Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Vilken dos får du?  Bild: Niclas Jonasson
Vilken dos får du? Bild: Niclas Jonasson

Tyko: I väntan på Godotvaccinet

Man är trött på sig själv och man är trött på att vänta.

Det här är ett kåseri. Eventuella ställningstaganden är skribentens egna.

Det senaste året har varit en enda lång väntan. Jag trodde det var vaccinet vi väntat på men det tycks ha varit Godot – en som aldrig dyker upp.

Det påminner till en del om politiken. Moderaterna försöker hålla ut till nästa val för att då bli räddade av Sverigedemokraterna.

Det där Godot-vaccinet från Astra Zeneca till exempel. Det har visserligen dykt upp ibland men sedan tas det bort ett tag, för att åter dyka upp någon vecka.

”Nej det kan vi inte använda längre, jo nu går det bra igen, nej vänta tyvärr måste vi stoppa det, men bara tillfälligt sedan kanske det kommer tillbaka - en stund…”

Så låter det och argumenten är olika varje gång. Men det tyngsta argumentet för att stoppa det, åtminstone för oss gamlingar, hör man aldrig. Nämligen att det ger ett betydligt sämre skydd än de andra två.

Man är trött nu på att höra sig själv säga ”vi får hålla ut fram till att sprutan kommer och räddar oss”. Det är ett evigt tjöt om dessa vacciner.

Det påminner till en del om politiken. Moderaterna försöker hålla ut till nästa val för att då bli räddade av Sverigedemokraterna.

Men SD-vaccinet har i nuläget en opålitlig levereras och det medför dessutom vissa biverkningar, huvudvärk och blodstörtning.

Det senaste utspelet från SD om vad de tycker om islam har medfört en lockdown hos moderatledaren. Han stängde ner hörseln helt enkelt.

Demonstrationerna i Stockholm härom veckan handlade om landets nedstängning. Det var en brokig samling som visade upp plakat med de mest skilda budskap. Somliga ville försvara yttrandefriheten genom att förbjuda munskydd. Andra menade att Dagens dikt förmedlar hemliga meddelanden från USA och att det svenska kungahuset är styrt av majblommekommittén.

I dessa VV-tider (vaccinväntan) måste man karantäntrösta sig. Genom att äta och dricka till exempel. Facket i soptunnan för ”färgat glas” fylls oroväckande snabbt.

Nyligen gjorde jag ett långkok med bogkött. Ställde ut grytan på altanen över natten.

Men så kom jag på att det i våra kvarter finns en stadsgrävling som bökar i vår trädgård på natten. Den gräver stora hål i gräsmattan och äter upp fågelmaten.

Vi har försökt få den att tänka igenom om det verkligen är nödvändigt att besöka vår trädgård varje natt. Vi rekommenderar den att undvika onödiga förflyttningar. Men inget hjälper.

Nu tänkte jag att den säkert kunde sniffa upp min gryta. Hämtade därför en resväska som jag la ner grytan i.

Det blev alltså en väl- och väsklagrad köttgryta.

Till den serverades en Pomerol från 2007 som legat till sig i källaren i fjorton år. Förväntningarna var stora efter en längre tid med 79-kronorsviner.

Men det blev en besvikelse. Ingen efterklang alls, inte ens någon arom från stall eller murkna ekstubbar. Pomerol borde stoppas tillfälligt av Folkhälsomyndigheten.

Fast makan och jag brydde oss inte så mycket, ”det spelar väl ingen Pomeroll”, sa vi och skålade ändå.

Den väsklagrade grävlinggrytan smakade däremot utmärkt.

Tallyho!

Missa inget från GP Världens gång!

Nu kan du få alla kåserier och skämtteckningar som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Världens gång. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.