Fyrmästaren sov på en bomb

Månadens GP-fyr mars 2023: Marstrand.

Det här är ett kåseri. Eventuella ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Kaptenernas franska omelett på fyren med Bohusläns lyxigaste läge

Det är vårmånaden mars när vintersagan gör oväntad comeback i Bohuslän. Snöstormen vräker in över fyren Galgbergsudden på Mollösund, dånar fram mellan Kråksundsgaps båda fyrar och sveper in Sollids fyrfundament i en allt tätare vit kappa.

Jag ser knappt det knappt från mitt fönster längre, tornet som om sommaren stod i ett förklarat ljus när ett fyraårigt barnbarn bestämt förklarade för mig:

– Farfar, sa han, det är Sommarskuggans sommarborg och man kan vinka när man åker förbi. På vintern bor hon i en annan borg och där är det snö alltid.

ANNONS

Snön tornar vildsint upp sig på vår smala grusväg. Vattnet har frusit i huset. 50-talets vintrar på repeat. Men mina tankar fladdrar iväg till sommaren nu. Iväg till Marstrand och de här härliga sensommardagarna när världens vackraste tolvor kappades på fjorden.

När vi var på väg hem igen från bevakningen av seglingarna om Pelle Petterson Trophy såg vi fyren i Marstrands norra inlopp i ett flödande solljus. Fyren står med tårna i vattnet, några meter från fyrmästarbostället på udden som sticker ut som en pekande hand mot havet. På äldre kartor heter platsen som ligger mellan Käften och Nyckeln på Koön helt enkelt ”Björketångsudden”. Det har jag aldrig hört någon säga. ”Malepert” är mer gångbart och här står den alltså, GP:s fyr i vårmånaden mars.

När fyren ute på Hamneskär var klar behövdes en ledfyr för insegling över fjorden och Malepert var det naturliga valet. Lösningen blev som ofta i Bohuslän ett kombinerat fyr- och bostadshus med stående plank i rött, allt uppspikat 1868. Det var snickare från Östra Ämtervik någon mil utanför Sunne i Värmland som satte upp huset och dasset intill.

Värmländska snickare var efterfrågade. Skickliga yrkesmän. Självklart. Dessutom grannar med Selma Lagerlöf och ”lika fulla av skrönor och paschaser som Gustaf Fröding och Selma själv” som Evert Taube skriver i en underbar liten berättelse som utspelar sig i Marstrand just på fyrmästarbostället.

ANNONS

Fyrlyktan på Malepert hade en linsapparat av femte ordningen och monterades i huset på hörnet ut mot Marstrandsfjorden. En praktisk, kompakt fyr blev det där fyrlykta och fyrvaktare delade på rumsytan.

Fyren lyste ett tag på rovolja. Men kanske för svagt och runt sekelskiftet laddades fyren i huset på Malepert med acetylengas. En hundrakilos gaspatron, på plats nästan vid fyrvaktarens huvudkudde. Kändes nog väl riskabelt och några år senare byggdes en åttkantig fyrkur av järn med AGA-ljus på ett betongfundament precis intill stugväggen istället. Den fyren skötte väl sig nästan helt själv. Fyrvaktarna fick flytta ut. Huset såldes 1914 och har sen dess haft berömda ägare. Många ville ju gärna bo på den gamla fyrplatsen med Bohuskusten kanske lyxigaste läge där man kan detaljstudera trafiken in och ut till Marstrand. Där man till exempel kan ställa sig upp och vinka när ”Bohuslän” ångar förbi och blåser i västkustens vackraste vissla.

Det kan vara potatis, oliver, sillfiléer och ”äkta porter på recept” på durken vid nollspantet på snipan ”Najaden” längst in i Smögens hamn vid Smyghålet.

På sjökortet heter fyren helt enkelt ”Marstrand”. En del säger kanske ”Lyktan” och jag kan inte segla förbi fyren utan att tänka på den där Taubeberättelsen som utspelas här när författaren är bara åtta år gammal; men han minns ju allt.

Berättelsen handlar om mötet mellan två gamla kompisar. Och om den ”aktningsvärda kaptensfödan” som bäst intas på en fyr. Om sjömansgrytan, om den flamberade franska omeletten, vitlingen, kaviarsmörgåsarna, det hembakta brödet, ansjovisen, det hemkärnade smöret, genevern, bordeauxvinet och tutingen.

ANNONS

Taube har ett passionerat förhållande till mat, speciellt då ombord på någon av sina små båtar där det verkar smaka allra bäst. Det kan vara pannbiff med lök serverad om styrbord på sittbänken i Folkbåten ”Vi” utanför Sandhamn. Det kan vara hemkärnat smör, kaffe, fläsk och hembakat bröd ombord på kostern ”Monsunen”, precis inköpt ”för femhundra cash” och nu på väg över Stigfjorden genom marsisen. Det kan vara potatis, oliver, sillfiléer och ”äkta porter på recept” på durken vid nollspantet på snipan ”Najaden” längst in i Smögens hamn vid Smyghålet. Eller den berömda Monsunsoppan som puttrar i skansen vid Vrakevik som får en grevinna att utbrista: Jag älskar dig! Härliga soppa!

Kanske grundades intresset för mat på något sätt vid Evert Taubes besök på fyren i Marstrands norra inlopp tillsammans med pappa Gunnar? Jag vill gärna tro det. Det bör ha varit runt 1898. Carl Gunnar Taube var latinstudenten på Hvitfeldtska som gick till sjöss för om masten, blev fyrmästare på Klövskär, fyrmästare på Vinga och inspektör för båkar och ledfyrar i södra lotsdistriktet.

– Varför skulle en fyrmästare inte prata latin? fräste han när någon undrade om hans bildningsgång inte var lite väl avancerad för fyrjobbet.

Fyrinspektionen skedde med ”en snällseglande 22 fots koster, byggd på Kongsvik”. Gränsen för distriktet gick vid Marstrand och fyren på Malepert var ändstationen. Här var en av pappa Gunnars goda vänner fyrmästare. Han hette Pettersson, var sjökapten han med, och kallades allmänt för ”Petterson på Lyktan”.

ANNONS

Kapten Pettersson var ”rund som månen”, kapten Taube liknade en ”en spansk hidalgo med nyklippt skägg”. De säger ”Kapten” till varandra hela tiden när de inspekterar fyrens vinkällare, när de går loss på sjömansgrytan på oxkött, portugisisk lök, på bordeauxvinet, osten, druvorna, tutingen.

Det är gott att sitta till bords med Taube.

Och utanför tilltar snöstormen. Nu ser jag knappt Sommarskuggans sommarborg. Men det är ju vårmånaden mars. Snart syns den väl igen. Snön smälter bort. Varma vindar på ingång.

Missa inget från GP Världens gång!

Nu kan du få alla kåserier och skämtteckningar som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Världens gång. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS