Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Tyko: 2018 års julgransvitsar

Tyko bidrar till en hållbarr jul.

Det här är ett kåseri. Eventuella ställningstaganden är skribentens egna.

Av julens alla inköp är det ett som ökar stresspåslaget mer än andra. En fiskhandlare kan man deala med, ”den där lutfisken får du ge mig ett bra pris på, den är ju alldeles rak”, och även med en ICA-handlare: ”den här tomtemasken sitter inte på ordentligt, den slingrar sig hela tiden.”

Men inte med en granhandlare. De är tystlåtna och omutliga. Granpriset är fast oavsett hur grenarna har växt. En granhandlare rår ingen på, inte en kotte.

Redan i slutet av november såg jag en depå med julgranar vid Delsjövägen. Jag fattar inte ett barr, vem köper gran en månad före jul?

Själv brukar jag vänta till dan före dan eller möjligen dan före dan före dan. Sedan vet ju inte jag om den höggs tidigt i höstas. Det är dålig konsumentupplysning kring granar, varken huggdag eller bäst-före-dag anges (inte ens skidorter anger bäst-före-dag, ”bäst-före” – ursäkta skämtnivån men den blir dessvärre inte bättre i fortsättningen).

Man är helt utelämnad till sin egen grangranskning: sparka på foten, klia den i grenen och sedan snabbt slå till. Det gäller att inte barra på manschetten.

I dessa tider måste man dessutom tänka på miljön. Man vill ju bidra till en hållbarr jul.

Man kan fråga om granen haft en lycklig uppväxt. Frigående julgranar är de som har fot.

Gärna en eko-gran, odlad bland bergen. Kanske till och med en vegransk variant.

Fibergranar är nyttiga. Man kan göra grangratäng på skotten.

Det finns klimatsmarta granar som bara dricker hälften så mycket vatten. Om man har en ortopedisk julgransfot.

Återvinningsaspekten är också viktig. Granen kan sparas till nästa jul med barren i en påse.

Det finns granar med särskilt utvalda grenar. En grenmanipulerad gran kräver dock en bra barr… borrmaskin och lite händighet.

En del har lyckan att få en stressfri gran, ”den har inte darrat ett dugg”.

Somliga tror att det hänger på bevattningen. Det finns många tips, att blanda i palmolja, olika slags granulat eller fluorsköljningsmedel. Det finns till och med granägare som häller enbart vatten i foten.

Dekorationsproblematiken ska vi inte gå in på så mycket. Annars är hybridgranar med batteridrivna ljus på modet just nu. Det lär gå att söka statligt bidrag. Granar med elfel är annars ytterst irriterande.

Och kulorna och glittret och barnens dagisdekorationer och polkagriskäppar…

Men granen ska helst inte sticka ut allt för mycket. Det kan uppstå onda känslor när man bjuder in de närboende på glögg.

Man måste tänka på gransämjan.

Tallyho!