Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Snart börjar det igen Bild: SVT
Snart börjar det igen Bild: SVT

Tyko: Håll ut! Håll ut! HÅLL-UT!!!

Tyko klagar inte - men noterar att en viktig ingrediens till baket är jästnoterad.

Det här är ett kåseri. Eventuella ställningstaganden är skribentens egna.

Man har hamnat på isoleringen. I fängelset är det inte särskilt angenämt. Men hemma går det an.

Jag har alltid varit en hemma-människa. Eller en tråkig hemmasittartyp, om ni så vill.

Man ska inte klaga, vi har det ganska bra, frånsett allt elände med en värld som stannat. Vi har en trädgård, vi har cyklar, vi har en bil, det finns vidsträckta skogsområden.

Vi har hemkört (och då menar jag inte dunkar i källaren). Vi får maten hemkörd, även om en viktig ingrediens till baket var jästnoterad.

Man måste ha lite framförhållning för hemkörningstiderna ligger flera dagar framåt. Det är som förr i tiden när vi var fattiga studenter. Då kunde sista veckan innan studielånet kom vara mager och skalkaktig. Men sedan kunde man gå och köpa ost och annan lyxmat. Det var en euforisk känsla.

Somliga riskgruppsmänniskor får nu helt andra känslor. Lappsjukan breder ut sig, en stark längtan efter sociala kontakter. Skype i all ära men fysiska möten kan det inte ersätta.

Man lever ändå ett slags eremitliv för allas bästa. Fast det gör långt ifrån alla. I lokaltidningen ser jag en gruppbild på trettio personer som träffats för att bilda någon slags coronagrupp.

På radion mal de på med förmaningarna. Man ska hålla armlängds avstånd (om det handlat om en kräksjuka hade det varit tarmlängds avstånd – ursäkta gammalt skämt men återvinning ligger i tiden).

Och de tjatar om tandsprit. Har inte begripit varför man ska skölja munnen. Är det inte bättre att tvätta händerna?

Förbuden är få, maningarna fler. Svenskar är tydligen ett lydigt folk. Kanske skulle lagarna ses över och luta sig mer mot det personliga ansvaret: ”onödig fortkörning undanbedes” eller ”ni bör ta er en funderare på om det är så lämpligt att göra inbrott i villor”.

Man lever ändå ett slags eremitliv för allas bästa. Fast det gör långt ifrån alla. I lokaltidningen ser jag en gruppbild på trettio personer som träffats för att bilda någon slags coronagrupp. På nästa uppslag finns en bild på folk som trängs utanför en lågprisbutik som premiäröppnat. Det hela avslutas med två gubbar på sportsidorna som tar ett rejält handslag.

Någon inflytelserik person från näringslivet efterlyste ett slutdatum för viruseländet. Hon stod inte ut med att allt stod stilla.

Men ingen kan naturligtvis säga ett slutdatum, förutom Donald Trump som tycker att det får vara nog när vi nått fram till påsken. Då ska alla kyrkor fyllas - och han menar inte med kistor.

Nu börjar Svt sända repriser hela dagarna för att underhålla stugsittare och soffliggare. Sommartablån är redan här. Hade det inte räckt med den klassiska skylten ”Tillfälligt avbrott”.

Men en ofta visad repris borde de sända: Bo Holmströms desperata uppmaning utanför den ockuperade Västtyska ambassaden 1975.

Nu i dubbad version: ”Håll ut! Håll ut! HÅLL-UT!!!”

Tallyho!