”Buzz” Aldrin på månen. Bilden togs med en göteborgsk Hasselbladkamera.
”Buzz” Aldrin på månen. Bilden togs med en göteborgsk Hasselbladkamera. Bild: Nasa

Galningarna har börjat ringa igen

Han ringer och säger att kineserna spionerar på oss genom mobiltelefonerna.

Det här är ett kåseri. Eventuella ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Galningarna har börjat ringa till Världens gång-redaktionen igen. Kan det ha att göra med dagsljusets återkomst? Under loppet av fem timmar (inklusive lunchavbrott) fick jag tre av dem i telefon.

En trodde inte på månlandningen. En trodde inte på vaccin. Och så har Johansson ringt igen. Det var fint. Jag återkommer snart till Johansson.

Under mina drygt tjugo år på Världens gång-redaktionen har vi några gånger försökt att göra kåserier av de här samtalen – framför allt när det gäller astrologi. Det mest ambitiösa försöket var en kåsör som försökte att upprätta horoskop baserat på spårvagnarnas positioner under några göteborgares födelseögonblick: ”Femman står i ascendenten av Kaggeledstorget.”

ANNONS

Men det enda som hände var att människor började ringa till Världens gång-redaktionens telefonsvarare och berätta anekdoter om spårvagnar.

Mannen som i fredags ringde och meddelade att månlandningen inte hade ägt rum talade utan avbrott i tjugo minuter. Det var mycket komplicerat. Det var nåt med flaggor som inte kunde vaja och stjärnor som inte syntes i bakgrunden. Och radiosignaler och slowmotion-bilder. Jag minns inte riktigt.

Det förefaller vara oerhört mycket enklare att skicka en raket till månen än att låtsas att man har gjort det.

Frågan påminner lite om historien med de där unga männen som häromåret ertappades med att ha fuskat på körkortsutbildningens teoriprov. De betalade 20 000 kronor för att bära en riskornsstor radiomottagare i örat. I glasögonen satt en kamera som filmade provfrågorna. I en skåpbil utanför provskrivningslokalen satt en trafikkunnig kumpan och tog emot bilderna och läste med gravlik röst upp svaren i radiomottagaren.

Det låter enklare att inte fuska. Framför allt om man efter att man har fått körkortet har planerat att verkligen köra bil.

Och så ringde alltså Johansson igen, på fredagseftermiddagen. Äntligen. Det var säkert fem år sedan senast.

Johansson är man med tutande andhämtning från Frillesås. Han heter egentligen inte Johansson och bor egentligen inte i Frillesås. Men tutar i hans hals gör det. Han måtte ha somnat på sin post i några år. Han brukade ringa och berätta att flygplanens kondensstrimmor på himlen i själva verket var lugnande mediciner som staten fällde över oss för att vi inte skulle vara bråkiga och oppositionella.

ANNONS

Han har inte hört av sig på flera år.

Men häromdagen ringde alltså Johansson igen. Han har nu kommit en oerhörd hemlighet på spåren. Han framhåller att kineserna spanar på oss genom spionprogram i mobiltelefonerna.

Johansson är alltså en kuriös form av konspirationsteoretiker.

Ty alla människor vet ju att kineserna spanar på oss. Men Johansson i Frillesås är ensam om att anse detta vara en stor och oerhörd hemlighet.

En av de gamla galningarna saknar jag verkligen. Det är fru Göransson från Kungälv.

Hon brukade prata om homeopati, elallergi och astrologi. Och lite om spöken. Alla våra konversationer utvecklades på samma sätt. Efter en stund frågade hon mig om mitt stjärntecken. Jag svarade stolt att jag var vattuman. Hon frågade om jag visste vad som var typiskt för en vattuman. Jag svarade: Jajjamen, jag besitter vattumannens mest utmärkande drag. Och detta utmärkande drag är att en äkta vattuman inte tror på horoskop. Då brukade fru Göransson bli arg. Ibland lade hon på luren. Ibland började hon istället tala om spöken. Hon ansåg också att Göteborgs-Posten sände radiovågor in i hennes hem. Av detta skäl bar hon stålhjälm inomhus. Jag saknar henne. Det var längesedan.

Missa inget från GP Världens gång!

Nu kan du få alla kåserier och skämtteckningar som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Världens gång. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS