Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: URBAN ANDERSSON
Bild: URBAN ANDERSSON

Tyko: Centerpartiet är bäst i världen

Deras gränslösa självförtroende är helt enkelt oslagbart.

Det här är ett kåseri. Eventuella ställningstaganden är skribentens egna.

Nu närmar sig julen med stormsteg. Efter den kommer plötsligt nyår och då är vi strax obönhörligen inne i valåret 2022. Vojne! Det kan bli ett elände.

Det började redan osa bränt i det plågsamma regeringsbildningsförsöket i riksdagen härom veckan, då varje parti glömde helheten och i stället ville positionera sig själva inför nästa års valfläsksrace.

Lyssnade på Ekots lördagsintervju med Centerpartiets vice ordförande Martin Ådahl.

Han blev hårt pressad av studioreportern om centerns agerande i budgetomröstningen där Centern i praktiken röstade bort den budget som de själva i tidigare stolta uttalanden tyckte innehöll mycket centerpolitik.

Ådahl framhöll att Centerpartiet verkligen tagit ”extraordinära steg” (konstigt nog inte stormsteg) och gjort sitt för att förhindra att SD får inflytande: ” … jag vet inte ett parti i Sveriges historia eller i Europa som har gått så långt…”

Centern är alltså bäst i hela Europas partihistoria. Det var som fan. Vilken research han måste gjort.

Varför ska politiker ta i så där? När något missförhållande avslöjas så säger politikerna att ”vi ska bli bäst i världen” på just det.

Vi har att vänta oss många ordklyverier nästa år.

Stefan Löfven lovade att Sverige skulle ha ”Sveriges bästa äldreomsorg”. Och ingen ställde frågorna: Vilket land är det nu som har världens bästa äldreomsorg? Vilka är det vi tävlar emot? Och hur mäter man i denna äldreomsorgsliga? Om vi om några år vill kontrollera att Sverige verkligen är världsbäst, vilka kriterier ska vi då jämföra?

Om en politiker inte kan svara på dessa frågor är ju löftet tomt som en valurna när vallokalen öppnar på valdagen.

Och givetvis sa Magdalena Andersson (eller Maglena som de slarvtalande politikerna säger) på S-kongressen i Göteborg nyligen att Stefan Löfven var ”världens bästa chef och ledare”. Det var som fan.

Nu är det Maglena som är chef, återstår att se om hon blir världsbäst. Hon utsågs i alla fall under en riksdag som var den rörigaste sedan den allra första, i Arboga 1435 (som för övrigt också är spårvidden på svenska järnvägar, men det hör kanske inte hit).

Vi har att vänta oss många ordklyverier nästa år. Alltså, ord som klyvs och tappar sin innebörd. Som det ständigt upprepade mantrat ”vi har varit tydliga med”. Då vet man att luddfiltret inte är rengjort.

Oroväckande då att Svenska Akademin tänker lägga ner sin ordbok, den som började på bokstaven A 1898. Nästa år ska de tydligen vara klara med Öhh… ja, det måste väl vara Ö.

Och då hade de tänkt börja från A igen och komplettera.

Det finns ju många ord som inte är med i de tidiga upplagorna. Till exempel Centerpartiet finns nog inte med, inte mittenextremist och principextremist heller.

Ja, det blir svårt att veta vilka man ska rösta på i september nästa år. Men här ska ni alla tveksamma få ett bra alternativ:

Tomten och jag har just startat ett nytt parti

där alla får sina önskningar fyllda. Jo!

Därför segervisst ropar vi:

Tallyho-HO! HO! HO!

Missa inget från GP Världens gång!

Nu kan du få alla kåserier och skämtteckningar som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Världens gång. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.