Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Karin Flodhammar
Bild: Karin Flodhammar

Floka : Floka: Tre strumpor på fyra dagar

VG:s kåsör anar en lätt oroande kompetens i vänkretsen.

Det här är ett kåseri. Eventuella ställningstaganden är skribentens egna.

Detta kommer att handla om tre strumpor. Jag har den senaste tiden kastat mig mellan de allra minsta frågorna (getingar i örat, kålhuvuden) och de ockulta (röster från rymden uppsnappade på rullbandspelare). Däremellan har jag skänkt er några husmorstips från 50-talet. För att undkomma mig själv och dessa småttigheter, eller om man så vill storheter, reste jag förra helgen på retreat i fyra dagar. Utmärkt för en pratkvarn som undertecknad. Dock smyg-smsade jag på mitt rum, och Facebookade skall tilläggas. Antagligen förtog detta effekten av retreaten till viss del, å andra sidan sprang andra ämnen upp ur tystnaden, tyvärr ännu mindre än ovan nämnda. Jag upptäckte nämligen att jag bara tagit med mig tre strumpor.

Detta lade jag ut på Facebook. Frågor av det här slaget har en enorm genomslagskraft. Långt större än en bild på en gran eller en häst, som får noll gilla. Strumpinlägget drog snabbt igång bortåt 40 kommentarer. Jag lade fram problemet så här: "Det visar sig att jag har med mig 3 (tre) svarta strumpor till min kurs som varar 4 dagar. Ska jag låtsas som ingenting och bara ta på mig de två som ligger närmast? Eller införa något slags system där jag döper strumporna till A, B och C för att inte överanvända någon? A+B dag 1, A+C dag 2 osv. Litet problem som jag skrattar väldigt mycket åt i min ensamhet på rummet. Hur skulle ni gjort?"

Någon svarar snabbt:

"Finns det inga affärer? Eller kan du fråga om nån har för många strumpor med sig... "

Jag svarar att det inte finns några affärer. Retreatgården ligger flera mil från närmsta samhälle. Poängen är avskildhet. Nästa förslag liknar mitt eget, en slags skridande matematik, men med det fiffiga tillägget vrängd strumpa. "Första dan, socka 1 och 2, andra dan, socka 2 avig och socka 3, tredje dan köpa nya, och fjärde dan barfota." Jag svarar att det tyder på viss erfarenhet av ämnet, sedan blir det stopp på den kontakten ett tag. Och varför inte köpa 2 par sockor? Men barfota hade varit lätt att vara, eftersom det överallt ligger virkade tofflor i korgar som man kan låna. De ser ut att vara från 1972 eller 1969 allihop. Raka stycken hopsydda till snibbar i häl och tå och i starka färger: orange och turkos. Lila, solgult och grått. Hallonrött och brunt. En orgie i restgarner.

Näste man skriver: "Tvätta sockorna samtidigt som du tvättar håret. Schampo fungerar fint." Det måste se väldigt fånigt ut, svarar jag. Tycker det verkar vara lite långt avstånd mellan fötterna och huvudet, eller ska man gnida runt sockorna i håret? Man kan kosta på sig att missförstå lite på Facebook bara för att vara lite syrlig.

Jag föreslår istället att man har strumporna på sig medan man duschar och stampar runt lite, något jag faktiskt prövat på utlandssemestrar, särskilt om man skrapar mot golvbrunnen. Sista förslaget lyder: "Tvätta en strumpa i handfatet varje dag." Mycket tvätt för en liten strumpa men bra som meditation, tänker jag. Detta skriver jag också. Det är ju en slags meditation att vara på retreat. Gå in i sig själv, göra en sak i taget som att tvätta en strumpa. Doppa den långsamt. Se smutsen rinna bort, återfå renheten. Hitta tystnaden inom sig själv. Men, är det så här det ser ut i mitt inre? Ve och fasa.