Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Utlottning av bil i Göteborg i december 1956. Vi utlottningen deltog också Göteborgs luciatrupp inklusice lussegeneralen Lasse Dahlquist.
Utlottning av bil i Göteborg i december 1956. Vi utlottningen deltog också Göteborgs luciatrupp inklusice lussegeneralen Lasse Dahlquist.

Tyko: Drömmen om den stora lotterivinsten

Det började redan med den svårt spelberoende Carl Michael Bellman.

Det här är ett kåseri. Eventuella ställningstaganden är skribentens egna.

I skrivande stund har jag precis lämnat en stryktipsrad åt spelbolaget PKM, Putte Kocks Minne.

Sandviken-Karlstad och Mirandés-Huesca? Var hittar de alla matcher? Spanska gärdesgårdsserier har man ingen koll på. Men det är antagligen det som är meningen.

Ändå tror man på storvinsten. Varje vecka. Det är en dröm som aldrig glöms.

Och den har funnits länge. Redan på 1700-talet fanns Gustav III:s Kongliga nummerlotterie och det var ingen mindre än Carl Michael Bellman som var vd med hyfsad lön. Men det var han som slutade som den störste förloraren, svårt skuldsatt. Han var nämligen spelberoende, ville bara spela på sin luta och sjunga skabrösa sånger.

Från 1938 kunde man köpa penninglotter. Dragningen sändes i radio. Minns under hela min barndom den där liksom uppfordrande kvinnliga rösten som meddelade: ”…har utfallit på lottsedel nummer…”

Det var på den tiden vi hade pålitliga samhällsinstitutioner som Svenska Penninglotteriet AB, Tipstjänst, Televerket och Vägförvaltningen i Skultorp.

Och på torget sålde de nitlotter i en tombola till förmån för orienteringsklubben eller Bilkåristerna.

Stod det inte ”nitlott” också på det där lilla papperet man rullade upp? Som för evigt nitade fast oturen i själen.

Här var det inte drömmen om storvinsten som slutade i en tvärnit, det var bara lite kaffe. Burkarna som stod på en hylla i bakgrunden hade säkert passerat bäst föredatumet sedan länge.

Man spelar live på oddset mitt under en match. Till exempel på vilken spelare som blir näste att trilla på ett krokben och hålla sig för huvudet?

En liten roman jag gav ut förra året, i genren ”humor i restaurangmiljö”, med titeln ”Ett bord med utsikt”, handlar om herr Ypsilon som plötsligt vinner en stor summa pengar på siffertips (och får äntligen råd att gå på restaurang Sofus, där han också bosätter sig).

Denna ädla tipsform ersattes 1980 av Lotto, ett rent turspel. Liksom dagens Triss. Där vinner man ibland men bara 30 eller 60 kronor. Man skrapar på ytan till drömmarna.

Varje lott har en sista försäljningsdag. Sedan släpps en ny omgång Trisslotter. Vad gör man med de osålda lotterna?

Samlas de in? Där kanske finns flera miljonvinster. Som Svenska spel behåller?

Speldjävulen är numera i tjänst dygnet runt, eller ”24-7” som en del käcka personer säger.

Man spelar live på oddset mitt under en match. Till exempel på vilken spelare som blir näste att trilla på ett krokben och hålla sig för huvudet? (”Jag vågade inte tänka på hur det gått för foten så jag höll mig om huvudet.”)

I övrigt håller jag med Ulf Lundell: ”Denna förbannade spel- och dobbel-reklam Förbjud skiten!”

Till sist. Hörde ett inslag på radion. Trodde det var ett satirprogram men det var Morgonekot.

En representant för Synskadades riksförbund var upprörd över att SJ skulle sluta med högtalarutropen på stationerna.

Studioreportern undrade varför han var upprörd.

Sedan fortsatte satiren med en snubbe från SJ som hänvisade till skyltarna.

Tallyho!

Missa inget från GP Världens gång!

Nu kan du få alla kåserier och skämtteckningar som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Världens gång. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.