Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jazz eller intim?  Bild: Karin Flodhammar
Jazz eller intim? Bild: Karin Flodhammar

Floka: Använd morsekod när du är inlåst på din digitala arbetsplats

Tillsammans kan vi kanske knacka oss ut, men vem ska höra oss?

Det här är ett kåseri. Eventuella ställningstaganden är skribentens egna.

Man borde lära sig morse. Knacka i rören med morse-alfabetet om man blir instängd, det är så de gör i äldre deckare. …. ._ ._.. ._.. ._ betyder Hallå. Sedan tänkte jag fortsätta med ”jag är instängd” men det skulle jag inte ens orka knacka, inte finns det några å eller ä i morsealfabetet heller. HALLA JAG AR INSTANGD HAR. Nej tacka jag vet jag gamla radiovågor, sådana man vevar igång på en gammal krigstidsapparat, eller i sista hand morse. Bluetooth tror jag inte på. Jag köpte en radio, med bluetooth, fast i gammal stil för ett tag sedan. I Norge kommer radiovågorna försvinna redan år 2022, sa killen som sålde den. Ja, han sa det på fullt allvar. I Norge, tänker jag. Varför just Norge? Gamla radioapparater kommer sluta fungera. Kommer luften bli fri då? Fri från radiovågor? Han måste ha missförstått någon intern utbildning, tänker jag. Sälj kylskåp istället. Men då visade det sig att kylskåp och även tvättmaskiner kunde sättas på med mobiltelefoner när man inte ens var hemma. Raskt lämnade jag butiken. Tack och lov motarbetar Tradera allt detta.

Hur ska jag förverkliga min dröm om att dansa i mörker?

Jag har faktiskt blivit Tradera-beroende, eller addicted som han i vitvarubutiken skulle sagt. Varje dag drar jag en suck av lättnad då jag blivit överbjuden av någon på alla de radioapparater jag bjudit på. Det är alltid någon luring som trycker på knappen 10 sekunder innan tiden går ut för budgivningen och jag förlorar. Ändå har jag lyckats dra på mig tre gamla radioapparater. Jag är på jakt efter någon med grönt öga, helst med knapparna jazz och intim på. Det är svårt att få tag i någon med båda funktionerna. Jag har en romantisk idé om att dansa i ett dunkelt rum endast upplyst av det svaga gröna ljuset från radions öga, och sedan försvinna tillsammans med min partner in i ett annat rum. Alternativt ligga kvar i soffan, ensam, och bara lyssna på jazz. I det förra fallet har man tryckt ner knappen intim.

Vad har då detta med morsealfabetet att göra? Jo, jag tänker mig ibland en dystopisk framtid då all ny teknik slutat fungerat enligt kalsongprincipen och man ligger där ensam och instängd på arbetsplatsen och inte kan komma ut eftersom portlåset stängs kl 19 och endast kan öppnas med passerkortet som det står vg-regionen på. Vg-regionen finns överhuvudtaget i denna dystopiska fantasi, vilket inte gör så mycket, men jag vill ändå inte bli instängd på arbetsplatsen tillsammans med städarna. Kanske de kan morsealfabetet och kan knacka på de där vagnarna de drar omkring med? Tillsammans kan vi kanske knacka oss ut, men vem ska höra oss? Det måste finnas både en sändare och mottagare. VI HAR STADAT KLART ska de knacka.

Jag som inte ens kan dansa. Hur ska jag förverkliga min dröm om att dansa i mörker? Jag lärde mig aldrig dansa på riktigt. Det räckte med att ta ett stort steg åt ena hållet följt av ett annat steg åt andra, helst i takt till Rose Garden eller Hono Lulu. Den senare är en låt från 1973 skriven av Harpo och utgiven som singel i vilken Harpo felaktigt antar att reggaemusik kommer från Hawaii. Harpo, eller Jan Torsten Svensson som han egentligen heter, gav ut låten 1973, ungefär samma år som fågeldansen uppfanns på discoteken. Lasse går i ringen tillhörde också min repertoar. Den lärde jag mig i scouterna. Ingen av dessa danser passar in i min 40-talsdröm om radion i det mörka rummet med det gröna ögat. Vad kalsongeffekten är förklarar jag i ett kommande kåseri. Se det som en cliffhanger.

Missa inget från GP Världens gång!

Nu kan du få alla kåserier och skämtteckningar som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Världens gång. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.