Skriv rätt.
Skriv rätt. Bild: Cissi Welin

Förr lärde vi oss saker i skolan

Nuförtiden kan ungdomarna inte ens stava till ”parralell”.

Det här är ett kåseri. Eventuella ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Problemen med vår skola verkar vara tidlöst svåra. Vad gör de till exempel i dagens skola? Man undrar. De verkar sitta med datorer hela dagarna och ta reda på lärdomen själva. Läraren är väl någon slags IT-tekniker.

Och inga läxor. Har de ens skolbagar? Antagligen inte eftersom de även tycks sakna läroböcker.

Vi som är lite till åren har erfarenheter från en helt annan skola. För det första hade vi ett suveränt betygssystem: A, a, AB, Ba, B och BC. Sedan kunde man sätta plus och minus efter. Och fick man B? (B-fråga) så visste man att man hängde löst.

ANNONS

Vi hade tydliga ämnen. Det var matte, svenska, engelska, geografi, kemi, fysik, gymnastik, historia, biologi, slöjd, hemkunskap och Kristendom, ”Krille”.

I mellanstadiet gick vi på Gamla Centralskolan som var fallfärdig. Fröken sa åt oss att snabbt dyka ner under bänkarna om det började trilla saker från taket.

Det klagas idag på muslimska skolor som har bönestunder. Men grundskolan (med noll privata ägare) på vår tid var en rent kristen skola. Varje skoldag inleddes med morgonbön där vi fick höra bibelord och sjunga psalmer. Sedan hade vi ämnet Kristendom med Ain och Kabel, den barmhärtige sybariten, kornbrödsfrallor, bergsgetpredikan, Moses i vassen, kameler, tiggare och myrra. Vi kunde allt som ett rinnande vatten.

Vi fick också lära oss nära nog hela psalmboken utantill, be bordsbön i matbespisningen och på skolavslutningen i kyrkan var det alltid en präst som höll tal.

Lärarna var ofta stora personligheter, somliga med Caligulatendenser, andra med mer sympatiska drag.

Man hälsade artigt på alla och lyssnade, för det mesta, på vad de sa. Om någon elev bråkade fick denne stå i skamvrån eller blev utkörd i korridoren.

Läraren kunde också skriva en anmärkning som skulle lämnas tillbaka påskriven av en målsman dagen därpå. De som var smarta förfalskade namnteckningen redan från första anmärkningen.

I värsta fall kunde man få C i ordning och uppförande. Och kanske hamna i hjälpklass.

Själv fick jag C i nian. En klasskompis och jag saboterade en hel friluftsdag med orientering utanför stan. Vi stod vid ett vägskäl och dirigerade in de yngre eleverna på fel väg. Vi sa att samlingsplatsen blivit flyttad.

ANNONS

Det fanns åtskilliga vittnen som kunde peka ut de två vanartiga eleverna.

Ibland hade man håltimma, ibland sovmorgon. Men på lördagar hade vi kemilektion som började redan 8.10 på morgonen.

På rasterna bollade flickorna mot en vägg eller hoppade hopprep. Pojkarna retades med varandra och slogs. Fast ibland bytte man filmstjärnor: en David Nivén och en Chalton Häston mot en Birgitte Bardott.

I gymnastiksalen hoppade vi på plintar och balanserade på bommar. Ingen dusch fanns. Vi bytte om på en läktare som hade delats med en vägg. Ibland slängde någon över en strumpa till flickornas avdelning. Det var väl det busigaste som förekom. Ingen tog smygbilder med en platt kamera.

I mellanstadiet gick vi på Gamla Centralskolan som var fallfärdig. Fröken sa åt oss att snabbt dyka ner under bänkarna om det började trilla saker från taket.

Vi hade välskrivning med lutningspapper och rättstavning. Hur är det i dagens skola? Kan de ens stava till parralell? Nåja, det kunde i och för sig inte vi heller… Somliga ord är tidlöst svåra.

Tallyho!

Missa inget från GP Världens gång!

Nu kan du få alla kåserier och skämtteckningar som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Världens gång. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS