Fyrmästare Olsson hade världens obekvämaste väg till jobbet

Månadens GP-fyr i maj 2023: Carlsten.

Det här är ett kåseri. Eventuella ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

”Måsart” heter måsen som sitter på balkongräcket i huset på Malepert. I fonden mjukar det skarpa solljuset upp centraltornets stränga profil på Marstrands fästning tvärs över sundet.

Vi är alltså på besök hos segelmakaren Rolf Erneborn, båt- och fyrexpert i Marstrands Hembygdsförening. Ett skotblock med hundsfott ligger på fönsterbrädan, tavlor och bilder med marina motiv på väggarna. I ett hörn står Gustaf Daléns klippapparat och solventil som gav AGA-ljuset och en världssuccé. Det här är helt enkelt ett fantastiskt ställe.

Segelmakaren tar ner en liten akvarell från väggen som visar Karl XIV Johans besök på Marstrand målad av en tullchef från Göteborg.

ANNONS

– Det var 1837 som kungen kom på besök till Marstrand och då hade man byggt en obelisk en bit från kajen. På frisen stod sex vitklädda jungfrur och kungen blev så imponerad av uppställningen att han gav alla en kunglig medalj, en medalj som han egentligen skulle ha delat ut på en jordbruksmässa i Uddevalla.

Kunglig medalj till sex jungfrur på Marstrand i stället för till bönder i Uddevalla! Akvarellen är ju helt underbar, men esset i samlingarna är förstås ritningen på Carlstens fyr, inramad och glasad i stort format.

Fyren på Carlstens fästning är GP:s fyr i månaden maj. En historisk fyr på taket till centraltornet, nästan hundra meter över havet. En placering som gav fyrmästaren värsta vägen till jobbet.

Fyrmästarens arbetsbeskrivning hör till de svettigare. Bohuskännaren Claes Krantz skriver: ”Denna ensliga och högt belägna lilla glasbur blev nu fyrmästare Olssons arbetsplats i över tjugo år framåt. Man kan inte säga att det låg bekvämt för honom. Han hade att passera inte blott de branta backarna upp från staden utan också de mer än tvåhundra stegen inom fästningen och det fick han göra åtminstone två gånger upp och två gånger ned varje dygn.”

När fyren på Carlstens fästning släcktes 31 oktober 1868 tändes samtidigt fyren Pater Noster ute på Hamneskär och hamnfyren i Marstrands inlopp. Här på fyren som alla kallar Lyktan fick fyrmästare Olsson från Carlsten nytt jobb direkt. Kunde andas ut. Slapp de tvåhundra stegen upp genom tornet, slapp se fästningsfångarnas omänskliga slit med fotboja och hacka. Fick en liten fin roddtur till jobbet istället från bostaden på Marstrandsön.

ANNONS

Vårt återbesök på Marstrand den här ljuva majdagen hänger ihop med Lyktan, GP:s månadsfyr i mars. Den gången skrev jag mest om Evert Taubes minne av ett hejdundrande kaptenskalas på fyren tillsammans med pappa Gunnar och hans kompis ”Pettersson på Lyktan”.

Taubes frustande lyckliga barndomsminne uppskattades av många läsare. Rader av mejl flöt in. Ett kom från VG-läsaren Anders Åberg. Anders skriver ”som gammal göteborgare utflyttad till Småland längtar jag intensivt till Västkusten när jag läser det här. Hade man kunnat lägga ljud till artikeln så hade jag gärna lagt Inbjudan till Bohuslän med Sven-Bertil.”

Göran Kristensson, Hembygdsföreningens ordförande i Marstrand, mejlar också. Och han öppnar fönstret till något helt nytt, till minan på Lyktan.

– Lyktan är nog världens enda minsprängda fyr hävdar vi i Hembygdsföreningen, i alla fall tills någon visar att vi har fel. Men kom ut hit till Marstrand så berättar jag mer. Så får ni träffa Rolf med, han vet allt om båtar och fyrar härute.

Vi var lite tidiga till huset på Malepert, men nu kommer ju Göran Kristensson hit också, direkt från Marstrandsön. Med sig har han en artikel från Göteborgs Handels- och Sjöfarts-Tidning som beskriver minsprängningen i detalj. Allt händer 25 januari 1923; det är en ruggig läsning.

ANNONS

En mina har strandat några meter från fyren. Den exploderar, slår hål på fyrkuren, trycker in gaveln på fyrmästarhuset, spränger rutorna ”samt även på badhuset och ett flertal hus på Norra Strandpromenaden.”

”Att man tillverkade acetylen i källaren har vi lite svårt att tro på ...”

Lotsverket hade sålt huset några år tidigare när den runda fyren byggdes några meter utanför huset, men ”befintliga gasverk och lösa inventarier” ingick inte i köpet. Nu bodde en elektriker med familj i huset. Mannen var inte hemma men väl hans hustru och lilla dotter ”som fått ett så olyckligt uppvaknande att de svimmat av förskräckelse”.

– Men Rolf har ju båten i sjön, säger ordförande Kristensson, så vi åker väl ut så ni får se Lyktan och var minan drev in på riktigt nära håll.

Där ligger ”Monami”, segelmakarens välhållna snipa. Den trecylindriga Volvodieseln spinner som en Cheshirekatt när vi tar oss ut på vattnet. Det är full fart på sjön. Akter om oss kommer Kryssarklubbens kutter ”Atlantica” och den röda lotsbåten. På väg in rader av moderna båtar och en glänsande träsnipa med signatur från Lilla Kålviks Båtbyggeri, varvet som bygger båtar i världsklass.

– Här precis vid fyren drev minan in. Det märkliga är, vet du, att jag faktiskt är släkt på lite håll med den där lilla flickan som låg och sov på Lyktan när minan small av. Min svåger Bertil Nicander var kusin med Sonja, flickan som överlevde minsprängningen.

ANNONS

Öppna källor på nätet säger att Lyktan fick ett acetylengasverk monterat i källaren på huset och att fyren år 1900 blev Sveriges första acetylendrivna fyr.

– Att man tillverkade acetylen i källaren har vi lite svårt att tro på, säger Kristensson. Det var nog snarare karbid, annars hade det ju varit helt livsfarligt.

Ett gasverk i källaren alltså, hur det nu såg ut. Fyrmästaren sov på en bomb. Och Marstrandsbornas älskade fyr hade säkert flugit i luften om gasverket funnits kvar i källaren när minan exploderade.

Men fyrmästarhuset kunde också ha lämnat Marstrand på ett helt annat sätt.

Hittills okända dokument från Sjöfartsverket visar att en person från Grundsund lagt ett bud på stället 11 juni 1918. Han hette Tor Beijer och han erbjöd Lotsverket 4 000 riksdaler för hus, uthus, stenfot och allt. Hans listiga plan var att riva kåken och sätta upp den på annan plats, förmodligen på Grundsund.

Marstrands stad, som legat och sovit i frågan om Lyktan i åratal, vaknar plötsligt till och Drätselkammaren bjuder 4 200. Budgivningsdrama. Lotsverket antar till sist budet från Drätselkammaren.

Lyktan är räddad.

Missa inget från GP Världens gång!

Nu kan du få alla kåserier och skämtteckningar som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Världens gång. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS