar jag. Små snygga skyltar som öppnar upp perspektivet, definierar historien, tar dig längre än burgare och glass.

Folk i Fjällbacka flyter fram längs hamngatan i alla riktningar, i sommarens alla färger, när vi kommer ner från lotsbacken. Mitt emot Sjöräddningsstationen ligger en vässing, en ljuvlig liten kosterbåt, halvdäckad med peke och gaffelrigg. Bordläggningen verkar vara enepinnad, små tränaglar fästade med en kil på insidan håller borden på plats.

- Pinnen är stark, förklarade en gång mästerbyggaren Roland Persson för mig. Den håller utan vidare i hundra år och fiskaren vill alltid ha pinnat!

Fjällbackabåten är en tidskapsel, den här typen av små, låga båtar användes till allt möjligt förr det kustnära sjölivet. Men den ser ju nästan ny ut. Fernissan ligger blank mot vattnet, kontrasten mot alla stora segelbåtar längre in i hamnen under granitkyrkan är mycket speciell.

ANNONS

En kräftklo ligger kvar på granitkajen framför kosterbåten.

Tempot ökar i Fjällbacka ju närmare hamnplan vi kommer. En dam i norskskyltad, byrålåg sportbil backar upp mot borden utanför restaurang Bryggan. Gasar runt, dammar iväg längs Södra Hamngatan så sjaletten står som en Grace Kellystrut mot baksätet.

Bilen ser ut som, tja, kanske en Ferrari Spider? Och färgen påminner starkt om nyansen på ett läppstift som Mary Quant lanserade i London på 1960-talet. Läppstiftet minns jag från ett underbart minnesprogram om Swinging London, signerat Michael Caine, som TV visade nyss. Alla var med: Mick Jagger, Twiggy, John Lennon, The Who…

Vinden sveper upp oss mot kyrkan, det stora sjömärket du alltid ser från sjön. Framför kyrkan står skulpturen ”Pålarne”, omsluten av några blankslipade granitbänkar i en halvcirkel.

Den fascinerande skulpturen är ett samarbete mellan konstnärerna Pål Svensson och Arne Isacsson. Det är sex granitkuber. Det är armerat glas med olika motiv. Kuberna är placerade med några graders förskjutning. Det blir en rörelse, något startar, sätter fart på tankarna.

Och genom glaset anar jag fyren på Lilla Köttö där ute, världens sista AGA-fyr som gick i över åttio år nästan utan tillsyn. Gustaf Daléns evighetsmaskin, en av de stora svenska uppfinningarna som binder ihop berättelsen om Fjällbacka och världen.

ANNONS

Missa inget från GP Världens gång!

Nu kan du få alla kåserier och skämtteckningar som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Världens gång. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS