Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Putin kallbadar 2018.  Bild: Alexei Druzhinin
Putin kallbadar 2018. Bild: Alexei Druzhinin

Tyko: Jag vet vad Putin lider av

Det är åtminstone min teori.

Det här är ett kåseri. Eventuella ställningstaganden är skribentens egna.

Nu jädrar händer det saker i naturen. Vi är inne i blomexplosionen. Nässpraystider för en del.

Så här mellan skål och hägg kan jag berätta att jag för några veckor sedan hindrade en fågelhäckning.

Orsaken var att den påbörjades alldeles utanför vårt sovrumsfönster. Och att det var skator.

De hade lagt grunden högst upp i plommonträdet. Min första tanke var att genast plocka bort den. Men tvekade lite för det är ändå fascinerande att följa ett bygge, från första kvist så att säga.

Skatbon ser ut som rena… ja skatbon. Men de är väldigt funktionella. Hur som helst bestämde jag mig ändå för att plocka fram stegen. Med ett kvastskaft puttade jag väck de mödosamt ihopfogade kvistarna.

Sedan var det bara att skrämma bort dem några gånger. Vi satte en skyltdocketorso i fönstret vilket fungerade.

Nu väntar vi på inflyttning i holken under skatboförsöket. Där får det gärna komma några hyresgäster. Spekulanter saknas inte. Blåmesen och pilfinken har varit där och smygtittat. Och nyss såg jag flugsnapparen.

Men ingen har bestämt sig. Det kanske är lite stökigt i holken, den är inte rengjord på länge (läs: aldrig).

Jag kanske får holkhälsomyndigheten på mig. Var det inte där Tegnell fick nytt jobb?

Det har ju varit en tämligen solig vår men nordanvinden har envisats med kalla kårar. Det står i väderapparna 12 grader men ”upplevs som 4”.

Att mäta kyleffekten av vinden är inget nytt. Redan på 70-talet fanns det en svensk meteorolog som lanserade Nilsson-termometern.

Jag initierade en införskaffning av en sådan termometer som sattes upp på GP:s tak på Polhemsplatsen. Sedan hade vi en Nilsson-temperatur i väderspalten varje dag. Tyckte det var lämplig just i Göteborg där vinden alltid spelar en stor roll i den upplevda temperaturen.

Vindstyrkan idag är fem sekundmeter, upplevs som fjorton av den som har kammat över flinten.

Efter ett tag blåste dock Nilsson-termometern bort och den föll i glömska.

Idag vill man ju mäta allting. Det kan verka enkelt men ofta är det andra icke mätbara variabler att ta hänsyn till.

Opinionsmätningar till exempel. ”60 procent vill inte att Sverige ska gå med i Nato, upplevs som 20” (av massmediebevakningen att döma).

Vindstyrkan idag är fem sekundmeter, upplevs som fjorton av den som har kammat över flinten.

Tre procent skulle idag rösta på Liberalerna, upplevs som tjugo procent (med tanke på hur mycket utrymme det försvinnande lilla partiet får i massmedierna).

Räntan har höjts med 0,25 procent, upplevs som 25 procent av tidningarna som larmar om stora kostnadsökningar för bolån.

Många elever får medelbetyg, upplevs av föräldrarna som trakasserier från läraren.

Våren har i alla fall kommit. Även om den förmörkas av händelserna i Ukraina. Striden där står inte mellan dem som pratar ryska eller ukrainska. Den står mellan dem som vill leva i en demokrati och dem som nöjer sig med en lille-tsar.

Det spekuleras kring vilken sjukdom Putin lider av. Jag tror att han lider av en sjukdom ”speziaal”: naveltrång. En död moder som skäms för sitt barn kan ibland straffa det med denna mycket plågsamma och obotliga åkomma.

Det är åtminstone min teori. Den kanske bara är sann till tio procent – men upplevs som hundra procent när man tänker efter.

Tallyho!

Missa inget från GP Världens gång!

Nu kan du få alla kåserier och skämtteckningar som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Världens gång. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.